Totul despre Noul Renault Scenic, noul vârf de lance al modelelor electrice! VIDEODupă Megane, a venit rândul lui Scenic să se reinventeze și să devină vârful de lance al noii generații de vehicule electrice Renault. Conceput pentru familii, adaptat nevoii lor de a călători liber și în deplină siguranță, Noul Scenic E-Tech electric se încadrează perfect în planul strategic Renaulution: este electric, de ultimă oră, dotat din plin cu tehnologie utilă și intuitivă și proiectat mai sustenabil. Este prima mașină de serie care materializează obiectivul Renault Group de a deveni un producător de automobile de ultimă generație, susținând tranziția corectă. Întruchipează noua strategie de sustenabilitate a Grupului și cei trei piloni pe care se sprijină aceasta: mediu, siguranță și incluziune.

Scenic - 27 de ani de evoluție 

Renault scrie povestea Scenic de 27 de ani. S-a născut în 1996 (la cinci ani după ce conceptul omonim a fost dezvăluit, în 1991) și a revoluționat piața devenind primul monovolum compact din istoria auto europeană. Numele său este prescurtarea pentru Safety Concept Embodied in a New Innovative Car. Familiile, obiceiurile lor de călătorie, dorința de a-și reduce impactul asupra mediului și aspirațiile lor privind siguranța au evoluat de-a lungul anilor, iar Scenic s-a schimbat în pas cu ei – și uneori cu un pas înaintea lor. Astăzi, dispune de un grup motopropulsor complet electric și transformă vehiculele din segmentul C dedicate familiilor, invitându-le să călătorească, păstrându-și în același timp ADN-ul. Scenic a fost întotdeauna conceput pentru a fi mașina principală a unei gospodării, pentru călătorii lungi la sfârșit de săptămână și în vacanțe. Încă mai este, cu o autonomie WLTP de peste 620 km. Este primul vehicul electric proiectat mai sustenabil și căruia îi pasă de confortul pasagerilor săi și de lumea din jurul său. Mașina familiei de mâine este astăzi aici.

Vehiculul de familie prin excelență 

Este construit pe platforma CMF-EV dezvoltată de Alianță, iar designul său este îndrăzneț: ampatamentul său este mai mic față de categorie, dar spațiul disponibil este de neegalat. Are o baterie compactă (furnizează până la 87 kWh), care oferă și mai mult spațiu în interiorul mașinii pentru a profita la maximum de proporțiile sale ideale. Motorul furnizează până la 160 kW (echivalentul a 220 CP), astfel încât mașina este agilă, plină de viață și potrivită pentru fiecare stil de condus. În interior, este confortabil pentru toți pasagerii săi. Acoperișul său plat și ampatamentul lung de 2,78 metri îl fac spațios. Există, deci, suficient loc pentru pasageri (inclusiv o rază a genunchilor de 278 mm pe scaunele din spate) și pentru bagaje (în portbagajul său de 545 de litri). Plafonul din sticlă opacizantă Solarbay și cotiera ingenioasă completează gama extinsă de facilități care sporesc confortul.

Sistemul multimedia OpenR Link vine cu peste 50 de aplicații, astfel încât să vă puteți planifica următoarea călătorie fără efort și să vă bucurați de ea cu toți cei care călătoresc cu dumneavoastră. Semnătura sonoră a secvenței de întâmpinare este remarcabilă – rezultatul unui efort extraordinar de echipă alături de compozitorul Jean-Michel Jarre.

Iar Noul Scenic E-Tech electric va fi primul vehicul electric din gama Renault care va include echiparea Esprit Alpine, care adaugă un aspect sportiv special. Este produs la uzina din Douai (ElectriCity), așa cum a fost de la început, și va ajunge pe piața din Europa la începutul anului 2024.

Primul vehicul de familie proiectat într-o manieră mai durabilă

Construirea unei companii de automobile de ultimă generație implică o nouă perspectivă asupra mașinilor și asupra modului în care le folosim, pentru a face o mobilitate inovatoare, mai responsabilă și mai sigură, accesibilă unui număr cât mai mare de oameni. De asemenea, înseamnă micșorarea amprentei de carbon a vehiculelor pe parcursul ciclului de viață – în timpul proiectării și producției, în timpul utilizării și la sfârșitul vieții, adică de la apariție până la casare (« de la leagăn la mormânt »). Această a cincea generație a modelului Renault Scenic introduce o nouă viziune asupra mobilității. Un consum mai inteligent și o producție mai responsabilă devin normă. Și, prin planul său strategic Renaulution și misiunea asumată, Renault Group devine o companie de ultimă generație, centrată pe tehnologie, orientată spre crearea de valoare economică în aceeași măsură cu cea de mediu și socială și care urmărește neutralitatea de carbon în Europa până în 2040 și în întreaga lume până în 2050. Pionier al decarbonizării, Renault a dezvăluit conceptul său Scenic Vision – prezentând obiectivul mărcii de a crea vehicule mai durabile și vizionare – la Summitul ChangeNOW 2022. Și această viziune începe să se concretizeze astăzi cu primul vehicul de familie, integral electric, proiectat mai sustenabil, Noul Scenic E-Tech electric.

Acest vehicul de familie 100% electric, mai inovator, mai generos și mai contemporan ca niciodată, este un pionier în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și siguranța. Asamblat în Franța, în fabrica Douai, în cadrul Electricity, Noul Scenic E-Tech electric trasează un nou curs, cel al mobilității mai sustenabile, sigure și vizionare. Motorul său electric este fabricat și în Franța, în Megafabrica Cléon. Vehiculul folosește până la 24% materiale reciclate și este reciclabil, în conformitate cu Directiva 2005/64/CE, la 90% din masa sa - baterie inclusă - pe canalele de reciclare industrială. A început, așadar, călătoria către o mobilitate nouă, mai sigură și mai responsabilă!

EXTERIOR: GENEROS, ÎNDRĂZNEȚ ȘI POTRIVIT PENTRU ZIUA DE AZI

În pas cu vremurile sale, Noul Scenic E-Tech Electric întruchipează o nouă formă de vehicul de familie. Anumite trăsături și atribute împrumută codurile SUV-urilor, pe când centura sa coborâtă și liniile fluide le amintesc pe cele ale sedanurilor, rezultând un compromis ideal între un stil modern, adaptat timpului său, confort fără compromis la interior și aerodinamică optimizată. Designul său ilustrează puternic noul limbaj formal al Renault, inițiat de Gilles Vidal, combinând liniile contemporane de tensiune și detaliile tehnice cu generozitatea curbelor venite din cunoscutul concept «voiture à vivre».

Un nou limbaj vizual 

După ce a fost prezentat în 2022 pe conceptul Scenic Vision, noul limbaj formal Renault este acum aplicat modelelor din gama Renault și, pentru prima dată, unui model electric: Noul Scenic E-Tech electric. Suprafețele curbate generoase amintesc de valorile istorice ale mărcii, un brand uman și viu, în timp ce liniile de caracter ascuțite, structurate, combinate cu numeroasele detalii high-tech, proiectează vehiculul într-o lume modernă și conectată. Jocurile sale de suprafețe controlate, în jurul vehiculului, permit dezvoltarea unor linii de lumină care se difuzează și se amestecă în caroserie, dându-i o personalitate puternică. 

