Supuran câștigă în Bucovina, dar Scîrlet își consolidează poziția de lider în Cupa Dacia 2022

Etapa a IV-a a Cupei Dacia, Raliul Bucovinei a fost totodată și cea de-a patra etapă derulată pe asfalt, înaintea unei serii de trei etape de macadam. În cele două zile de concurs, cele șase echipaje înscrise în Cupa Dacia au avut de parcurs 10 probe de clasament însumând 122,7 km dintr-un total de 345 km.

Dintre cei șase concurenți înscriși, din păcate doar cinci au luat efectiv startul după ce Mircea Crișan (Dacia Logan) -  surpriza plăcută a primelor trei etape și pretendent la podium în fiecare raliu până acum -  a abandonat la shakedown ca urmare a unei ieșiri în decor.

Surprizele primei zile

Prima zi de concurs care a însumat patru probe speciale, trei pe „Pojorâta” și o Super Specială desfășurată în centrul municipiului Câmpulung Moldovenesc, a venit și cu primele surprize. 

Proba Pojorâta, probabil una dintre cele mai spectaculoase din întreg campionatul, desfășurată pe o porțiune de 9,3 km, în urcare, a celebrului drum „Transrarău” a fost parcursă de concurenții Cupei Dacia pe asfalt ud. 

În condiții dificile, cu ploaie și ceață pe alocuri, a strălucit însă Teodor Dănilă, care a câștigat toate cele trei treceri, în timp ce favoritul Victor Supuran, deranjat de o problemă tehnică de natură electrică, se alfa după trei PS-uri pe poziția a cincea, la mai mult de 50 secunde de lider. 

Cu o evoluție constantă și fără excese, Sebastian Scîrlet se plasa în urma liderului, urmat de Răzvan Ungureanu pe poziția a treia. 

De altfel, atât Ungureanu cât și Cimpoeșu au dovedit un pilotaj de calitate și competitivitate în aceste condiții dificile.

Ziua se încheia cu o tresărire de orgoliu a lui Supuran, care câștiga proba super specială din oraș. Rezultatul nu schimba însă ierarhia, Dănilă, Scîrlet și Ungureanu ocupând primele trei locuri la finalul primei zile. 

„Surprizele primei zile au fost ritmul bun al lui Dănilă și în oglindă, ritmul slab al lui Supuran”, comenta la finalul primei zile George Grigorescu, organizatorul Cupei Dacia.

Ziua secundă: Supuran revine în prim-plan

În ziua a doua, Supuran și-a reintrat în ritmul de câștigător al Cupei Dacia 2021 – și cunoscând foarte bine și raliul – ca și Dănilă și Scîrlet – și a condus ostilitățile. De partea cealaltă, liderul primei zile, Dănilă, a căzut foarte mult datorită utilizării unor anvelope uzate, rezultat al unui buget mai modest. Practic acestea s-au degradat extrem de mult după ce a parcurs cu ele trei probe speciale, pierderea de timp scoțându-l din lupta pentru podium.

Ca și în 2021, se concurează pe anvelope marca Hankook de competiție, cu două compoziții soft și medium. În prima zi, majoritatea a optat pentru varianta soft (de ploaie – un flanc mai moale) în timp ce pentru ziua a doua „vedete” au fost pneurile slick de compoziție medium.

Scîrlet a avut și el probleme generate de pierderea presiunii turbo  - conductă de aer fisurată - problemă pe care a remediat-o abia după ultimul service – înaintea ultimelor două probe speciale pe care le-a și câștigat destul de clar. 

Finalul raliului a subliniat încă odată tehnica și viteza lui Scîrlet, atribute care nu au fost suficiente să-l bată pe Supuran. 

A fost însă un duel demn de Cupa Dacia între cei doi, pe ultimele două probe speciale, practic două treceri pe aceeași probă „Paltinu 2 și 3” (probă ce a fost parcursă în total de trei ori), a treia trecere fiind Power Stage. 

Până în luna septembrie, când se va desfășura Raliul Clujului, duelurile din Cupa Dacia se vor derula pe macadam începând cu Raliul Sibiului, etapă pentru care organizatorul acordă un  bonus de start de 8 puncte.

Cupa Dacia Etapa a 4-a Raliul Bucovinei – Clasament General

LOCECHIPAJMAȘINATIMPDIF
1V. Supuran/ M. SupuranDacia Sandero01:22:33,400:00,0
2S. Scîrlet/ E. ZamfiracheDacia Sandero01:22:39,6+ 06,2
3S. Cimpoeșu/ O.BostanDacia Sandero01:23:35,8+1:02,4
4I.Dănilă/ P. FusDacia Sandero01:23:47,8+1:14,4
5R. Ungureanu/ E. OlteanuDacia Sandero01:24:20,1(1:00)+1:46,7

Clasament Cupa Dacia Etapa 4 Raliul Bucovinei

LocEchipajMașinăPunctePower StageBonusTotal Etapă
1V. Supuran/ M. SupuranDacia Sandero304438
2S.Scîrleț/ E. ZamfiracheDacia Sandero245433
3S. Cimpoeșu/ O. BostanDacia Sandero211426
4I.Dănilă/ P.FusDacia Sandero192425
5R. Ungureanu/ E. OlteanuDacia Sandero173424
6M. Crișan/V. ValenașDacia Logan0044

CUPA Dacia – Clasament General după 4 etape

S. Scîrlet     123 puncte

I. Dănilă      94 puncte

V. Supuran  89 puncte

M. Crișan    67 puncte

R. Ungureanu       50 puncte

S. Cimpoeșu 49 puncte

D. Ghigolea 47 puncte

D. Gugu      27 puncte

F. Popescu   19 puncte

Citiți și: Test Mercedes-Benz EQE 43 AMG 4Matic: Emoție copleșitoare!

Comments are closed.