Test Autoplay: Noul Renault Scenic E-Tech – ÎNCÂNTĂTOR!

L-am zărit acum câteva zile. Parcă se pregătea de decolare. Avea o sută de metri în față. N-a sprintat, ci parcă a plutit cu o viteză care să-l facă și mai atractiv. Mi-a atras atenția, mi-a plăcut din primele secunde, iar la sfârșitul săptămânii mă aștepta în parcarea dealerului Casa Auto, în Calea Chișinăului, acolo unde de la începutul anului este un veritabil Mall Auto 2.

Noul Renault Scenic frapează de la distanță, îți copleșește privirea, o acaparează cu totul. Nu cred că sunt prea subiectiv când fac astfel de aprecieri, eu care nu sunt prea darnic nici la acest capitol. Poate am fost cumva influențat de faptul că prin anii 2000 consideram Scenic-ul de atunci mașina ideală. Mergeam la tenis în sezonul rece la fostul liceu MIU și zăream acolo parcat un Renault Scenic vernil, sau gri, nu-mi mai aduc bine aminte. Mi se părea mașina ideală, iar pe atunci Scenic era un monovolum, monovolumul ideal pentru multe familii.

Acum însă Scenic este un SUV electric sută la sută, lung de 4,47 metri, dar păstrează în interior mai toate atributele modelului al cărui nume l-a preluat ca pe o moștenire. Este un veritabil festival în habitaclu, beneficiind de nivelul de echipare Esprit Alpine. Cusături albastre pe planșa de bord, chiar și pe marginile centurilor de siguranță, tonuri de albastru și gri închis asortându-se fericit cu materialul întins cu grijă pe planșa de bord și pe portiere. Mocheta este tot albastră, iar locurile de depozitare din portiere sunt capitonate în aceeași nuanță de albastru!

Ambient plăcut, luminile ambientale pot fi alese din setări dintre toate culorile posibile, și sar repede în spate, unde podeaua este plană pe toată lățimea și unde în spatele scaunului șoferului, setat ca pentru mine, am găsit un spațiu pentru genunchi ce-mi amintea de vremurile când mai testam vreun sedan ce se apropia de 5 metri lungime! Scenic are cu jumătate de metru mai puțin și nici cu portbagajul său n-am deloc emoții că n-aș găsi suficient loc pentru o vacanță. Măcar zece centimetri aveam până la spătarul cu trei buzunare utile, iar cotiera ce aterizează pe mijlocul banchetei ascunde tot felul de surprize plăcute numai bune de descoperit.

Rămân tot în interior, deoarece v-am spus că este un veritabil festival și aș avea multe de povestit, dar chiar nu pot trece cu vederea cupola acestei mașini. Plafonul „Solarbay” poate fi opac, dar poate deveni transparent folosind un buton situat între becurile de deasupra oglinzii centrale. Acel buton îl găsiți la multe mașini cu plafon din sticlă sau care au trapă, dar ce știe să facă pe Scenic eu n-am mai întâlnit. Plafonul poate fi însă, pe porțiuni, și opac și transparent, depinde cum preferați jumătățile.

Trebuie să pun mașina în mișcare, că altfel prezint în continuare festivalul din habitaclu. Tracțiune față, putere electrică de 220 CP, baterie de 87 kWh. Există o variantă de motorizare mai mică și o baterie mai mică, dar cea pe care o conduceam promitea o autonomie de peste 600 kilometri. Mașina cântărea aproape două tone, bateria nu era nici 90% încărcată, dar autonomia afișată depășea 500 kilometri. Mult prea mult pentru ce aveam eu nevoie. Am conectat repede telefonul cu impresionantul sistem de entertainment și încă de la primul viraj de cum am ieșit din parcare am fost impresionat. Mi-am amintit imediat de cât de manevrabil, de cât de plăcut de condus a fost Megane E-TECH, un reper printre mașinile pur electrice. Scenic E-TECH respectă și el traiectoriile trasate la milimetru, direcția este ireproșabilă, relația dintre volan și caroserie fiind ideală.

