Noul Opel Astra Sports Tourer – un break de succes cu o lungă tradiție

  • La cea de-a 11-a generație: Opel Kadett Caravan și Astra Sports Tourer definesc clasa compactelor
  • Începutul unei povești de succes: primul break compact Opel, Kadett A Caravan a fost un bestseller
  • Un vehicul multifuncțional și versatil: un spațiu generos, confort și tehnologii pentru activități profesionale și recreative
  • 6 începând cu 2010, toate break-urile Astra au purtat numele de Sports Tourer 
  • O nouă eră: Cea mai nouă generație a break-ului cu Opel Vizor, Pure Panel și electrificat în premieră

Aproximativ 25 de milioane de mașini Opel Kadett și Opel Astra au fost vândute – dintre care 5.8 milioane break-uri – un număr impresionat și o performanță puternică. Dacă ne jucăm un pic, toate aceste mașini, înșiruite una câte una, ar face o coloană care ar depăși 100.000 de kilometri! O coloană care ar înconjura ecuatorul de două ori și jumătate! Modelele de clasă compactă ale mărcii au făcut posibilă mobilitatea personală pentru mase, mai ales în vremuri dificile din punct de vedere economic. Cu noua generație de modele Opel, tehnologiile din clasele superioare devin accesibile pentru mulți cumpărători de mașini. În același timp, producătorul face inovațiile de top accesibile pentru toată lumea și combină cele mai noi tehnologii cu un design dinamic. 

Noul Astra Sports Tourer marchează începutul unei noi ere în istoria break-urilor de clasă compactă. Noul Astra Sports Tourer este primul break Opel echipat cu noua parte frontală a mărcii, Opel Vizor, cockpit digital Pure Panel și vopsea bi-ton elegantă, disponibilă opțional. În plus, noul Astra Sports Tourer continuă ofensiva electrică a mărcii Opel. Modelul este disponibil încă de la deschiderea comenzilor cu motorizare plug-in hybrid. În 2023 va urma o versiune 100% electrică alimentată de o baterie. 

Dar totul a început cu modelul Kadett A Caravan în 1963. Opel a prezentat primul break compact al mărcii, care a devenit rapid lider al acestui segment. Modelul Astra H (2004-2010) a fost ultimul model compact Opel care a purtat numele Caravan, până la sfârșitul producției. Între timp, break-urile s-au schimbat și mai mult. Începând cu 2010, toate break-urile Astra au purtat numele de Sports Tourer.

De la Kadett A la Astra L – o poveste de succes de peste 11 generații

Opel Kadett Caravan (1964)

1963-1965: Opel Kadett A
Spațios precum un autobuz: Primul Caravan

Opel Kadett Caravan a revoluționat clasa compactelor în 1963. Un portbagaj de mari dimensiuni și un spațiu generos pentru 6 persoane, grație celui de-al treilea rând de scaune, plus un motor nou performant și costurile mici de întreținere au contribuit la rețeta succesului modelului Kadett A. Opel a produs aproximativ 650.000 de unități, până în 1965. Silueta break-ului era elegantă și modernă. Linia caroseriei era joasă, geamurile panoramice ofereau o bună vizibilitate, iar linia decorativă de la nivelul profilului lateral al caroseriei accentua forma alungită a acestui model. Spațiul interior impresiona proprietarii vehiculelor convenționale de clasă mică. Portbagajul era încăpător, iar capacul rezervorului de carburant a fost scos la exterior! „Opel Kadett, pe scurt: O.K.”, după cum afirmau cei de la Opel în materialele de promovare. „Nu vei simți niciodată mirosul de benzină în portbagaj”, susțineau aceștia. Cu motorul său modern răcit cu apă, Kadett a avut un alt avantaj major în materie de design față de Beetle-ul celor de la Volkswagen. Motorul cu patru cilindri și cilindree de 993 centimetri cubi dezvolta o putere de 40 CP.

Opel Kadett B Caravan, 1967

1965-1973: Opel Kadett B Caravan
Puterea e în număr: Kadett - o poveste de succes pentru export

Opel Kadett B Caravan a înlocuit primul model în 1965. Noua versiune avea o lungime de peste 4 metri, deci era cu mult mai mare decât generația precedentă. Kadett B Caravan -cu o zonă de încărcare lungă de 1.57 metri - era disponibil încă de la deschiderea vânzărilor cu 2 sau 4 uși. În ceea ce privește designul său elegant, constructorul german s-a inspirat de la mașinile americane. Break-ul avea o lungime crescută, dar și mai multă putere. Versiunea de bază avea 1.078 centimetri cubi și dezvolta 45 CP. Kadett B Caravan era disponibil și cu o unitate de 1.1 și 55 CP. Modelul a devenit rapid un succes, cu peste 2,6 milioane de unități produse din septembrie 1965 până în iulie 1973. Și succesul său nu s-a limitat cu siguranță la țara sa natală. În 1966, 50% din volumul producției era destinat exportului. 120 de țări aveau cereri pentru Kadett B.