O arhitectură ideală pentru un vehicul de familie

Dacă primele generații de Scenic au fost încadrate în categoria MPV, cu siluete liniare, unde capota și parbrizul se potrivesc într-o continuitate perfectă, Noul Scenic E-Tech electric reprezintă o adevărată descoperire în ceea ce privește arhitectura. Podeaua plată, roțile mari de 19 și 20 de inci, ampatamentul extins, precum și plafonul panoramic opacizant Solarbay, îl fac un vehicul de familie inovator, care răspunde tuturor așteptărilor și tuturor tipurilor de utilizare.

Lung de 4,47 m, lat de 1,86 m și înalt de 1,57 m, este unic în proporții, oferind spațiu interior deosebit și confort fără compromis pentru toți ocupanții. Conceptul unic al Scenic, un vehicul creat atât pentru șofer, cât și pentru pasagerii săi, face posibilă oferirea unei poziții optime pentru toți pasagerii de la bord. Astfel, șoferul beneficiază de un scaun care combină o poziție înaltă, confortabilă și sigură cu o înclinație tipică unei berline, pentru dinamism și plăcerea de a conduce. La rândul lor, pasagerii din spate au la fel de mult spațiu pentru genunchi și cap precum în mașinile de familie de top din segmentul C.

siluetă dinamică ce atrage atenția

Aerodinamica a fost o preocupare centrală pe tot parcursul procesului de proiectare, pentru a maximiza eficiența la fel de mult ca și autonomia, iar acest lucru se vede în silueta vibrantă a noului Scenic E-Tech electric. În față, prizele de aer de sub luminile de zi îmbunătățesc admisia aerului în jurul vehiculului. Profilul vehiculului îmbină curbe largi și linii ascuțite. În spate, forma este sculptată pentru a reduce rezistența aerului și afișează o linie de caracter puternică pe ambele părți ale barei de protecție. 

Designul jantelor de 20 de inci este de asemenea specific, sporind randamentul vehiculului. Aceste jante „Oracle” din aluminiu forjat, ușoare, sunt echipate cu elemente suplimentare care reduc suprafața de admisie a aerului și permit un câștig aerodinamic suplimentar (SCx). Noul Scenic E-Tech electric încorporează, de asemenea, mânere de uși care se închid la același nivel cu caroseria și care sunt atât moderne, cât și benefice pentru aerodinamică.

Personalitate care emană vigoare

Ampatamentul foarte lung al mașinii – 2,78 metri, cu 10 cm mai mult decât cel al lui Megane E-Tech electric –, consolele foarte scurte față și spate și roțile poziționate cât mai aproape de colțurile caroseriei sunt câteva dintre posibilitățile pe care platforma CMF-EV le-a oferit designerilor. Iar noul Scenic E-Tech electric, ca rezultat, este un vehicul robust, cu o personalitate puternică. Centura liniară străbate marginile geamurilor din spate, subliniind silueta dinamică și adăugând mai multă putere în jurul roților din spate. Ornamentele de la baza ușilor, pasajele roților și barele de protecție față și spate îi accentuează personalitatea încrezătoare în sine. Barele de acoperiș completează echilibrul dintre aerodinamică și robustețe. Sunt incluse pe toate versiunile și se potrivesc perfect nevoilor unei familii.

Roți distinctive, personalizate 

Cu aspectul lor caracteristic – inclusiv sigla Renault în centru –, roțile de 19 și 20 de inci ale noului Scenic E-Tech electric completează designul modern al vehiculului. Jantele de 20 de inci ale versiunii Esprit Alpine sunt speciale concepute și oglindesc identitatea distinctivă a mărcii (A-and-arrow) cu fațetele lor negre, tăiate în forma de diamant și lăcuite fumuriu, în jurul unui punct central gri. Efectul combinat adaugă tonicitate, tehnică și finețe.

O capotă care sugerează încredere în sine 

Capota lungă a noului Scenic E-Tech electric este sculptată cu linii de caracter simetrice care se estompează treptat pentru a se integra în linia de margine aproape orizontală de deasupra grilei. Decupajele laterale de deasupra aripilor îi conferă și mai multă putere și rezistență.

Forme diamantate care decorează grila frontală 

Partea frontală a Noului Scenic E-Tech electric este o declaraţie de identitate puternică, încorporează sigla „Nouvel’R” și noua semnătură luminoasă a modelelor Renault, consolidând astfel imaginea de marcă. Sigla este poziționată vertical pe grila radiatorului, în centrul unui set de modele în care mici romburi apar suprapuse sau dispar în funcție de expunerea la lumină și de unghiul de vedere. Aceste motive se amestecă în farurile din partea superioară a grilei pentru un efect high-tech și spectaculos.

O nouă semnătură luminoasă și o nouă secvență de întâmpinare

Noul Scenic E-Tech electric poartă noua semnătură luminoasă a vehiculelor Renault. Designul său grafic derivat din romb exprimă puterea și robustețea și întărește identitatea mărcii. Luminile de zi (DRL), în formă de semi-romb, sunt poziționate vertical, la cele două capete ale grilei frontale, ceea ce le permite celorlalți utilizatori ai drumului să vizualizeze clar lățimea vehiculului, pentru o securitate sporită. Designul părții frontale este, de asemenea, accentuat de o secvență de iluminare de bun venit foarte „techno”, care implică luminile de zi și farurile.

Un spate high-tech  

În partea posterioară a noului Scenic E-Tech electric, mai multe detalii accentuează liniile vehiculului și spiritul său tehnologic și modern. Ca și în cazul luminilor de zi din față, luminile din spate au fost separate la capete, ca două săgeți care sunt poziționate de fiecare parte a caroseriei, pentru a amplifica baza vizuală a vehiculului. Ele sunt animate de tehnologia micro-optică atunci când sunt pornite și afișează un efect de plutire când sunt oprite. Monograma Scenic situată sub sigla Renault „Nouvel’R” completează acest design original și îi întărește caracterul high-tech, grație unei tipografii rafinate și modernizate, în concordanță cu spiritul siglei, cu unghiurile sale mai marcate.

Șase culori de caroserie 

Noul Renault Scenic E-Tech electric va fi oferit în șase culori de caroserie: Flame Red, Night Blue, Starry Black, Glossy Schist Grey, Satin Schist Grey (exclusiv pentru versiunea Esprit Alpine) și Pearly White. Acesta din urmă subliniază estetica simplă și generoasă a mașinii și evidențiază liniile caroseriei. În funcție de nivelurile de echipare, se poate opta pentru versiunea bi-ton, prin diferențierea culorii plafonului și montanților de restul caroseriei cu Starry Black sau Matt Schist Grey.

DEZVOLTARE DURABILĂ: DE LA SCENIC VISION LA NOUL SCENIC E-TECH ELECTRIC

În 2022, conceptul Scenic Vision a prefigurat primul automobil de serie care întruchipează angajamentele de dezvoltare durabilă ale Renault Group și ale mărcii Renault. Astăzi, Noul Scenic E-Tech electric materializează această viziune și deschide calea către o mobilitate mai durabilă, ținând cont de resursele naturale și de climă. Resurse, materiale, componente, procese: totul a fost gândit la cel mai mic detaliu.

