N-am mers eu cu foarte multe pick-up-uri, dar iată că s-au brodit acum două la rând, după SsangYong Musso venind rândul lui Isuzu D-MAX. N-am de gând să le compar, fiecare are propria poveste de spus, fiecare are propriul drum, deși poate că din când în când e posibil să mai fac vreo trimitere la precedentul test. Isuzu D-MAX este o figură aparte în rândul pick-up-urilor. Pare solitar, știindu-și foarte bine calitățile. Nu încearcă să intre nimănui în voie, el trebuie acceptat așa cum este.

Canicula din ultimele săptămâni nu se potrivea deloc cu vreun test, dar cum s-a mai răcorit un pic m-am și intersectat cu Isuzu D-MAX, model oferit de dealerul Open Auto Center Iași. N-am prins însă ploaia de duminică, atunci când diferența de temperatură a înregistrat și 20 de grade Celsius, dar în cele două zile de test măcar n-am văzut termometrul mașinii să urce peste 35 de grade Celsius. Instalația de aer condiționat nu putea întâmpina dificultăți, gurile de ventilație largi răcorind temeinic habitaclul, ele dovedindu-se eficiente chiar și pe locurile din spate. Spațiu din belșug și pe banchetă, deși vorbim despre un model de muncă, în care spațiul din benă a fost tratat cu prioritate.

Instalația de climatizare se află imediat sub generosul display central, care oferă Apple CarPlay și Android Auto fără fir. Mi-am conectat repede telefonul, în puține zeci de secunde, și am constatat că instalația audio rula fără să fiu nevoit să apelez la setări, oferind un sunet de o calitate binișor peste medie. Cadranele de bord sunt de dimensiuni mai mici, dar cu informații lizibile, iar între ele se găsește un alt display, dar folosit pe două treimi din suprafața sa. Informațiile însă erau așezate astfel încât să nu-ți lipsească nimic, zona inferioară fiind însă burdușită cu simboluri la pornirea din buton a motorului și vă va fi greu să căutați vreun simbol și să nu-l găsiți.

D-MAX era dotat cu motorul turboDiesel common-rail de 1,9 litri, ce dezvoltă 164 CP și un cuplu de 360 Nm. La o plecare energică de pe loc, motorul reacționează cu un sonor ceva mai consistent decât m-aș fi așteptat. Parc-ar fi o formă de răspuns la salut, sau parcă ar fi reacția sa ca să-ți spună că este pregătit pentru orice, alături de cutia de viteze automată cu șase rapoarte (este disponibilă și o cutie de viteze manuală cu șase trepte). Suspensia, evident, rigidă pentru deplasările pe asfalt, dar frânele mi-au întrecut orice așteptare. La gabaritul mașinii anticipam că voi avea temeinic de apăsat pe pedală, dar nici vorbă! Frânarea era atât de fină, atât de progresivă, cum și unele berline și-au trecut în lista lor de dorințe!

Și la Isuzu D-MAX cel mai tare m-a încurcat lungimea de circa 5,30 metri, parcările improvizate dintre blocuri nefiind chiar cele mai primitoare pentru un astfel de gabarit, deși, dacă-i dai un locușor unde să încapă, el se va strecura cu abilitate. În trafic însă n-am simțit deloc această lungime ca pe o povară.
N-am depășit cu mult viteza maximă legală în afara localităților, nu pentru asta a fost construit D-MAX, deși se va strădui să-ți îndeplinească și o astfel de dorință dacă îi vei cere. Consumul mediu l-am văzut afișat în jur de 12 la sută, dar spre finalul testului, când am mers mai cursiv, fără apăsări bruște pe accelerație, începea să se apropie de 11 și cred că l-aș fi văzut și sub această valoare dacă n-aș fi dus înapoi mașina care beneficiază de cinci ani de garanție, un preț promoțional de 39.983 de euro (cu TVA) și dispune de dotări de top.

N-am predat-o însă fără să mă abat de la asfalt ca să urc spre zona unde se construiește Spitalul Regional de Urgențe. Încă se mai vede asfaltul o bună bucată de drum, iar dacă mergi la stânga ajungi la vechile blocuri Șorogari, cel puțin așa indica un panou al transportului public. N-am văzut din mașină cum se prezentau viile din zonă, dar am văzut un lan de porumb uscat, îngălbenit, de probabil ploaia de a doua zi urma să vină totuși prea târziu pentru el! Asta am văzut când mă întorceam, curios să văd unde ducea asfaltul ce în drumul spre spital fusese înghițit de ceva ce semăna bine cu un nisip foarte fin, un nisip alb ce a învăluit repede mașina.

D-MAX a rulat imperturbabil, începea să se simtă în largul său peste tot felul de denivelări, dar parcă ar fi vrut să-i fie încărcată bena la maximum sau să tracteze ceva (3.500 kg capacitate maximă) pentru a arăta cât poate fi de folositor. Pentru el nici măcar joacă nu fusese ce teme i-am dat, el care are 24 centimetri gardă la sol, o adâncime de vad de 80 centimetri, un unghi de atac de 30,5 grade și un unghi de degajare de 24,2 grade. De folosirea reductorului nici nu putea fi vorba, dar joacă nu era nici la spital, unde tocmai fusese descoperită o bombă, iar un genist se vedea în depărtare cum explora zona de parcă tocmai ar fi aselenizat. Nu lucra nimeni sâmbătă la acea oră, deși D-MAX era pregătit să ofere o mână de ajutor dacă ar fi fost solicitat.

Citiți și: Start pentru o nouă etapă în Programul Rabla Plus, persoanele fizice mai au de așteptat!