Totul despre Noul Renault Symbioz: tot ce e mai bun din segmentul C! VIDEO

Symbioz se alătură cu mândrie unei game de „voitures à vivre” de familie, la aproape 60 de ani de la lansarea Renault 16, cu designul său modern, spațios și funcțional, și la 40 de ani după revoluționarul Espace, un vehicul adaptabil, de doar 4,25 m lungime, dar capabil să transporte șapte persoane. Symbioz este un vehicul versatil ce încorporează cele mai bune tehnologii Renault din segmentul C, fiind compact și spațios, pentru a satisface nevoile tuturor.

Ilustrând perfect conceptul „voiture à vivre”, Renault 16 a fost conceput pentru a se distinge de concurență. Lansat în 1965, a prezentat un nou stil de caroserie, un hatchback cu acces direct la portbagaj. Mai versatil decât oricare dintre omologii săi de la acea vreme, Renault 16 a introdus o banchetă reglabilă care permitea o poziție de „călătorie /plecat în vacanță”. A venit în întâmpinarea nevoilor familiilor care căutau o mașină care să se potrivească stilului lor de viață, ținând cont în același timp de schimbările societale rapide.

De atunci, Renault a continuat să inoveze pe segmentul mașinilor de familie care au surprins starea de spirit a vremurilor lor. Acest lucru a fost adevărat în anii 1980 cu Espace, o mașină care a revoluționat prin aspectul de monovolum și prin modularitate. În anii 1990, Renault a realizat din nou acest lucru o dată cu Scénic, primul MPV compact. Conceput pentru a semăna cu un cocon, Scénic prezenta un interior dedicat stării de bine a pasagerilor. 

Symbioz împărtășește același ADN. Capabil să-și adapteze portbagajul și habitaclul la nevoile unei familii, cu tehnologii utile care oferă valoare umană adăugată și dimensiuni compacte, care sunt, de asemenea, ideale pentru condusul în oraș, se alătură unei lungi game de „voitures à vivre” versatile, reflectând vremurile sale. Prin prezentarea noului limbaj de design Renault, Symbioz continuă  linia recentelor Scénic E-Tech electric și Noul Captur

Tot ce e mai bun din segmentul C 

Combinând tot ce e mai bun în vehiculele Renault din segmentul C în ceea ce privește designul modular, conectivitatea și eficiența, dar și plin de expertiză și inteligență, Symbioz este capabil să îndeplinească cele mai înalte standarde de confort la bord atât în călătoriile scurte, cât și în cele lungi. Prin urmare, acest model vizează o bază largă de clienți. În primul rând, este o mașină pentru familiile care caută spațiu și eficiență obținute prin design modular, contemporan. De asemenea, este construit pentru proprietarii de flote corporate, care caută un nivel de electrificare, păstrând în același timp costurile de utilizare (TCO) în frâu. Pentru ambele categorii de clienți, Symbioz este un win-win fără compromisuri.

Poziționat între Captur și Austral, Symbioz asigură o prezență a Renault mai puternică pe zona de entry-level a segmentului C. Cu o lungime de doar 4,41 m, acest nou model completează gama E-Tech hybrid care cuprinde deja Arkana (4,57 m) și Austral (4,51 m), extinzând în același timp gama E-Tech electrică din care fac parte Megane și Scénic E-Tech electric. Acesta confirmă coerența strategiei Renault prin care se răspunde unui set complet de cerințe ale utilizatorilor, prin construirea unei game duale cu platforme dedicate.

Symbioz este dotat cu cele mai bune tehnologii Renault. Dispune de sistemul multimedia OpenR Link cu Google încorporat, precum și de plafonul Solarbay din sticlă opacizantă. Echiparea Iconic este livrată cu 29 de sisteme de asistență la conducere, de nouă generație, pentru siguranță optimizată și confort în timpul condusului.

Cu o capacitate a portbagajului de până la 624 de litri – excepțională într-o mașină de această dimensiune – și o configurație modulară cu o banchetă glisantă care se pliază pentru a crea o podea plată, Symbioz egalează cele mai bune modele din clasa sa. În același timp, rămâne compact și agil. Proiectat atât pentru traficul urban, cât și pentru viața de familie, Symbioz este ideal de versatil.