Un vehicul mai durabil, cu materiale reciclate și procese simplificate  

Problemele legate de schimbările climatice, conservarea resurselor și evoluția obiceiurilor de mobilitate remodelează radical lanțul valoric al industriei auto. Crearea de vehicule mai ecologice se află în centrul viziunii Grupului Renault și al foii sale de parcurs menite sa crească proporția de materiale reciclate în raport cu masa totală la 33% până în 2030. Noul Scenic E-Tech electric deschide calea, cu până la 24% din masa materialelor sale provenind din fluxuri de reciclare, inclusiv mai multe bucle închise (transformarea resturilor dintr-un material în piese noi realizate din același material). Când va ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, 90% din masa autovehiculului – inclusiv bateria – va fi reciclabilă în instalații industriale, în condițiile Directivei 2005/64/CE.

Din ce în ce mai multe materiale reciclate în caroserie  

Noul Scenic E-Tech electric încorporează în medie 37% material reciclat în toate părțile sale feroase (structură, șasiu, osii, părți ale trenului de rulare etc.) și până la 80% aluminiu reciclat pentru elementele care se deschid, cum sunt capota și portierele. Utilizarea aluminiului este gândită într-un mod circular. În timpul ștanțarii – operațiunea de tăiere care dă forma dorită fiecărei piese – materialul care rămâne este sortat, compactat și trimis înapoi furnizorului inițial care îl reintegrează în ciclul său de producție. Apoi se întoarce în uzină pentru a fi utilizat la fabricarea de piese noi. Această buclă închisă de reciclare ajută la reducerea amprentei de carbon a producției de vehicule și la asigurarea stocului de materiale. Aluminiul este, de asemenea, un material care face posibilă ușurarea caroseriei pentru o mai bună eficiență.

Materiale reciclate în habitaclu

Ca și la exterior, în interiorul New Scenic E-Tech electric multe componente vizibile și în contact cu pasagerii și șoferul sunt reciclate sau realizate din materiale reciclabile:

- Până la 80% material reciclat pentru bord (polipropilena din reziduuri industriale) și 43% material biosursat (kenaf, un material textil a cărui fibra se aseamănă cu iuta) pe panoul de bord;

- 51% material din biosurse pentru husa volanului: 25% PVC pe bază de ulei de ricin și 26% bătătură de bumbac;

- 26% materiale reciclate alcătuiesc carlinga, atât vizibile cât și invizibile (plastice, otel, etc.);

- 45% fibre reciclate în buzunarele de depozitare situate în panourile ușilor;

- 54% material provenit din reciclarea sticlelor de plastic folosit pentru covorașe;

- 100% fibre reciclate pentru țesătura scaunelor pe versiunile Techno și Esprit Alpine și 87% pe versiunea Iconic. Pe Esprit Alpine, aceste fibre provin din reprocesarea sticlelor de plastic (80%) și a centurilor de siguranță (20%).

Fără piele 

Pielea este complet absentă în Noul Scenic E-Tech electric și a fost înlocuită, de exemplu, pe volan, cu un material tip țesătură acoperită cu granule, iar pe scaune cu fibre reciclate. Aceste materiale au o amprentă de carbon mai mică decât pielea, fără a compromite calitatea percepută, senzația și confortul. Renault își confirmă astfel obiectivul de a nu mai folosi piele până în 2025.

Sticlă reciclată

Pentru a merge și mai departe cu abordarea de conservare a resurselor, Noul Scenic E-Tech electric folosește sticlă reciclată. Vehiculul este echipat cu plafon panoramic din sticlă opacizantă Solarbay dezvoltat în parteneriat cu Saint-Gobain. Este format doar din 50% sticlă din resurse primare, restul fiind format din reziduurile producției de sticlă plană și auto, în ansamblu.

Renault Group și Saint-Gobain merg și mai departe în această abordare de reciclare în buclă închisă - de la automobile la automobile - printr-un proiect de inovație care vizează reutilizarea sticlei reciclate din vehiculele scoase din uz din rețeaua Indra, o subsidiară a companiei The Future is NEUTRAL, entitatea Grupului Renault specializată în economia circulară. Sticla astfel colectată va fi folosită la producerea geamurilor fumurii pentru vehiculele Grupului Renault începând de la sfârșitul acestui an.

Această inițiativă ilustrează strategia Renault Group de a lucra într-un ecosistem cu partenerii săi furnizori din sectorul auto, entitățile și mărcile sale.

O a doua viață pentru baterii 

Renault Group este primul producător de automobile care acționează asupra întregului ciclu de viață al bateriilor. A dezvoltat astfel o expertiză solidă pentru a le crește durabilitatea și a le extinde utilizările.

Designul modular al bateriei electrice care echipează Noul Scenic E-Tech facilitează repararea acesteia, posibilă în peste 20 de centre de întreținere din Europa, precum și reciclarea ei. Atunci când bateria nu mai oferă nivelul necesar de performanță, este reutilizată pentru stocarea staționară a energiei pentru clădiri rezidențiale sau de birouri, sau chiar pentru soluții mobile (ambarcațiuni, sisteme frigorifice, utilaje, logistică aeroportuară etc.).

Uzine care tind către neutralitate de carbon  

Noul Scenic E-Tech electric este asamblat la fabrica Douai, în cadrul Electricity, și beneficiază de producție localizată mai apropiată de țările de vânzare și mai responsabilă. Renault Group urmărește astfel obținerea neutralității de carbon până în 2025 pentru cele trei fabrici ale sale din centrul ElectriCity , până în 2030 pentru celelalte situri de producție din Europa și până în 2050 pentru toate siturile sale industriale din întreaga lume.

Fără pământuri rare în partea de electronică, baterie și motor  

Noul Scenic E-Tech electric folosește, la fel ca în cazul modelelor ZOE și Mégane E-Tech electric, un motor electric sincron cu un rotor bobinat. Această tehnologie oferă o eficiență mai bună decât tehnologia cu motor cu magneți permanenți, iar absența pământurilor rare limitează impactul ei asupra mediului și costurile producției la scară largă. Impactul asupra mediului al vehiculului este limitat și de absența pământurilor rare din baterii.

Zero emisii de CO2 în timpul conducerii datorită motorizării electrice 

Pentru că emite mai puține gaze cu efect de seră în timpul conducerii, dar și pe tot parcursul ciclului său de viață, mașina electrică trebuie să dea exemplu în ceea ce privește mobilitatea durabilă. Noul Renault Scenic E-Tech electric face parte din această dinamică: zero emisii în utilizare, fără CO2 sau poluanți atmosferici reglementați*. De asemenea, protejează împrejurimile de poluarea fonică prin funcționarea silențioasă. Designul său aerodinamic, precum și toate instrumentele pentru optimizarea managementului energetic al motorului fac posibilă maximizarea eficienței acestuia.

*Conform ciclului de omologare WLTP, excluzând piesele de uzură

PLATFORMĂ ȘI MOTORIZĂRI:  CĂLĂTORII LUNGI 

ÎNTR-UN VEHICUL ELECTRIC

Noul Renault Scenic E-Tech electric combină perfect plăcerea de a conduce, agilitatea și confortul maxim. Datorită platformei modulare CMF-EV a Alianței și configurațiilor tehnice inovatoare, îmbunătățește experiența de conducere, oferind performanțe demne de un sedan. Cu motorul său 100% electric, care oferă până la 620 km de autonomie WLTP*, rămâne vehiculul de familie pentru utilizarea de zi cu zi, dar și pentru călătoriile lungi.