Mașina cu jante pe 20, veritabile sculpturi în comparație cu ciudățeniile expuse de ceva vreme prin centrul Iașului, beneficia și de o suspensie setată pe gustul meu, întregind senzația de mașină bine închegată, senzație amplificată de scaunul nici prea tare, nici prea moale, dar cu o bună susținere laterală, mai ales în curbele abordate ceva mai sportiv, în care mașina parcă n-ar vira, ci doar și-ar roti cu grație șoldurile. Și frânele au fost setate parcă pe gustul meu, iar mare parte din timp am descoperit că am petrecut-o în modul PERSO, dar fără să intervin, și când îmi aduceam aminte mai treceam pe CONFORT, la dispoziție mai fiind ECO, respectiv SPORT.

Dacă manevrabilitatea m-a cucerit pe primii metri, și mai repede am fost subjugat de sistemul audio HARMAN KARDON. De la primele acorduri am descoperit acel sunet plin, de care nu mai vrei să te desparți și nici nu mai umbli în setări ca nu cumva să-l strici. Acel sunet grație căruia destule melodii devin ascultabile, sunet de care nu te mai saturi și pe care ai vrea să-l păstrezi cât mai mult timp. Cu un sentiment cumva asemănător m-am confruntat când voiam să depășesc câteva mașini încurcate pe un drum îngust de un tir. Scenic E-TECH avea suficiente resurse pentru a rezolva acea situație ce de regulă enervează, dar gândul că depășind aș fi scurtat timpul petrecut cu o mașină atât de prietenoasă m-a determinat să rămân la locul meu și să mă bucur și mai profund de acel sunet memorabil oferit de instalația audio.

Modelul testat, cu opționalele incluse, costă 53.090 de euro (TVA inclusă) și poate să ajungă la 47.990 de euro dacă ar fi achiziționat prin Programul Rabla Plus. Nu vă voi trece în revistă avalanșa de dotări, de opționale, de tot felul de sisteme de siguranță, de cele trei moduri în care funcționează climatizarea automată sau de multitudinea de setări pentru a personaliza mașina după bunul plac. Voi mai spune doar câte ceva despre consum, unul care nu pare deloc de speriat. N-am spus de invidiat pentru că, nefiind fan al mașinilor pur electrice, nu le știu chiar pe toate.

Multă vreme l-am văzut afișat prin oraș în jur de 13,5 kWh la suta de kilometri și a sărit de 20 atunci când rulam preponderent în afara localităților, cu viteze din trei cifre, dar foarte apropiate de viteza legală. Cum reveneam în oraș începea să scadă și se îndrepta cuminte spre 14, adică spre autonomia de peste 600 de kilometri indicată de constructorul francez.

În ziua în care am predat mașina, zi în care temperatura a trecut de 30 de grade Celsius, am dat o raită pe modul SPORT, mod în care numai și cuplându-l simți imediat un imbold din spate. Bați suta doar pișcând accelerația și treci ușor de jumătatea pragului ca să schimbi prima cifră, dar constați că pe un drum cu o bandă pe sens mai mult nici nu are rost să încerci. Mașina poate mult mai mult, iar consumul a urcat la 16 la sută, mașină care cântărește aproape două tone! 

Până am predat-o am traversat orașul la o oră cu trafic aglomerat, însă am mers doar pe ECO, n-am depășit, n-am sprintat, dar m-am bucurat la maximum de instalația audio. Consumul afișat era de 12.0 kWh/100 km, un calcul simplu arătându-ne o autonomie de 725 kilometri, dar chiar și un 15 la sută prin oraș ne asigură 580 de kilometri. Am urcat în mașina mea cu motor de 1,6 litri și, după destui kilometri, consumul mediu era 20 la sută. Litri de benzină!

Citiți și Test Autoplay: Noul Dacia Duster HEV 140 – Prieten drag, plin de surprize plăcute!

Comments are closed.