O nouă mașină de familie care este atât ecologică, cât și economică, Symbioz cântărește sub 1.500 kg. Dispunând de sistemul de propulsie E-Tech 145 hybrid, acesta oferă cele mai bune performanțe în ceea ce privește consumul de combustibil și emisiile, cu o tehnologie exclusivă, ultra-eficientă, care a fost îmbunătățită continuu de la lansarea sa în 2020.

După Arkana, Megane E-Tech electric, Austral și Scénic E-Tech electric, Symbioz completează gama de vehicule compacte Renault, fiind cel mai recent vehicul din ofensiva Renaulution în segmentul C.

„Niciodată o mașină nu s-a ridicat la înălțimea numelui său atât de bine! Symbioz ia tot ce este mai bun de la cele mai recente modele Renault și le adaugă ADN-ului nostru voitures à vivre: noul design Renault, eficienta noastră tehnologie E-Tech full hybrid și cel mai bun sistem multimedia de pe piață: OpenR Link cu Google încorporat, apreciat de clienții noștri. La acestea se adaugă un portbagaj mare de până la 624 de litri, o banchetă spate culisantă și cel mai recent plafon opacizant Solarbay, controlat vocal. Atractiv, practic, compact, eficient și dotat cu tehnologie utilă, Renault Symbioz este aliatul perfect atât pentru viața profesională, cât și pentru cea personală.  Cu Renault Symbioz, nu veți fi niciodată singuri”, susține Fabrice Cambolive, CEO Renault Brand.

DESIGN MODERN, SOFISTICAT

Renault Symbioz e bine echilibrat din punct de vedere al proporțiilor, cu un spate generos ce vine să completeze partea frontală verticală. Două aspecte care exprimă limbajul de design nou și sofisticat al Renault.

Dimensiuni bine echilibrate

Construit pe versiunea extinsă a platformei CMF-B utilizată pe Clio și Captur (segmentul B), precum și pe Arkana (segmentul C), Symbioz este un vehicul bine echilibrat din punct de vedere proporții. Partea din spate completează zona frontală modernă și asertivă, cu capota plată înaltă și liniile verticale.

Design sofisticat, modern

Caracteristicile sculpturale ale noului limbaj de design Renault, vizibile în partea din față și din spate ale modelului Symbioz, încadrează liniile netede și simple ale portierelor. Marginile din față și din spate captează lumina, evidențiind formele fațetate pentru un efect sofisticat. Noul logo Renault este prezent într-o varietate de forme. Acesta este complet format în centrul grilei, împărțit în două pentru a scoate în evidență semnătura luminoasă sau transformat într-un model grafic pe grila radiatorului.

„Pe grila radiatorului, modelul prezent pe logo pare să se extindă, creând un efect vizual sofisticat. Modelul este vopsit în nuanțe tonale, dar cu o suprapunere transparentă ce creează un efect 3D pentru un aspect mai premium” - Paula Fabregat, Design Project Director Renault.

Noi jante în exclusivitate 

Complementare designului său, Symbioz dispune de jante mari de 19" pe echipările Esprit Alpine și Iconic. Toate jantele (18" și 19") sunt noi și exclusive pentru acest model. Liniile trasate creează un efect grafic dinamic, ce face ca roata să pară că este în mișcare, chiar și atunci când vehiculul staționează.

O privire pătrunzătoare

Farurile conice conferă mașinii o privire pătrunzătoare. O bandă neagră dispusă între faruri oferă zonei frontale un aspect mai relaxat, făcând în același timp vehiculul să pară mai lat. Această bandă neagră reflectă partea inferioară a caroseriei, efectul de oglindă fiind vizibil chiar și pe modelul benzii.

Un spate original

Partea din spate este sculptată, generoasă și dinamică, captând lumina în mod continuu. Luminile fac mașina să pară mai lată, oferindu-i o prezență vizuală puternică și permițându-i, în același timp, să se poată strecura și prin pasaje înguste. Hayon-ul vertical promite un spațiu interior generos.

„În interiorul fiecărui far, puteți vedea forme geometrice iluminate, asemănătoare cuburilor de gheață care plutesc într-un lichid” - Paula Fabregat, Design Project Director Renault.