Agilitate incontestabilă 

Inginerii au depus o muncă semnificativă pentru a găsi aceeași agilitate și flexibilitate de condus pe Noul Scenic E-Tech electric ca și pe un sedan. În ciuda dimensiunilor mai mari și a unui ampatament mai mare decât al modelului Mégane E-Tech electric, raportul de direcție este identic cu cel al unui sedan și afișează o valoare de 12, cea mai mică de pe piață, asigurând astfel un răspuns imediat. Servodirecția electrică, împreună cu puntea spate multi-link Parallel Link, adaptată dimensiunii mașinii, contribuie la asigurarea unei manevrabilități excelente și a unei direcții precise. Raza de bracaj este de 10,9 metri, o valoare remarcabilă pentru un vehicul de această dimensiune.

Stabilitate și confort fără egal 

Unghiul de rulare al Noului Scenic E-Tech electric este limitat la doar 0,4 grade, pentru un compromis ideal între agilitate și confort, cu mișcări controlate, garantând stabilitate în viraje. Ampatamentul alungit, ecartamentul lărgit, ajustările cursei arcurilor amortizoarelor și calibrarea suspensiei contribuie, de asemenea, la obținerea unei stabilități excelente, pentru o mașină agilă, care rămâne dreaptă în viraje.

Patru niveluri de frânare regenerativă

Noul Scenic E-Tech electric este echipat cu patru niveluri de frânare regenerativă. Activă în modul de conducere (D), frânarea generativă începe atunci când pedala de accelerație este eliberată, transformând energia cinetică din mișcarea vehiculului în energie electrică ce va fi stocată în baterie. Motorul electric acționează ca un generator atunci când folosește frânarea pentru recuperarea energiei.

În funcție de ceea ce își dorește și de tipul de drum parcurs, șoferul poate alege dintre patru niveluri, folosind două padele situate în spatele volanului: de la nivelul 0 (fără frânare regenerativă, mașina își menține viteza atunci când ridici piciorul de pe accelerație - pe autostradă, de exemplu) la nivelul 3 (recuperare maximă pentru condusul în oraș, unde nu este necesară apăsarea pedalei de frână, majoritatea decelerărilor se fac cu frâna de motor, eliberând doar pedala de accelerație). Fiecare frânare contribuie astfel la recuperarea energiei și la îmbunătățirea autonomiei generale a vehiculului, asigurând în același timp o conducere optimă și plăcută pentru șofer.

Două motoare la alegere 

Noul Scenic E-Tech electric este echipat cu un motor sincron cu rotor bobinat cu 8 poli magnetici, cu greutate și dimensiuni reduse. Este oferit în două versiuni:

- 125 kW (170 CP) și 280 Nm

- 160 kW (220 CP) și 300 Nm

Dezvoltat în cadrul Alianței și fabricat la Megafactory Cléon, acest motor nu conține pământuri rare, limitându-și astfel impactul asupra mediului. De asemenea, beneficiază de un ecosistem de producție responsabil, cu sediul în Franța.

Două niveluri de capacitate a bateriei și autonomie de până la 620 km 

Pe Noul Scenic E-Tech electric sunt oferite două tipuri de baterii cu capacități diferite:

- 60 kWh pentru o autonomie de peste 420 km*

- 87 kWh pentru o autonomie de peste 620 km*

* Cifrele WLTP în așteptarea validării

Această baterie a fost optimizată în cele mai mici detalii pentru a se potrivi perfect cu platforma CMF-EV (modulele sunt aranjate pe două niveluri) și pentru a oferi performanțe de top. Versiunea de 87 kWh este formată din 12 module care conțin 16 celule fiecare, iar versiunea de 60 kWh din 12 module care conțin 24 de celule. Modulele din aceste baterii pot fi ușor schimbate și reparate individual.

Compatibilitate de încărcare extinsă

Plăcerea de a conduce Noul Scenic E-Tech electric este, de asemenea, legată de confortul asigurat de compatibilitatea cu multiple soluții de încărcare. Toate versiunile vehiculului au la bord un încărcător compatibil cu încărcarea în curent continuu de la terminalele rapide găsite pe și în apropierea autostrăzilor, dar și cu încărcarea în curent alternativ de la terminalele domestice monofazate. Compatibilitatea cu încărcarea AC trifazată de până la 22 kW - tipică terminalelor publice din oraș și care permite încărcarea destul de rapidă la un cost adesea rezonabil - este standard sau opțională în funcție de țară.

Autonomie mai mare pentru călătorii mai lungi 

Managementul termic al sistemelor de baterii este esențial pentru succesul vehiculelor electrice, deoarece temperaturile extreme le pot afecta performanța, fiabilitatea și durabilitatea. Mai multe echipamente și inovații din jurul bateriei fac posibilă optimizarea autonomiei Noului Scenic E-Tech electric, în special pentru călătoriile lungi.

Astfel, densitatea energetică a bateriei a crescut cu 6% față de Megane E-Tech electric, datorită unei noi chimii a bateriei NMC (Nichel, Mangan, Cobalt). La fel, caloriile emise de baterie și de grupul motopropulsor sunt recuperate în timpul frânării și decelerării, apoi utilizate pentru încălzirea habitaclului prin intermediul pompei de căldură, echipament instalat standard pe toate versiunile.

De fapt, utilizatorul Noului Scenic E-Tech electric călătorește liniștit și încarcă bateria atunci când vrea să oprească. Nu trebuie să oprească special pentru a încărca și, prin urmare, își poate menține obiceiurile de condus. De exemplu, într-o călătorie Paris-Bordeaux, după o primă parte lungă a călătoriei (până la 370 km de autostradă), șoferul poate alege să facă doar o oprire de o oră (pentru prânz, de exemplu) sau două opriri scurte de mai puțin de 30 de minute. O călătorie Paris-Marsilia implică două sau trei opriri în același mod, iar o călătorie Hamburg-Munchen are necesita doar două opriri.

Durată de încărcare optimizată 

Precondiționarea bateriei este unul dintre elementele cheie pentru obținerea celei mai bune eficiențe de încărcare. Datorită sistemului de navigare Google Maps, această precondiționare este activată automat la apropierea punctelor de încărcare selectate. Bateria afișează astfel o temperatura ideală la apropierea de punctul de încărcare planificat, pentru a beneficia de o încărcare mai rapidă și/sau completă.

Scăderea acestei temperaturi optime de condiționare la 25°C, combinată cu noua chimie a bateriei, permite Noului Scenic E-Tech electric să afișeze performanțe de încărcare care se caracterizează printr-o îmbunătățire a curbei puterii și un „platou” care durează mai mult. Astfel, până la două ore de autonomie pe autostradă (echivalentul a aproximativ 50 kWh cu o încărcare de până la 150 kW) sunt recuperate în 30 de minute de încărcare.

