Test Autoplay: Noul Dacia Duster HEV 140 – Prieten drag, plin de surprize plăcute!

A treia generație Dacia Duster a luat cu asalt Iașul, începând de vineri urmând să se prezinte în fața celor interesați într-un atrăgător eveniment la Casa Auto Valea Lupului. Și nu-s deloc puțini cei ce așteaptă cu emoție întâlnirea cu o mașină care se bucură de apreciere în orice colț de lume este prezentă. Aveam să mă conving cât este de așteptată joi, ca într-o avanpremieră a evenimentului, când nu doar că pietoni sau parteneri de trafic îi aruncau priviri admirative și întrebătoare deopotrivă, dar s-a întâmplat să fiu înconjurat, după un scurt popas, de tineri până în 30 de ani declarați fani Duster și cuceriți de această a treia generație.

A treia generație Dacia Duster este cea mai reușită dintre toate. Mașina asta a fost de fapt o reușită din clipa în care a ieșit pentru prima oară de pe porțile de la Mioveni. Curiozitatea s-a transformat atunci repede în certitudine, iar modelul a început să urce în preferințele publicului, așa cum urcă pe dealuri și culmi la care mașini mult mai pretențioase și mai scumpe își permit doar să privească pe furiș. A treia generație arată bine și din poze, dar parcă nu reușește să transmită și emoție dincolo de obiectiv. Trebuie s-o vezi ca s-o poți aprecia la justa-i valoare, trebuie să mergi cu ea ca să te convingi că și-a păstrat toate atuurile de la prima generație, atuuri care îi erau de ajuns pentru a fi la fel de convingătoare, atuuri care au primit însă o doză în plus de rafinament.

A treia generație Dacia Duster este mai seducătoare ca oricând. Atrage fără efort, este captivantă, se anunță de pe acum un best-seller. Rival de temut, etalon pentru destule alte mașini concurente, Duster devine tot mai greu de concurat cu succes, este tot mai dificil de învins, mai ales că și designul exterior a devenit un atu imposibil de neluat în seamă. Sigur, prețurile au mai crescut, dar la ce oferă rămâne în continuare un reper. Numai și privind de pe scaunul șoferului musculoasa capotă și imediat ți se transmite o stare de siguranță, de liniște, iar din exterior nu poți să nu apreciezi tușele de pe capotă găsindu-și corespondent pe cupolă sau „y”-ul culcat pus pe blocurile optice, pe jante, eu l-am găsit, un pic forțat, și pe portbagaj, și inclus și în habitaclu pe gurile de ventilație sau pe inserția albastră de pe portiere. Grija pentru detalii a ajuns la Dacia la un nivel la care puțini se așteptau acum doar douăzeci de ani, când a fost prezentat Logan.

Scaunele sunt parcă mai tari, mai confortabile, iar pe bancheta din spate se poate călători și pe distanțe lungi, în timp ce portbagajul are un volum rezonabil pentru modelul lung de 4,34 metri. Mașina te recunoaște imediat ce ai ajuns lângă ea și se deschide, dar se închide dacă ai făcut un pas înapoi. Pornire din buton, cadran de bord cu tot felul de informații utile, cadran care își poate schimba în trei moduri expunerile, display central generos, de bună calitate, fără întârziere la atingere, conectare rapidă a smartphone-ului, Apple Car Play și Android Auto fără fir, sunet bun fără să trec prin setări. Multe opțiuni prin bogatul meniu arată că Dacia are un public tot mai pretențios, care mereu așteaptă să fie plăcut surprins, capitol la care Noul Duster excelează din nou!

N-aș ști să vă spun cu precizie de designer în ce ton de gri, sau poate de bej, a fost pictat Noul Duster, oferit de Casa Auto Valea Lupului, dar știu că l-am găsit în soare, că aerul din habitaclu nu era chiar cel mai respirabil, dar că în scurt timp după ce am pornit motorul atmosfera a devenit nu doar decentă, ci chiar agreabilă. Câteva reglaje înainte de pornire, inclusiv de coborât un pic scaunul șoferului, și de apreciat schimbătorul cutiei de viteze automate, așezat jos, pe tunelul central, și manevrabil cu vârfurile degetelor.

Sistemul full-hybrid de 140 CP, cu motorul pe benzină de 1,6 litri și 94 CP, l-am găsit la fel de atractiv ca și pe Jogger, Noul Duster sprintând în varianta cu tracțiune față spre viteze din trei cifre cu destulă ușurință pentru a-ți oferi depășiri în siguranță, la drum lung, și schimbări rapide de bandă prin oraș. Direcție fină, precisă, dar suspensia este cea care m-a cucerit, cea pe care aș pune-o fără ezitare pe mașina mea pentru a mă bucura de ea în fiecare zi. N-ar fi doar suspensia pe care aș „împrumuta-o” de la Noul Duster, dar chiar merită felicitări cei ce au reușit s-o seteze ca să fie ireproșabilă, pentru mine, atât pe asfalt, unde asigură o deplasare fără hopuri, în ciuda denivelărilor și gropițelor de la tot pasul, cât și pe drum mai accidentat, unde, bazată pe o gardă la sol apreciabilă, încalecă fără emoții șanțuri destul de adânci. 

Este o suspensie rafinată, cu mult deasupra prețului plătit pe model testat, care costă 27.850 de euro (TVA inclusă). V-am sfătuit încă de pe vremea Daciei Solenza ca atunci când emiteți păreri despre un model al constructorului de la Mioveni să aveți în vedere și prețul mașinii, iar despre Noul Duster să nu uităm totuși că vorbim despre un full-hybrid, care vă va asigura un consum bun mai ales prin oraș. Pe finalul întâlnirii cu acest prieten drag mie, am încercat să respect pe cât posibil viteza legală la traversarea orașului la o oră în care traficul era destul de aglomerat și am văzut pe display un consum mediu sub 5, consum pe care l-am mai „stricat” la ieșirea din Păcurari până la Casa Auto Valea Lupului de a urcat la 4,8 litri la sută! Plin de surprize plăcute, ca întotdeauna!

Citiți și: Final rodnic de primăvară pentru înmatriculările de autoturisme noi în România!

Comments are closed.