Premieră absolută: Dacia este a treia marcă din Europa la vânzările către clienții particulari! Rezultate excelente pentru constructorul de la Mioveni cu Sandero și Duster!

Cu 537.095 vehicule vândute în 2021, DACIA progresează cu 3% pe o piață penalizată de criza sanitară și de cea a componentelor electronice. Pentru prima oară DACIA urcă pe podiumul european al vânzărilor către clienții particulari, ajungând la o cotă record de 6,2% pe acest segment de piață. Această performanță este datorată în principal succesului modelelor DACIA Sandero (peste 226.000 de unități vândute – inclusiv versiunea Stepway) și DACIA Duster (peste 186.000 de unități vândute), se arată într-un comunicat de presă al Dacia privind rezultatele comerciale ale anului 2021.

Sandero este pentru al cincilea an consecutiv cel mai vândut model către clienții particulari din Europa, performanță înregistrată neîntrerupt din 2017. La rândul său, Duster este pentru al patrulea an consecutiv cel mai vândut SUV din Europa către aceeași categorie de clienți. Lansat în primăvara trecută, DACIA Spring (cu 27.876 unități vândute) joacă deja un rol important pe piața europeană a vehiculelor 100 % electrice. În doar 9 luni, comenzile au ajuns la peste 46.000 de unități.

Atractivitatea mărcii Dacia este confirmată atât de gradul ridicat de fidelitate al clienților, cât și de rata de atragere a unor clienți noi. Este de așteptat ca aceste tendințe să se amplifice în 2022 odată cu extinderea ofertei de produse, în special prin lansarea comercială în decursul primului trimestru a modelului Jogger, un vehicul de familie cu până la 7 locuri.

Dacia rămâne lider incontestabil pe piața din România, cu 4 dintre modele sale în top 5 modele vândute în 2021.

Volume ŞI COTĂ de PIAŢĂ ÎN CREŞTERE

În creștere cu 3,1% față de anul precedent, vânzările totale ale mărcii DACIA au ajuns în 2021 la 537.095 de unități în condițiile unei piețe stabile, dar puternic afectate de criza sanitară și de cea a componentelor electronice. În perimetrul său de comercializare, DACIA a înregistrat o creștere a cotei sale de piață cu 0,1 puncte procentuale, până la 3,5%. 

Creșterea vânzărilor se explică în mod special prin succesul noii game Dacia în rândurile clienților particulari. În 2021, Dacia a atins în Europa o cotă de piață record de 6,2% în segmentul vânzărilor către clienții particulari, devenind în premieră a treia marcă cea mai vândută în rândurile acestei categorii de public.

În afara României, DACIA este brand-ul cel mai vândut către clienții particulari în Franța și se situează în Top5 în alte 9 țări europene (Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Austria, Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Croația). În Germania, marca se află în Top10. DACIA este de asemenea lider de piață în Maroc.

Această performanță este susținută de succesul modelelor Sandero și Duster.

DACIA Sandero a înregistrat un volum de vânzări cifrat la 226.805 de exemplare, din care aproape 90% au fost reprezentate de cea de-a treia generație a modelului. În 2021, pentru al cincilea an consecutiv, DACIA Sandero a fost cel mai vândut model din Europa către clienții persoane fizice. În unele țări, Sandero a fost chiar cel mai vândut model către toate categoriile de clienți. În aceste condiții, Sandero s-a situat la sfârșitul anului pe locul al doilea în clasamentul celor mai vândute modele din Europa.  

Aceeași tendință a fost valabilă și în cazul modelului DACIA Duster, care este, din 2018, cel mai vândut SUV din Europa către clienții particulari. Cu 186.001 unități comercializate în 2021 pe toate piețele, Duster a depășit două milioane de exemplare vândute de la lansarea sa în 2010.

Lansat în primăvara trecută, DACIA Spring și-a făcut o intrare remarcată pe piața vehiculelor 100% electrice cu 27.876 unități vândute și peste 46.000 de comenzi la finele anului 2021. Conceput pentru a democratiza accesul la mobilitatea electrică pentru deplasările zilnice, Spring se afirmă ca un automobil urban de referință pe numeroase piețe. În mod remarcabil, 80% din cei care au achiziționat un vehicul Spring nu erau anterior clienți ai mărcii Dacia.

O gamă care evoluează

Concepută pentru a răspunde așteptărilor clienților, gama DACIA suscită un interes tot mai mare pentru versiunile sale cele mai bine echipate. Astfel, la nivel european, 90% din clienții DACIA Spring au optat pentru nivelul de finisare Confort Plus. Totodată, versiunea Stepway reprezintă 70% din vânzările de Sandero, în timp ce 60% dintre clienții modelului Duster au preferat versiunea Prestige. 

Preferința tot mai accentuată a clienților pentru versiunile vârf de gamă este însoțită de un alt fenomen relevant: Dacia cucerește clienți care anterior nu achiziționaseră un vehicul din cadrul Group Renault, procentul acestor noi clienți, sau „rata de cucerire”, fiind de 60%. Pe de altă parte, atunci când decid să își înlocuiască mașina cu una nouă, 75 % din clienții DACIA rămân fideli mărcii.

Perspective pozitive pentru 2022

În 2022, Jogger se va alătura modelelor de succes ale gamei DACIA. Noul vehicul de familie cu până la 7 locuri a fost conceput pentru a răspunde nevoilor de confort, de spațiu și de modularitate ale unei categorii largi de clienți. 

Aplicarea planului strategic anunțat anul trecut va continua cu introducerea progresivă a noii identități de marcă, atât în rețeaua comercială (începând din primul semestru), cât și pe gama de modele (în ultima parte a anului).

Vânzări pe modele 2021        537.095

DACIA Sandero226.825
DACIA Duster186.001
DACIA Spring27.876
DACIA Logan27.136
DACIA Lodgy24.526
DACIA Dokker44.684
Diverse  47

Pe piața din România

În România, Dacia a vândut 38.120 de vehicule în 2021. Modelele Dacia figurează pe patru din primele cinci poziții ale topului celor mai vândute vehicule de pe piața locală. 

Dincolo de succesul constant al modelelor Logan (13.482 unități), Duster (9.045 unități) și Sandero (8.227 unități), aflate în fiecare an în fruntea clasamentului de vânzări, merită subliniată performanța modelului Spring, ajuns pe locul cinci în topul celor mai bine vândute autoturisme din România. În numai trei luni de la începutul livrărilor către clienți, au fost înmatriculate 3.068 de exemplare, ceea ce înseamnă aproape 48% din totalul vânzărilor de vehicule electrice de pe piața din România în 2021.

Comments are closed.