Interfețe modernizate  

Interfețele de programare a bateriei și precondiționării încărcării au fost reproiectate atât pe sistemul OpenR Link, cât și pe aplicația pentru smartphone My Renault, pentru o mai mare ușurință și eficiență. De exemplu, utilizatorul poate acum programa ora de plecare dorită și programul săptămânii corelate cu aerul condiționat și încărcarea. Multe setări detaliate (temperatura de precondiționare, alegerea elementelor de preîncălzit, timpi preciși etc.) rămân accesibile.

Un ecosistem complet alături de Mobilize

Soluțiile „all inclusive” dezvoltate în parteneriat cu Mobilize vor fi oferite de Renault utilizatorilor Noului Scenic E-Tech pentru a simplifica încărcarea acasă sau în timpul călătoriei. Cu această ofertă extinsă, trecerea la mobilitatea electrică este mai ușoară ca niciodată.

Pentru încărcarea acasă, utilizatorul își poate comanda soluția de încărcare – terminal sau priză de încărcare armată și instalarea acesteia – direct de la consilierul de vânzări, atunci când își achiziționează vehiculul electric. Un preț fix se stabilește în funcție de locația terminalului la domiciliul clientului fără a fi necesară o vizită tehnică prealabilă, datorită unui instrument inovator bazat pe Google Maps.

Mobilize va oferi un nou terminal inovator, numit Powerbox, cu o putere de până la 22 kW – suficient pentru a profita din plin de încărcătorul de 22 kW AC oferit standard sau opțional. Fabricat în Franța, face parte din ecosistemul și valorile întruchipate de Scenic, pentru o mobilitate durabilă și responsabilă. Datorită acestui terminal, clienții beneficiază de numeroase avantaje, precum ușurința în utilizare, monitorizarea consumului, precum și posibilitatea de a începe sau a opri încărcarea de la distanță, fără a sta lângă mașină. Conceput pentru a fi instalat atât la interior, cât și la exterior, beneficiază de un sistem de blocare și deblocare pentru a preveni conectarea persoanelor neautorizate la acesta. Powerbox-ul se remarcă și printr-un sistem anti-deconectare, puterea fiind redusă automat în cazul consumului semnificativ al altor dispozitive din casă. De asemenea, este ușor de reparat: problema poate fi diagnosticată de la distanță și uneori rezolvată tot de la distanță; în caz contrar, un tehnician este trimis să o repare, având deja toate datele problemei.

Noul Scenic E-Tech electric va veni și cu serviciul Mobilize Smart Charge pentru a economisi energie și pentru a reduce amprenta de carbon atunci cand încărcarea se face acasă. Aplicația poate încărca vehiculul în timpul ferestrelor în care electricitatea este cel mai puțin costisitoare și cel mai puțin consumatoare de carbon, fără să fie nevoie ca șoferul să ia vreo măsură. Acest lucru poate reduce factura de energie electrică și poate duce chiar la câștigarea de recompense pentru flexibilitate. Mobilize Smart Charge va fi disponibil inițial în Franța, Olanda și Belgia.

Pentru călătorii mai lungi, utilizatorii pot opta și pentru Mobilize Charge Pass, disponibil prin aplicația My Renault. Acest Pass este o alternativă la abonarea la mai multe servicii separate: șoferii îl pot folosi pentru a plăti taxele în cea mai mare rețea din Europa (peste 500.000 de puncte în 25 de țări, 50% oferind taxe de 22 kW). Utilizatorii au, de asemenea, dreptul la tarife preferențiale în rețeaua Ionity (peste 2.600 de puncte de-a lungul autostrăzilor), dacă fac un abonament separat.

VIAȚA LA BORD: STARE DE BINE PENTRU TOȚI 

Noul Renault Scenic E-Tech electric este o invitație la călătorie pentru șofer și pasagerii săi. În interior, totul este conceput pentru a te simți la cel mai înalt nivel de confort, ca acasă. Luminozitate, spațiu, design interior cald și dotări speciale pentru a vă bucura de fiecare kilometru, fără să vă faceți griji cu privire la ora sosirii. Acest nou univers este dovada renașterii lui Scenic, mai mult decât oricând conectat la lume, atât în ​​interior, cât și în exterior.

Solarbay, noul plafon panoramic din sticlă opacizantă

Noul Scenic E-Tech electric este echipat cu plafon panoramic din sticlă Solarbay, dezvoltat în colaborare cu Saint-Gobain. Datorită tehnologiei sale „AmpliSky”, acest sistem unic se opacizează pe segmente la cerere, folosind tehnologia PDLC (Polymer Dispersed Liquid Crystal), bazată pe o mișcare a moleculelor cauzată de un câmp electric. Renault este primul producător care folosește acest sistem cu funcții de opacifiere completă și parțială pe segmente.

 • Fix cum îți dorești

Sunt disponibile patru poziții pentru șofer și pasagerii săi: plafon complet transparent, plafon complet opac, plafon transparent în partea din față și opac în partea din spate și invers. Mai practic decât o perdea convențională, acest sistem permite pasagerilor din spate, de exemplu, să aleagă să întunece sau să lumineze partea de deasupra lor, complet independent de pasagerii din față. Solarbay este ușor de controlat, prin comandă vocală prin Google Assistant sau printr-un buton situat la nivelul plafonului. Animația pe segmente creează un efect „wow” pentru pasageri.

 • Confort superior și extra eleganță  

Plafonul cu geam opacizant Solarbay al Noului Scenic E-Tech electric limitează pe cât posibil efectul de seră din habitaclu și păstrează confortul termic la bord vara și iarna, mai eficient decât o perdea mecanică. În plus, trece automat în modul opac atunci când opriți contactul și coborâți din vehicul. Când vehiculul repornește, Solarbay revine la ultima sa poziție. Senzația de deschidere și luminozitate este, de asemenea, amplificată datorită unei suprafețe mai mari de sticlă și spațiului mai mare pentru cap. Acest design unic, care elimină o perdea mecanică sau electrică, economisește de fapt 30 de milimetri de spațiu liber de pe plafon, ceea ce nu este de neglijat atât pentru confortul pasagerilor, cât și pentru limitarea înălțimii vehiculului, pentru a-i îmbunătăți eficiența.

 • Construit pentru reciclare 

Pe lângă funcțiile sale de păstrare a confortului termic și de personalizare a alegerii gradului de penetrare a luminii solare în habitaclu, plafonul panoramic din sticlă opacizantă Solarbay are o amprentă de carbon redusă în comparație cu o trapă standard din sticlă cu sistem de obloane mecanice. Greutatea sa este redusă cu 6 până la 8 kg în absența șinelor de ghidare, a materialului textil și a motorului electric, ceea ce contribuie la limitarea consumului de energie.

Cu o compoziție a sticlei apropiată de 50% din materiile prime inițiale, restul provenind din sticlă reciclată din industria sticlei plane și auto, precum și o optimizare a greutății și înălțimii sale, designul acestui plafon este gândit într-un mod durabil și face parte dintr-o abordare a economiei circulare. Designul său unic îl face ușor de reparat, iar toate piesele sale componente pot fi înlocuite individual. La sfârșitul ciclului de viață, sticla poate fi reciclată printr-un proces de zdrobire și filtrare și reutilizată în alte scopuri, suficient pentru a afișa o rată globală de reciclare de peste 90%.