O paletă cu șapte culori

Symbioz este disponibil într-o gamă de șapte culori, inclusiv noua nuanță vibrantă Mercury Blue. Emblematica nuanță Flame Red este disponibilă gratuit în configurator, care include și alte cinci culori: Pearl White, Cassiopée Grey, Starry Black, Rafale Grey și Iron Blue. 

VIAȚA LA BORD: UN HABITACLU GENEROS, LUMINAT

Fără a sacrifica dimensiunile exterioare compacte, Symbioz oferă un spațiu interior generos, combinând un aspect modular datorită banchetei glisante cu o gamă largă de caracteristici care contribuie la confortul la bord, cum ar fi trapa din sticlă opacizantă Solarbay și hayon-ul electric. O mașină cu aptitudini multiple, multifuncțională, care este, de asemenea, un habitaclu ideal pentru întreaga familie.

Un cocon sofisticat

Symbioz are structura tabloului de bord la fel cu cea de pe Noul Captur. Echiparea Iconic dispune de un finisaj specific, cu materiale moderne și sofisticate. Partea superioară este finisată cu vopsea specială delicată la atingere pe echiparea Techno, un model de gradient albastru pe echiparea Esprit Alpine și un finisaj gradient de aluminiu pe Iconic. Partea inferioară este finisată într-o țesătură de înaltă tehnologie ce îi conferă un aspect sportiv pe echiparea Esprit Alpine și piele sintetică ce prezintă granulații (TEP) și cusături pe cea Iconic.

Tapițerie specifică pentru fiecare echipare 

Fiecare dintre cele trei echipări are propria tapițerie specifică, exprimând o personalitate distinctă în conformitate cu profilul clientului țintă. La versiunea Techno, scaunele sunt tapițate într-o țesătură groasă, cu un logo discret brodat, cusături galbene și linii galbene și gri. Continuând designul specific acestei echipări, scaunele de pe Esprit Alpine au cusături albastre și părțile laterale embosate TEP, în timp ce spătarele și pernele scaunelor sunt tapițate în aceeași țesătură de înaltă tehnologie și look sportiv, precum panourile interioare ale portierelor și tabloul de bord.

Scaunele de pe echiparea Iconic sunt tapițate într-o țesătură high-tech cu ochiuri largi, inspirată de echipamentele sportive premium. Un fragment dintr-un logo mărit, ce prezintă cusături și dungi aurii, poate fi observat pe spătare. Toate aceste caracteristici conferă echipării Iconic o senzație sofisticată, modernă, departe de tradițional.

Un echilibru unic între dimensiune și spațiu

Mai compact decât majoritatea vehiculelor din segmentul C (4,41 m lungime și 1,79 m lățime), Symbioz este construit pentru performanță agilă, fără compromisuri în ceea ce privește spațiul interior sau capacitatea de încărcare, acesta fiind unul dintre punctele sale forte. Symbioz este echilibrul ideal între viața de familie și agilitatea urbană. 

Excepțional de modular 

Bancheta din spate este proiectată să gliseze peste 16 cm, creând un spațiu pentru genunchi de 221 mm pentru pasagerii din spate, menținând în același timp o capacitate a portbagajului de 492 de litri în această configurație. Atunci când scaunele din spate nu sunt ocupate de adulți, bancheta glisează înainte pentru a crește capacitatea portbagajului la 624 litri. Și până la 1.582 litri atunci când scaunele din spate sunt complet rabatate (2/3-1/3).

Portbagajul nu are marginea ridicată, facilitând accesul la podeaua plată și la încărcarea chiar și a celor mai voluminoase obiecte. Aceasta este o configurație binevenită pentru un model de familie. Symbioz are, de asemenea, 24,7 litri de spațiu de depozitare în interiorul cabinei, inclusiv 7 litri numai în torpedo. Pentru încărcare și conectivitate, sunt prevăzute două prize USB-C în față, cu încă două în spate. Toate echipările – Techno, Esprit Alpine și Iconic – sunt echipate standard și cu un încărcător de telefon prin inducție.

Un hayon practic, acționat electric 

Unul dintre principalele puncte forte ale Symbioz este spațiul portbagajului, capacitatea de încărcare variind între 492 și 624 litri, în funcție de poziția banchetei culisante. De asemenea, dispune de hayon acționat electric cu deschidere de tip hands-free. Din interior, șoferul poate deschide și închide portbagajul, folosind butonul dedicat de pe tabloul de bord. Din exterior, șoferul poate folosi butonul electric de pe portbagaj, cardul hands-free sau pur și simplu poate poziționa un picior sub senzorul aflat pe bara spate. 

