MG a deschis ofensiva hatchback-urilor cu electrica MG4, pe care a trimis-o în clasa compactă, iar continuarea logică era cu prezența în clasa mică. MG3 o fi aparținând ea segmentului mic, dar se conduce ca o mașină dintr-o clasă superioară și se pretează nu doar deplasărilor cotidiene prin oraș, ci este gata oricând pentru incursiuni pe drumurile patriei.

O fi MG3 o mașină din clasa mică, n-o fi ea sută la sută electrică, precum MG4, dar asta nu înseamnă că a primit mai puțină atenție din moment ce se bazează pe aceleași generoase display-uri. Unul este situat deasupra volanului, în loc de cadrane de bord, iar celălalt este în topul consolei centrale. Puține butoane, precum clapele unui pian, doar pentru cele mai importante dintre funcții, în rest toate comenzile și informațiile sunt pe bază de atingere. Evident că sunt vizate persoanele tinere, mai ales că folosind doar un cablu sunt imediat accesibile Apple CarPlay sau Android Auto. Volanul este însă plin de butoane, instalația audio se situează peste nivelul clasei, iar lungimea de 4,11 metri îi permite și un portbagaj în care să încapă cumpărăturile, dar și bagaje pentru o deplasare de câteva zile.

Vorbind de drumuri mai lungi, ele sunt posibile în ciuda clasei pe care o reprezintă. MG3, oferită de dealerul Open Auto Center Iași, se conduce ca o mașină dintr-o clasă superioară, nici nu cred că poți intui, fără să știi în ce ai urcat, că ești la volanul unui model din segmentul mic. Mașina asta are o conexiune specială cu șoseaua, parcă ar avea pe roți o substanță care o lipește de drum! Suspensia are o contribuție importantă, fiind foarte bine setată, de parcă ar ști dinainte ce vrei să faci cu mașina. Gropile, denivelările din oraș sunt absorbite fără prea mare impact în habitaclu, mașina îți induce o senzație de siguranță. Puterea oferită de motorul termic de 1,5 litri și cel electric al modelului full-hybrid este de 194 CP și îți permite depășiri pe distanțe scurte pentru a putea conduce în propriul tău ritm. Deși mică, va impune respect pe șosele, mai ales folosită în modul SPORT (mai sunt disponibile NORMAL și ECO), care când este cuplat mașina primește un impuls consistent, iar viteza crește după bunul tău plac.

MG3 dispune de o frână de motor foarte eficientă. N-am sesizat să fie vreo setare care s-o transforme într-o „one pedal”, la ridicarea piciorului de pe pedala de accelerație nu resimți niciun șoc, ci doar o frânare mult mai consistentă decât mă așteptam. Energia pierdută este imediat înmagazinată în bateria de 1,83 kWh ce asigură o deplasare în regim electric pentru un consum mediu pe care eu l-am zărit sub 6 la sută deși am rulat și la viteze din trei cifre. La senzația de siguranță pe care ți-o transmite mașina contribuie și direcția precisă ce permite abordarea ceva mai sportivă a virajelor mai strânse.

Prețul modelului testat este 22.990 de euro (TVA inclusă), model care echilibrează spațiul din habitaclu cu spațiul din portbagaj, o mașină care reușește să asigure un echilibru între confort și performanțe dinamice. Nici nu v-am spus că mașina ce cântărește 1,3 tone accelerează în doar 8 secunde de la 0 la 100 km/h. V-am spus de puterea combinată de 194 CP, adică o putere la care mașini mai scumpe s-au zgârcit s-o ofere. MG oferă la discreție plăcere a condusului pentru un model manevrabil nu doar datorită gabaritului, model dotat cu multe sisteme de siguranță.

Dacă aș fi mers mai mult cu MG3, pentru care constructorul oferă o garanție de 7 ani / 150.000 kilometri (cu verificare anuală gratuită), probabil aș fi dezactivat sistemul care îmi tot dădea semnale sonore că am depășit viteza legală sau cel care îmi „corecta” volanul când mai depășeam banda de deplasare fără să semnalizez. Foarte utile, și de calitate, camerele ce asigură vederi mai mult decât suficiente, la fel de utilă și cotiera centrală cu spațiu generos de depozitare, pe care n-o prea întâlnești în clasa mică, dar deja sunt destule dotări cu care MG3 iese din tiparele segmentului mic!
Citiți și: Noul SUV MG ZS HEV+ a fost lansat în România! Prețurile pornesc de la 23.400 de euro!