Spații de stocare inteligente 

La bordul acestui vehicul de familie, spațiile de depozitare sunt abundente și inteligente, clasând Noul Scenic E-Tech electric în topul categoriei sale, cu un volum total de 38,7 litri. De exemplu, pe lângă torpedoul (4 litri) și buzunarele din portiere (13,6 litri), consola centrală are un spațiu mare de depozitare deschis (6,6 litri) cu două compartimente pentru sticle mari (2 litri) și depozitare sub cotieră, de 3,4 litri, care poate fi folosit pentru a vă pune cheile sau alte obiecte personale. Această cotieră centrală glisează cu 70 mm înainte, îmbunătățind confortul șoferului și al pasagerului din față. Un spațiu mare este disponibil și sub ecranul central și include o zonă dedicată încărcării wireless a unui smartphone. În spatele scaunelor, buzunare a câte 2,4 litri fiecare au fost proiectate pentru a depozita reviste sau gadget-urile pasagerilor.

Cotieră spate ingenioasă

Pasagerii din spate au o cotieră ingenioasă, care optimizează experiența la bord. Cu cele două brațe detașabile care se deplasează spre fiecare pasager, oferă spațiu de depozitare potrivit pentru laptopuri și tablete și este echipată cu suporturi detașabile pentru a vizualiza confortabil aceste ecrane. Două locații dedicate depozitării băuturilor, precum și două prize USB tip C completează această cotieră high-tech. În total, are 3,6 litri de depozitare. O trapă de acces în portbagaj permite plasarea unor obiecte lungi în habitaclu, fără a plia bancheta din spate sau a atinge capacul portbagajului.

Atât de spațios cât te așteptai să fie un Scenic

Mai compact decât vehiculele obișnuite din segmentul C, Noul Scenic E-Tech electric încă oferă un spațiu interior excelent datorită platformei electrice CMF-EV și podelei sale plate. Cu ampatamentul său lung (2,78 m), are o rază a genunchilor pe rândul din spate de 278 mm, pentru confortul pasagerilor. Pasagerii din spate beneficiază și de un spațiu generos la cap (884 mm), menținut și pe versiunile echipate cu plafon solar opacizant Solarbay. Și pentru a vă bucura din plin de vacanțele în familie, Noul Scenic E-Tech electric știe să fie generos cu un volum al portbagajului de 545 litri, cel mai bun din segmentul său. Cu bancheta spate rabatată, volumul portbagajului este de 1.670 de litri.

Scaune ușoare și luminoase

Dincolo de luminozitatea oferită de plafonul panoramic opacizant Solarbay, nuanțele deschise ale tapițeriei măresc senzația de spațiu în habitaclu. Datorită unui design modern și elegant, confortul se simte mai mult ca niciodată. Scaunul din spate se distinge printr-un model aleatoriu, asimetric, unic pentru fiecare model. Versiunea Esprit Alpine primește scaune ceva mai închise la culoare, accentuând astfel caracterul său sportiv.

Tei la interior 

În versiunea High Iconic, foi provenite din arborele de tei acoperă tabloul de bord și panourile ușilor, oferind un aspect cald și o senzație de ultimă generație habitaclului. Lemnul folosit este certificat cu eticheta FSC, care garantează un management durabil al materialului.

Un sunet special conceput de Jean-Michel Jarre 

Între Renault și Jean-Michel Jarre a avut loc o colaborare excepțională pentru a dezvolta o nouă experiență sonoră unică pe viitoarele vehicule electrice ale mărcii, inclusiv pe Noul Renault Scenic E-Tech.

Artist, compozitor și autor, pionier al muzicii electronice și pasionat de tehnologie, Jean-Michel Jarre a lucrat cu Renault pentru a dezvolta, alături de Ircam și echipele de sound design ale Grupului, două tipuri de sunet: VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), sunet exterior de alertă emis de vehiculul electric atunci când rulează cu viteză  sub 30 km/h pentru a avertiza pietonii, și sunetul secvenței de bun venit, la intrarea în vehicul. Totul a fost analizat până la nivel de decibeli pentru a face ca aceste sunete de identitate a mărcii Renault să fie recunoscute în peisajul sonor al orașelor noastre și pentru a se asigura că acestea simbolizează mobilitatea. Este un extras din titlul Crystal Garden, preluat de pe cel mai recent album al artistului, Oxymore, care a inspirat crearea sunetului VSP, în timp ce secvența de bun venit îi întâmpină pe pasageri cu un scurtmetraj care include compoziții inedite concepute special pentru acest vehicul de Jean-Michel Jarre, inclusiv unul specific pentru versiunea Esprit Alpine. În plus, Jean-Michel Jarre și echipele sale au participat la dezvoltarea noului sistem audio electric de pe Noul Scenic E-Tech, pentru o experiență audio amplificată și captivantă, în parteneriat cu furnizorul nostru premium de sunet, Harman-Kardon. Cinci moduri de ascultare au fost dezvoltate în special pentru a optimiza reproducerea sunetului în funcție de sursa ascultată, cu o atenție deosebită către modul „podcast”, introdus pentru a răspunde numărului din ce în ce mai mare de utilizatori care ascultă acest tip de conţinut media în mașină.

MULTI-SENSE: personalizat pentru perfecțiune

Setările MULTI-SENSE oferă experiențe senzoriale puternice și personalizate. Datorită numeroaselor setări ale acestei tehnologii, vederea, atingerea și conducerea sunt stimulate pentru a oferi șoferului senzații diferențiate și pentru a oferi un confort de neegalat tuturor pasagerilor. Sunt disponibile patru moduri diferite: Confort, Sport, Eco și Perso. Fiecare mod combină diferite setări pentru echipamentul de ambianță de la bord (iluminarea ambientală, confortul scaunului șoferului, confortul termic, alegerea culorii ecranului) și elementele legate de conducere, cum ar fi efortul de direcție, calibrarea grupului de propulsie și răspunsul la apăsarea pedalelor.

De asemenea, prin setările MULTI-SENSE este posibilă personalizarea atmosferei de iluminare, numită Living Light, alegând dintr-o diagramă cu 48 de culori diferite pentru bord, benzile panourilor ușilor față și spate și iluminarea planșei de bord. Toate luminile sunt LED și independente și pot crea un efect de iluminare gradual care îmbunătățește designul interior și îi face pe toți să se simtă bine în mașină. Acest iluminat are un mod automat care adaptează culoarea la fiecare 30 de minute în funcție de ciclul circadian (ritm biologic peste 24 de ore) și de timpul zilei (culori reci ziua, culori calde noaptea).

O poziție confortabilă pentru pauze 

În fazele de oprire și încărcare ale vehiculului, șoferul poate profita de o postură foarte confortabilă, precum și de numeroasele servicii la bord pentru a-și reîncărca și el bateriile. Prin activarea opțiunii „relax”, scaunul electric este reglat automat pentru mai mult confort, conform setărilor salvate anterior de șofer. Acesta din urmă poate opta și pentru un masaj și alege intensitatea pentru relaxare completă. Alte servicii precum multimedia, încărcătoare USB, lumini ambientale, confort termic și plafonul din sticlă opacizantă Solarbay rămân active timp de 45 de minute pentru confortul șoferului.