Panou din sticlă Solarbay 

Prezentat în premieră pe Rafale și Scénic E-Tech electric, panoul din sticlă opacizantă Solarbay este o caracteristică iconică a noii generații „voitures à vivre” de la Renault. Acesta este inclus în tehnologiile disponibile pe Symbioz, în conformitate cu dorința mărcii de a echipa modelele sale de masă cu cea mai bună tehnologie disponibilă. 

Cu tehnologia sa „AmpliSky”, Solarbay elimină necesitatea unei opacizări complete. Când e activat, sistemul întunecă panoul pe segmente la cerere, folosind tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), unde structura moleculară reacționează la un curent electric. Opacizarea poate fi asigurată imediat, cu un efect "wow" creat de fiecare segment al panoului care se opacizează pe rând. Acest panou inteligent din sticlă poate fi controlat printr-un comutator sau prin comandă vocală folosind Google Assistant. 

Șoferul și pasagerii pot alege între patru poziții ale panoului: complet transparent, complet opac, transparent față și opac spate sau invers. Panoul din sticlă Solarbay limitează, de asemenea, efectul de seră în habitaclu și menține confortul termic la bord atât vara, cât și iarna, mai eficient decât o trapă mecanică. Mai mult, panoul se estompează automat atunci când se oprește contactul și pasagerii părăsesc vehiculul. Când vehiculul este repornit, Solarbay revine la cea mai recentă poziție. Senzația de spațiu și lumină este amplificată și mai mult de suprafața vitrată mare și de spațiul sporit pentru cap. Designul unic elimină necesitatea unei trape mecanice sau electrice și mărește spațiul de deasupra capului cu 30 mm. Acest lucru este important atât pentru confortul pasagerilor, cât și pentru limitarea înălțimii vehiculului în vederea îmbunătățirii eficienței.

CELE MAI BUNE TEHNOLOGII RENAULT

Deși Symbioz este un vehicul entry-level din segmentul C, acesta dispune de cele mai bune tehnologii, fie că este vorba de echipamente conectate, sisteme de asistență la conducere sau grupuri motopropulsoare.

Conectivitate

OpenR Link setează standardul 

De la versiunea Techno în sus, Symbioz dispune de sistemul multimedia OpenR Link cu Google încorporat, bazat pe Android Automotive 12. Acesta sprijină utilizatorii cu servicii adaptate tuturor nevoilor lor de conectivitate. Cu funcțiile sale inteligente Google, OpenR Link este capabil să facă sugestii pertinente pentru navigație și ambianța interioară, pe baza obiceiurilor șoferului. OpenR Link a setat standardul de la lansarea pe Megane E-Tech electric și este compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay, pentru conectivitate prin cablu sau wireless. Ecranul tactil vertical central este de 10,4" (pe toate versiunile), ceea ce le permite șoferilor și pasagerilor să profite din plin de o lume conectată prin conținut și servicii.

Un al doilea ecran de 10,3" orientat spre șofer afișează informații despre conducere. Dimensiunea sa este compatibilă cu afișajul color de navigație.

Lumea Google

Ușor de utilizat, hiper-conectat și actualizat continuu, sistemul OpenR Link oferă o experiență la fel de intuitivă ca cea a unui smartphone de nouă generație. Pe lângă serviciile Google, cum ar fi Google Maps și Google Assistant, acesta include multe alte aplicații (50 sau mai multe, în funcție de țară și versiune) prin intermediul catalogului Google Play. 

Aplicații personalizate*

Unele aplicații au fost special concepute sau adaptate pentru utilizatorii Renault. Acestea includ Waze, Amazon Music, L'Equipe pour Renault (aplicație în limba franceză cu conținut pentru Franța), Vivaldi, Radio Player pentru Renault, Kabriol, Karacal, Les Incollables pentru Renault, Easypark și Sybel. O gamă completă de instrumente conectate pentru călătoriile de familie, concepute pentru această nouă generație de "voitures à vivre".

