Test Autoplay: KGM Actyon – Captivant!

O mașină fără siglă se plimbă nestingherită pe străzile Iașului. Nu e vorba de un act temerar de tuning, deși modelul arată de parcă ar fi trecut nu pe la un tuner, ci la un maestru în „tailoring cars”, așa cum de fapt spun că fac mai toate numele grele când le vine o mașină la „croit”. La final de lună a sculptorilor ieșeni, ca un punct culminant, mașina a putut fi văzută în weekend la Palatul Culturii, în mai toate zonele importante ale Iașului și a fost parcată câteva nopți pe o străduță peticită din Tătărași, dar nici acolo n-a putut scăpa de ochii curioși și deopotrivă încântați ai trecătorilor.

Subiect de știre sau pentru o campanie de marketing, cert este că SsangYong poartă de acum și în România numele KGM, iar schimbarea devine cum nu se poate mai fericită când este întruchipată de o mașină ce întoarce toarte privirile. A fost stabilită cam în grabă întâlnirea mea cu Actyon, mi-a cam aglomerat programul, dar n-o puteam refuza. Așa o mașină nu se refuză. Am condus zeci de modele mai ofertante, dar Actyon este o revelație pentru o marcă aflată într-un progres atât de rapid încât nu poți să nu te gândești unde se va opri.

Dar deocamdată prezentul are prioritate, iar Actyon are toată prioritatea și nu-i exclus ca despre Noul Range Rover să fi spus cu ani în urmă că parcă ar avea montat și semnul „Cedează trecerea”. Parcă și Actyon s-a inspirat din designul exterior al rafinatului constructor britanic, dar mașina asta este spectaculoasă nu doar la exterior, ci și în interior.

N-aș adăuga prea multe, mașina poate intra sub lupa unui priceput critic de artă, dar aș menționa că, la semafor, cei care făceau stânga virau cu ochii la Actyon, dar și că arcele roților din față continuă pe portiere parcă pentru a nu lăsa pe mâine ce poți să faci azi, iar prezentul pentru KGM este tot mai încurajator. Mașina oferită de dealerul Open Auto Center Iași n-a fost colată, așa cum sunt majoritatea modelelor luate la test. Va fi greu tare de realizat colajul care să se ridice la nivelul designului exterior, la nivelul unei culori atât de reușite încât este bună pentru orice vreme și orice lumină. Colajul va face însă lumină în privința mărcii a cărei însemne pot fi găsite în exterior doar la roți, dar va fi un adevărat test de pricepere pentru cine îl va realiza.

Interiorul este atât de cald și de primitor încât primul gând este să pleci cât mai departe. Piele fină cât mai apropiată de culoarea exterioară, acompaniată de zone bej deschis și lumini ambientale ce-și schimbă jucăuș culoarea când aștepți la semafor și mult mai statornice la viteze mai mari. Senzație de spațiu la discreție, multe spații de depozitare în față, lucrături fine pe portiere, un imens display ce se întinde pe jumătate din bord și poate că n-ar fi stricat și câteva butoane fizice. Unul din cele două butoane de sub volan poate fi însă setat în funcție de preferințe. Eu l-am găsit rezervat pentru climatizarea ce-mi oferea mult peste ce sunt obișnuit zi de zi și nu l-am schimbat. Am fost tentat să pun acolo modurile de condus, pe lângă un mod ce nici n-a primit nume, parcă pentru a spori misterul, dar pe care alte mărci l-ar denumi „Normal”, existând „WINTER” și „SPORT.

Știți bine că nu rezist prea mult până să ajung pe „SPORT”, deși o foarte mare diferență n-am descoperit. Mașina de două tone oricum are un sprint de apreciat, dar parcă i-aș mai fi dat un plus de putere, un motor și mai viguros. Propulsorul de 1,5 litri sună însă foarte bine și te ajută să depășești în deplină siguranță. Mașina ajunge repede la viteza maximă pe autostradă, dar dacă ar fi să aleg dintre toate atuurile sale aș lua cu mine suspensia și aș folosi-o în fiecare zi. Actyon nu ține cont de denivelări, gropi, borduri sau alte obstacole. Ia în piept orice greutate și o închide acolo ca într-o carapace, n-o lasă să se dezvolte și nici vorbă să se propage. Mașina lungă de peste 4,70 metri suportă lejer viraje abordate și mai sportiv, este compactă, omogenă, iar direcția lejeră din oraș se schimbă imediat cum rotești volanul la viteze mai ridicate.

Am mers destul de tare și consumul mediu afișat trecea de 12 litri la sută, dar toate setările nu pot fi descoperite în mers. Sunt atât de multe încât trebuie navigat prin meniu. Aș mai fi pus și niște butoane fizice, dar o rezolvare ar fi să tragi în jos din partea superioară a display-ului și încep să apară unele butoane utile, tactile. Portbagaj impresionant pentru mașina care costă 40.180 de euro (TVA inclusă) și pentru care poți primi tracțiune integrală dacă te grăbești s-o cumperi. Cine vrea să se remarce n-ar trebui să rateze o astfel de ocazie, aproape că ar rata de la doi metri cu poarta goală!

Citiți și ID.EVERY1: Volkswagen dezvăluie modelul său electric de 20.000 de euro! VIDEO

Comments are closed.