TECHNOLOGII UTILE ŞI INTUITIVE PENTRU DISTRACŢIE ÎMPREUNĂ 

Noul Renault Scenic E-Tech electric folosește tehnologia pentru a-i determina pe toți cei aflaţi la bord să interacționeze, oferindu-le un conținut exclusiv, adaptat mai mult ca oricând nevoilor utilizatorilor. Sistemul multimedia OpenR Link – cel mai intuitiv de pe piață – include acum câteva funcții noi care vă permit să vă planificați și să vă personalizați călătoriile prin Google Maps, alături de peste 50 de aplicații, ca să vă bucuraţi de fiecare minut al călătoriei.

Sistemul multimedia OpenR Link este mai conectat ca niciodată 

Cu Noul Renault Scenic E-Tech electric te bucuri uşor de o experiență online perfectă prin sistemul său OpenR Link cu Google încorporat, care rulează pe Android Automotive OS 12. Este ca și cum ai folosi un smartphone și ai fi conectat la un Cont Google, ceea ce face ca întreaga experiență să fie și mai simplă, locațiile preferate ale utilizatorilor fiind deja disponibile în Google Maps. Peste 50 de aplicații sunt disponibile pentru descărcare pe Google Play – cum ar fi teste muzicale, jocuri de familie și planificarea călătoriei – pentru a profita la maximum de timpul petrecut în mașină. OpenR Link este o experiență simplă, intuitivă, asemănătoare unei tablete, pe care o puteți controla cu vocea. Este compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay și funcționează atât prin conexiuni cu fir, cât și fără fir.

OpenR Link se actualizează fără efort, fără fir, prin FOTA (firmware over the air), ca un smartphone. 

Planificarea călătoriei, fără probleme 

OpenR Link al Noului Scenic E-Tech electric oferă posibilitatea de a vă planifica călătoria prin Google Maps, sistem optimizat recent de către inginerii Renault și echipele Google. Această funcție ia în considerare, mai ales la începutul procesului de planificare a călătoriei, activarea opţiunii de precondiționare a temperaturii bateriei atunci când vă apropiați de un punct de staţionare. Drept urmare, sistemul ia decizii mai inteligente cu privire la locul de încărcare a bateriei, luând în calcul încărcarea maximă pe care o poate suporta vehiculul și, prin urmare, optimizează timpul de încărcare, ceea ce scurtează semnificativ timpul total al călătoriei.

De asemenea, a fost îmbunătățită capacitatea de redirecționare. De exemplu, dacă trebuie să mergeţi pe un alt drum, decideți să săriţi peste o oprire sau să adăugați / să eliminați o oprire, sistemul elaborează rapid un itinerariu alternativ.

Utilizarea informațiilor meteo furnizate de Google reprezintă un alt upgrade. Luarea în considerare a direcției și vitezei vântului, de exemplu, ajută la estimarea autonomiei rămase și a timpului de condus, într-un mod mai precis și mai realist.

Noile posibilități de personalizare vor ajuta, de asemenea, la optimizarea călătoriilor. Șoferul își poate seta adresele la care se află locuința și locul său de muncă ca puncte de încărcare, astfel încât să poată ajunge la ambele destinații cu o încărcare de la 12% până la 9%, oprindu-se astfel de mai puține ori în timpul călătoriei. De asemenea, poate schimba ordinea opririlor pe drum, aşa cum se întâmplă în aplicația Google Maps pentru smartphone, și poate alege punctele de încărcare în funcție de puterea lor nominală (de exemplu, se poate opri doar la cele ultrarapide). De asemenea, poate selecta stațiile de încărcare care acceptă metoda de plată pe care acesta doreşte să o folosească. Google Maps ia în considerare toate aceste preferințe și sugerează itinerarii care se potrivesc cu dorințele și nevoile călătorilor. Când planificați o rută, software-ul afișează invariabil distanța maximă pe care o puteți parcurge fără încărcarea bateriei. Sistemul complet este optimizat pentru a simplifica călătoriile și pentru a maximiza confortul la volanul unui vehicul electric.

În cele din urmă, funcțiile avansate de planificare a rutei pentru vehicule electrice din Google Maps vor fi disponibile în curând pe smartphone-uri, permițându-vă să setați o destinație și preferințele voastre de călătorie direct de pe smartphone înainte de a pleca și apoi să trimiteți itinerarul către vehicul.

Imagini moderne, de înaltă calitate pentru toate ecranele 

Cockpit-ul digital OpenR al noului Scenic E-Tech electric atrage atenția din două motive: poziția sa extrem de ergonomică și afișajul mare. Prin urmare, este ușor să navigați prin meniuri. Ecranul de bord este alcătuit din două suprafețe într-o configurație continuă în formă de L: un display TFT orizontal pe tabloul de bord (321 cm², 12,3 inch în diagonală, 1920 x 720 pixeli) și un display tactil vertical în mijlocul consolei (453 cm2, 12 inch în diagonală, 1250 x 1562 pixeli).

Interfața vizuală complet nouă, avangardistă, accentuează identitatea mărcii în habitaclu și reafirmă spiritul acestei mașini concepute pentru a te bucura de ea. Grafica sugerează subtil logo-ul în formă de romb sub forma unui segment în diagonală ascendentă de 28 de grade. Omniprezentă, această diagonală oferă structură pentru informațiile afișate pe tabloul de bord și pe placa centrală, care se combină formând ecranul dublu OpenR.

Pe ecranul de bord orientat către șofer, cadranul, care este rotund în mod obișnuit, a fost înlocuit cu o diagonală de 28 de grade – speed line - care își schimbă culoarea în sincron cu viteza motorului sau a mașinii. De asemenea, afișează informaţii precum autonomia rămasă sau modul de conducere selectat. Noul font al afişajului, mai gros și mai plat, se îmbină frumos în acest univers digital de ultimă oră. În plus, vehiculul are un nou ecran pentru a selecta și adapta sistemele de asistență pentru șofer (ADAS).

În cele din urmă, de fiecare dată când comutați setările MULTI-SENSE, un nou tablou de bord afișează un set specific de modele și culori. Tabloul de bord afișează, de asemenea, silueta vehiculului a cărui culoare de caroserie este cea a modelului real.

Sugestii proactive generate de AI 

AI este activă într-o varietate de moduri în interiorul Noului Scenic E-Tech electric – pentru a îmbunătăți experiența șoferului și pasagerului. Sistemul afișează pe ecranul central, în timp real, sugestii cu privire la nivelurile de temperatură și posibilitățile multisenzoriale. De exemplu, vă poate sfătui să porniți aerul condiționat dacă habitaclul se încălzește prea mult sau să închideți geamurile dacă circuitul de reciclare sau de purificare a aerului este activat. Dacă sistemul detectează că parbrizul s-ar putea aburi, va sugera pornirea sistemului de dezaburire. Și, dacă șoferul conduce întotdeauna în același mod, îi poate sugera să încerce altele. Aceste recomandări proactive se bazează pe „rutine”, pe care sistemul le înregistrează și le analizează pe măsură ce trece timpul.