*în funcție de țara de comercializare

Aplicația My Renault 

Cu aplicația mobilă My Renault, mașina rămâne ușor accesibilă în orice moment. De exemplu, utilizatorii pot descărca aplicații din sistemul OpenR Link sau pot activa de la distanță claxonul și semnalizatoarele, facilitând găsirea vehiculului într-o parcare aglomerată. În plus, pentru o experiență de conducere fără stres, utilizatorii își pot verifica kilometrajul și autonomia rămasă în timp real. My Renault facilitează, de asemenea, gestionarea reviziilor, oferind informații despre timpii cheie de service și permițând utilizatorilor să programeze vizite direct din aplicație.

Actualizări de la distanță

Cu acest nivel de conectivitate a sistemului, utilizatorii rămân la curent fără a vizita service-ul sau reprezentanța. Cu tehnologia FOTA (firmware over the air), sistemul de operare al vehiculului primește actualizări automate.

Sonorizare Harman Kardon

Sistemul hi-fi Harman Kardon este opțional și include 9 difuzoare (2 tweetere și 2 woofere în față și în spate și un subwoofer în portbagaj). Sistemul oferă o experiență sonoră captivantă dezvoltată de Jean-Michel Jarre, artist renumit, compozitor și autor, care este, de asemenea, un pionier al muzicii electronice pasionat de tehnologie. Cinci programe sunt disponibile pentru a personaliza sonorizarea: Studio, Podcast, Concert, Imersiune și Club.

Ambianță interioară personalizabilă

Setările MULTI-SENSE permit personalizarea a numeroși parametri ai vehiculului, atât de natură tehnică (cum ar fi senzația dată de volan/direcție), cât și în legătură cu ambianța din habitaclu, cum ar fi reglarea iluminării ambientale de la bord. Accesibile folosind ecranul tactil sau un buton de pe volan, acestea permit utilizatorilor să aleagă între patru vizualizări, cinci widget-uri (aplicații interactive sau miniaturi) și opt culori luminoase pentru ecranul digital al tabloului de bord. Acestea oferă, de asemenea, o paletă de 48 de culori pentru benzile luminoase ambientale cu LED-uri "Living Lights" de pe tabloul de bord și panourile portierelor. Pentru a crea o atmosferă mai relaxantă, culoarea iluminatului este ajustată automat la fiecare 30 de minute pe baza ciclului circadian (ceasul biologic de 24 de ore) și a orei din zi (culori reci în timpul zilei, culori calde noaptea).

Sisteme de asistență la rulare

Lansat în 2023, programul Human First reprezintă angajamentul Renault de a îmbunătăți siguranța șoferilor, pasagerilor și a altor participanți la trafic din întreaga lume, printr-o serie de progrese tehnologice. Reflectând această ambiție majoră, Symbioz se află pe picior de egalitate cu cei mai buni în ceea ce privește siguranța pasivă și activă. Echiparea Iconic are șase airbag-uri și 29 de sisteme de asistență pentru șofer (ADAS), de nouă generație.

Printre acestea, Active Driver Assist (conducere autonomă de nivel 2) și adaptarea inteligentă a vitezei se numără printre cele mai avansate funcții din segment.

Conducere autonomă

Active Driver Assist este un sistem de conducere autonomă de nivel 2, o actualizare a binecunoscutului asistent pentru autostradă și trafic, disponibil deja în gama Renault. Aici, sistemul devine conștient de context, extinzându-și aplicabilitatea dincolo de autostrăzi. Acesta combină controlul adaptiv inteligent al vitezei de croazieră, inclusiv Stop & Go, cu asistența pentru centrarea benzii și recunoașterea semnelor de circulație pentru a crea un sistem inteligent. Prin integrarea acestor funcții cu datele de geolocalizare și cartografiere specifică, vehiculul este capabil să conducă autonom, chiar dacă șoferul este obligat prin lege să mențină contactul cu volanul. Această funcție devine activă în ambuteiaje, de exemplu, unde contribuie la o experiență de conducere mai puțin stresantă și mai confortabilă. 