Conţinut exclusiv legat de călătorii, sport şi ştiri 

Să ascultaţi muzică utilizând aplicații specifice, să învățaţi despre istoria locurilor din jurul vostru sau despre atracțiile turistice din apropiere, să rămâneţi la curent cu actualitatea din sport sau din alte domenii sau să vizionaţi un film în timp ce vă opriţi să vă odihniţi sau să încărcaţi bateria, toate acestea sunt lucruri pe care le puteţi face cu ajutorul unei game largi de aplicații din Noul Scenic E-Tech electric. Acestea includ Deezer, Spotify, Amazon Music, Waze, Les Incollables pentru Renault, SongPop pentru Renault, L'Equipe, Vivaldi, Kabriol, Karacal și multe altele și vă vor înviora experiența la bord cu o varietate de conținut exclusiv dezvoltat de Renault alături de partenerii săi.

Teste muzicale cu SongPop pentru Renault

SongPop pentru Renault, o premieră la nivel mondial dezvoltată exclusiv pentru Renault de către Gameloft, ce transformă călătoriile lungi în momente amuzante împreună. Toți pasagerii pot încerca să ghicească numele unei melodii și să atingă răspunsul pe care l-au ales în aplicația de pe telefonul lor. Jocul este gratuit, disponibil în cinci limbi (franceză, engleză, germană, italiană și spaniolă) și oferă o experiență captivantă - muzica este redată printr-un sistem audio Harman Kardon de înaltă fidelitate ce include nouă difuzoare.

Iluminat de înaltă performanță

Farurile Noului Renault Scenic E-Tech  electric de pe unele versiuni folosesc tehnologia LED Adaptive Vision pentru a adapta luminile la condițiile de condus, în așa fel încât să evite utilizarea farurilor de ceață. Semnalizatoarele se disting printr-o animaţie dinamică: se aprind treptat, din centrul vehiculului spre exterior, oferind informații suplimentare despre direcţia pe care trebuie să o urmeze vehiculul şi având o reacţie de răspuns foarte rapidă.

SIGURANŢA: PREOCUPARE PENTRU TOŢI 

Odată cu “human first program”, lansat în 2023, Renault îşi propune creşterea siguranţei pentru toată lumea – pentru şofer, pasageri şi alte persoane care se află pe carosabil, pe tot globul, cu ajutorul a numeroase tehnologii de ultimă oră. De mai bine de 50 de ani, Renault optimizează sistemele de siguranță existente și le imaginează pe cele viitoare, brevetând peste 2.000 de sisteme de siguranță din 1970 până în prezent. Noul Scenic E-Tech electric vine cu peste 30 de sisteme de asistență a șoferului și funcții de siguranță și este prima mașină din gama Renault ce include sisteme inovatoare care să asiste șoferii la volan.

Safety Coach: sfaturi personalizate pentru o conducere mai responsabilă

Pentru a ține companie șoferilor și pentru a reduce riscul de accidente, Noul Renault Scenic E-Tech electric include acum un instrument numit Safety Coach. Acesta informează șoferul cu privire la comportamentul și obiceiurile lui de condus, evaluate în mod obiectiv, și oferă sfaturi personalizate cu privire la stilul de conducere și utilizarea ADAS. Sfaturile oferite se bazează pe feedback-ul primit de la instrumentul de analiză Safety Score, ce folosește datele obţinute de la senzorii vehiculului și de la camera frontală, pentru a studia trei factori cheie: accelerație/interdistanță (distanța de siguranță față de vehiculul din față), conformitatea cu viteza legală și comportamentul traiectoriei (semnal de viraj și viteza laterală). Cu ajutorul acestui sistem, șoferul poate juca un rol mai activ pentru a rămâne în siguranță și pentru a-i menţine în siguranță pe pasageri și pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, este un instrument util pentru șoferii tineri, ajutându-i să-și dezvolte obiceiuri bune la volan.

Siguranța după un accident: QRescue Renault, SD Switch și Fireman Access

Noul Renault Scenic E-Tech electric este echipat cu o tehnologie nouă pentru a simplifica munca serviciilor de urgență după un accident și pentru a scurta timpul necesar operațiunilor de salvare.

În primul rând, sistemul de frânare automată post-accident blochează automat frânele vehiculului în cazul unei coliziuni, pentru a evita coliziunile ulterioare.

QRescue Renault, SD Switch și Fireman Access sunt trei sisteme care sunt deja disponibile pe alte vehicule electrice Renault. QRescue Renault este un cod QR aflat pe parbriz și lunetă care oferă informații complete despre sistemele tehnice și electrice ale vehiculului, astfel încât serviciile de urgență să poată interveni mai rapid și mai sigur. SD Switch este un comutator mecanic poziționat pe bateria de tracțiune, folosit pentru a o deconecta de la circuitul electric, pentru a-i menţine pe pompieri în siguranță în preajma unui vehicul complet electric sau hibrid. În cele din urmă, în cazul incendierii vehiculului, Fireman Access oferă pompierilor acces ușor la inima bateriei pentru a o inunda cu apă. Acesta este singurul mod de a stinge incendiul rapid și definitiv, reducând timpul obișnuit de răspuns de la câteva ore la zece minute.

Siguranță și confort cu Active Driver Assist

Această nouă generaţie a asistentului pentru autostrăzi și trafic oferă un serviciu de delegare a conducerii de nivel 2 pe autostrăzi și drumuri expres. Pentru a face acest lucru, combină controlul adaptiv contextual al vitezei de croazieră, "Stop & Go", cu funcția de centrare a benzii de rulare, precum și cu datele de geolocalizare asociate cu o cartografiere specifică, permițând vehiculului să se adapteze predictiv la aspectul drumului. La viteze mici (de exemplu, într-un ambuteiaj), funcția de centrare pe banda de rulare poate fi modulată temporar de către șofer, astfel încât vehiculul să rămână pe o parte a drumului, permițând vehiculelor care au prioritate să-l depășească pe cealaltă parte.

Noul Renault Scenic E-Tech electric utilizează informațiile din camera din partea din față a vehiculului cu informațiile de pe hartă pentru a afișa limita legală de viteză la momentul respectiv cu o precizie sporită. Dacă viteza vehiculului depășește limita legală, sistemul avertizează vizual și sonor șoferul. Dacă sistemul inteligent de control al vitezei de croazieră – care este inclus în Safety Coach – este activat, acesta ajustează automat viteza vehiculului.

GAMĂ ŞI SPECIFICAŢII TEHNICE 

Versiuni

Gama standard

 • Motor: 125 kW
 • Baterie: 60 kWh 
 • Cuplu: 280 Nm
 • Încărcare maximă DC: 130 kW
 • Autonomie: > 420 km (WLTP)
 • Acceleraţie (staționare până la 100 km/h): 9.3 sec
 • Viteză maximă: 150 km/h

Gama superioară

 • Motor: 160 kW 
 • Baterie: 87 kWh 
 • Cuplu: 300 Nm
 • Încărcare maximă DC: 150 kW
 • Autonomie: > 620 km (WLTP)
 • Acceleraţie (staționare până la 100 km/h): 8.4 sec
 • Viteză maximă: 170 km/h

Dimensiune și greutate 

Lungime: 4.470 mm

Lățime: 1.864 mm 

Înălțime: 1.571 mm

Ampatament: 2,785 mm

Consolă față: 842 mm

Consolă spate: 842 mm

Greutate: 1 842 kg (versiunea de 87 kWh)

Volum portbagaj: 545 litri.

Citiți și: Citroën își redefinește gama și mai face un pas pentru a furniza răspunsuri concrete la provocările sociale!

Comments are closed.