Recunoașterea semnelor de circulație 

De asemenea, șoferii pot activa recunoașterea semnelor de circulație cu avertizarea pentru depășirea vitezei legale, independent de Active Driver Assist. Această funcție afișează apoi limita de viteză autorizată pe panoul de instrumente și pe ecranul de navigație. Dacă viteza vehiculului este mai mare decât viteza recunoscută, se afișează un avertisment vizual. Un buton de pe volan permite șoferului să activeze limitatorul de viteză, controlul vitezei de croazieră și pilotul automat adaptiv inteligent pentru a se ajusta automat (sau nu) la limita legală de viteză.

Frânare automată de urgență spate

Unul dintre principalele sisteme de asistență la rulare de pe Symbioz este sistemul de frânare de urgență spate, care este, de asemenea, utilizat pentru manevrele de mers în marșarier. Când senzorii ultrasonici detectează un obstacol potențial (cum ar fi un pieton, biciclist sau stâlp), sistemul emite un avertisment vizual și sonor. Dacă șoferul nu reacționează, sistemul aplică frânarea de urgență timp de două secunde pentru a evita o coliziune. Sistemul este operațional la deplasarea în marșarier la viteze cuprinse între 3 și 10 km/h.

Condus mai sigur cu Safety Coach

Predictive Eco Driving Advice ajută șoferii să reducă consumul de combustibil și să conducă în siguranță. Safety Coach oferă recomandări în timp real și un scor de conducere (de la 0 la 100), încurajând șoferii să mențină viteza, cursul și distanța și să fie mai vigilenți și mai atenți. Este disponibil un istoric al scorului timp de o lună.

Safety Coach: sfaturi personalizate pentru un condus mai responsabil

Pentru a sprijini șoferii și a reduce riscul de accidente, Symbioz este livrat cu Safety Coach, o funcție concepută pentru a crește gradul de conștientizare a comportamentului și practicilor de conducere. Acesta punctează stilul lor de conducere pe o scară de la 0 la 100, luând în considerare viteza, cursul și distanțele de siguranță) și oferă sfaturi personalizate, atât în ceea ce privește conducerea, cât și utilizarea ADAS, pentru a sugera zone de îmbunătățire.

Setări personalizate

Un nou buton din stânga volanului – My Safety Switch – permite șoferilor să activeze sau să dezactiveze setările preferate pentru nu mai puțin de șase ADAS în același timp, prin simpla lui apăsare. Setările personalizate de pe ecranul multimedia includ activarea funcției, la ce nivel, pentru a permite alerte sonore și așa mai departe.

Și, de asemenea,

Pentru siguranță: 

-        Sistem activ de frânare de urgență în intersecții (sistem automat de frânare de urgență, funcție de joncțiune 

-        Avertizare unghi mort (BSW) 

-        Asistent pentru păstrarea benzii de rulare (LKA) 

-        Avertizare la părăsirea benzii de circulație (LDW) 

-        Alertă privind atenția șoferului (DAA).

Pentru experiența de conducere: 

1.      Controlul vitezei de croazieră și limitatorul de viteză 

2.      Control inteligent adaptiv al vitezei de croazieră (IACC) 

3.      Avertizare de distanță (DW) 

4.      Asistent la pornirea din rampă (HSA)

Pentru manevrele de parcare: 

-        Cameră 360° (cameră cu vedere panoramică la 360°) 

-        Sisteme de asistență la parcarea spate, față și laterală (asistent la parcare în spate, față și lateral)

-        Alertă trafic transversal spate (RCTA)

-        Alertă de ieșire sigură a ocupanților (OSE).

Motorizarea E-Tech full hybrid 

Renault Symbioz este livrat cu motorizarea E-Tech hybrid 145. Extrem de eficient și, prin urmare, economic pentru a rula, oferă confortul și silențiozitatea conducerii electrice în oraș, fără a fi nevoie de încărcare.

„Tehnologia full hybrid E-Tech de la Renault menține consumul de combustibil scăzut în majoritatea călătoriilor, cu puține diferențe între modurile de conducere” - Sébastien LLarnaud, E-Tech engine Project Manager

Fără compromisuri în tehnologie

Peste 150 de brevete au fost depuse pentru tehnologia full-hybrid E-Tech. Profitând de expertiza Renault în Formula 1, în special în recuperarea și regenerarea energiei, oferă performanțe dinamice și eficiente. Arhitectura hibridă tip serie-paralel combină două motoare electrice (un motor electric de 36 kW și un generator de pornire de înaltă tensiune HSG de 18 kW cu un motor pe benzină de 1,6 L de 1,6 L de 69 kW (94 CP) cu 4 cilindri, cuplat la o cutie inteligentă multi-modală fără ambreiaj și o baterie de 1,2 kWh.

Până la 14 combinații

Cutia de viteze are 4 trepte pentru motorul pe benzină și 2 trepte pentru motorul electric principal. Motorizarea E-Tech full hybrid 145 combină funcționarea motorului cu ardere internă și a motorului electric în până la 14 moduri diferite pentru o eficiență optimizată a consumului de combustibil. 

Accent pe funcționarea electrică

Symbioz pornește întotdeauna în modul electric, permițând șoferilor să rămână în modul complet electric până la 80% din timp în oraș, cu economii de combustibil de până la 40% în comparație cu un motor convențional pe benzină pe parcursul unui ciclu urban. Pe autostradă, sistemul de propulsie este proiectat pentru a permite motorului cu ardere internă să pună în mișcare roțile direct, fără a pune în funcțiune motoarele electrice, ca în sistemele hibride convenționale. Cu această tehnologie Renault, Symbioz optimizează consumul de combustibil pe toate tipurile de teren, cu un ciclu WLTP calculat la 4,6 litri/100 km.

Optimizare continuă

Sistemul de propulsie a fost optimizat constant de la lansare, în special în ceea ce privește gestionarea software-ului. Scopul este de a îmbunătăți consumul de combustibil și confortul la conducere, în special pe autostradă.  La fel ca Noul Clio și Noul Captur, Symbioz dispune de noua funcție "E-Save", activată folosind un buton din stânga volanului. Scopul acestei funcții este de a îmbunătăți confortul la condus și de a optimiza consumul de combustibil prin menținerea încărcării bateriei la un nivel de cel puțin 40%, pentru a se asigura că vehiculul are întotdeauna suficientă putere pentru a negocia pantele fără a pierde viteza sau pentru a depăși doar prin puterea motorului electric, fără a solicita mai mult de la motorul cu ardere internă și fără a forța schimbarea bruscă a treptei de viteză, care este adesea percepută ca o sursă de poluare fonică.

„E-Save reduce nevoia schimbărilor bruște ale treptelor de viteză cu 30 până la 40%, deoarece acestea cauzează creșteri nedorite ale turației motorului și zgomot pe autostradă” - Sébastien LLarnaud, E-Tech engine Project Manager.

Conducere hibridă predictivă

Symbioz este livrat și cu funcția de conducere hibridă predictivă, soluție care maximizează utilizarea energiei electrice față de cea termică,  pentru un consum redus de combustibil. Folosind datele furnizate de funcția de cartografiere conectată (Google Maps), acesta ia în considerare topografia (dealuri, coborâri etc.), durata călătoriei și traficul. Aceste date sunt procesate în avans de sistemul de gestionare a bateriei, permițându-i să maximizeze utilizarea energiei electrice. Un rezumat al condusului este disponibil sub forma unei diagrame cu bare care detaliază consumul și distanța parcursă în modul complet electric.

VOLUMUL PORTBAGAJULUIE-Tech full hybrid
Cu rândul 2culisat înainte/ înapoi până la punctul de oprire (+132L) în litri492 / 624
Cu rândul 2 culisat / retractat până la punctul de oprire (+ 114 dm3) în standardul VDA dm3434 / 548
Volumul maxim (până la înălțimea scaunului) - bancheta din spate rabatată1,582

DIMENSIUNI(mm)
Lungime totală4,413
Ampatament2,638
Consolă față892
Consolă spate890
Gardă la sol vehicul gol/ cu sarcină maximă169/  132
Lațime totală cu oglinzi pliate / oglinzi deschise1,797/2,003
Punte față1,562
Punte spate1,547
Înălțime1,575
Înălțime de încărcare780
Înălțime deschidere spate619
Raza genunchiului pe rândul 2221
Spațiu la nivelul umerilor pe scaunele din față1,372
Spațiu la nivelul umerilor pe scaunele din spate1,340
Lățimea deschiderii portbagajului (max)1,390
Lățimea deschiderii portbagajului (min) 1,012

Citiți și: Dacia deschide comenzile pentru Noul Spring de la 10.990 de euro!

Comments are closed.