1973-1979: Opel Kadett C
Puternic: Calitate din orice unghi l-ai privi

Kadett C a fost o familie: un autovehicul de familie elegant, un break șic, cu hayon practic sau un coupé sport (GT/E) competitiv vopsit în culori de camuflaj. Modelul a venit mai întâi cu 2 uși, apoi cu 4 uși, în 1976. Între 1973 și 1979, modelul a fost produs în 1,7 milioane unități. Tracțiunea pe punte spate a modelului Kadett C și-a făcut debutul în august 1973, cu un design simplu și clar. Cei mai mulți dintre cumpărătorii modelului Opel Kadett C au optat pentru motorul cu capacitate cilindrică de 1.2 litri, ce dezvolta 60 de cai putere și 88 de Newton-Metri. Designul modelului Kadett C s-a remarcat prin grila plată a radiatorului și capota motorului cu semnăturii de azi a mărcii, Opel Compass.Presa de specialitate de la acel moment remarca faptul că mașina oferea o plăcere extraordinară de condus, era ușor de reparat și avea costuri de funcționare reduse.

Opel Kadett Caravan Luxus, 1979

1979-1984: Opel Kadett D Caravan
Un remake: spațiu din belșug

Cea de-a patra generație a modelului Kadett de după război a introdus o nouă eră a clasei compacte la Opel. Dezvăluit în premieră mondială cu ocazia Salonului Auto desfășurat la Frankfurt în toamna anului 1979, Kadett D a fost primul automobil de la Opel oferit in compania unui sistem de tracțiune integrală și a unui motor transversal în patru cilindri. Noul venit, cu o lungime de 4,20 metri, era mai scurt față de modelul anterior, dar avea un interior mai lung și oferea un spațiu semnificativ mai mare în comparație cu majoritatea rivalilor. Kadett D era echipat cu noul motor OHC de 1,3 litri care dezvolta o putere de 60 sau 75 CP. Au existat trei variante de caroserie: station wagon cu un volum de 1.425 de litri și două versiuni fastback. Pentru clienții modelului Caravan, singurul element care conta cu adevărat era capacitatea uriașă de încărcare a portbagajului, de pana la 1.425 de litri. În perioada 1979-1984 au fost produse 2,1 milioane de unități Kadett D.

Opel Kadett 1.3i Caravan (1985)

1984-1991: Opel Kadett E Caravan
Campion al aerodinamicii: Mașina Anului

Câștigătoare a competiției Mașina Anului 1984, cea de-a cincea generație a modelului Kadett a avut parte tot de o platforma cu tracțiune fata, devenind astfel al doilea automobil din istoria Opel dotat cu FWD. A fost cel mai bine vândut model Opel până la acel moment, cu 3.779.289 de unități comercializate.  A fost un adevărat campion mondial al aerodinamicii. Bazat pe tehnologia modelului anterior, însă cu un design hatchback complet nou, modelul Kadett E avea un coeficient aerodinamic de 0,39, cel mai bun din clasa sa. Varianta sportivă GSi, cu un coeficient de 0,30, era cel mai aerodinamic model hatchback din lume, iar clienților le-a plăcut noua versiune: 625.000 de înmatriculări de Kadett E noi în Europa. Varianta station wagon a fost lider în clasa sa. O versiune Caravan a fost din nou oferita, aceasta ajungând pe prima pagina a ziarelor după ce doua exemplare diesel de 54 de cai putere au reușit să parcurgă fără probleme distanta de 30.000 de kilometri dintre Alaska și Tierra del Fuego.

Opel Astra F Caravan, 1991

1991-1997: Opel Astra F Caravan
Un model renăscut: Kadett devine Astra

Între 1991 și 1997 au fost produse aproximativ 4,13 milioane de Astra F, acesta devenind astfel cel mai bine vândut model Opel. A fost un model care a pus accentul pe designul modern asociat cu spațiul generos oferit de interior, pe confortul sporit și pe importanța protecției mediului.

Succesorul lui Kadett și-a însușit denumirea modelului britanic înrudit pentru că britanicii vindeau deja cea de-a patra generație încă din 1980 sub denumirea Vauxhall Astra. Odată cu apariția acestui model, toate modelele Astra au fost echipate cu centuri de siguranță active cu pretensionatoare și reglare automată, precum și cu protecție la impact lateral. Toate motorizările livrate alături de înlocuitorul popularului Kadett beneficiau de catalizator.

Opel Astra G Caravan

1998-2004: Opel Astra G Caravan
Caroserie complet galvanizată: Intrarea în noul mileniu

În primăvara anului 1998, Astra era disponibil la vânzare într-o versiune hatchback cu 3 și 5 uși, cat si într-o variantă Caravan. Designul progresiv independent, șasiul dinamic și sistemul de propulsie, precum și un nivel de rezistență la torsiune și la îndoire aproape dublu față de modelul anterior au reprezentat doar câteva dintre caracteristicile celei de-a doua generații a modelului Opel Astra complet nou. Noul model beneficia de o caroserie complet galvanizată. Volumul portbagajului ajungea la 1630 litri.

 Modelul s-a remarcat prin confort și o manevrabilitate agilă și sigură, chiar și la sarcină maximă. Ampatamentul era cu aproximativ 11 cm mai lung, oferind un spațiu interior mai mare, cu un spațiu pentru picioare generos în partea din spate și un volum mai mare al portbagajului de până la 1.500 litri. Clienții au fost seduși de versiunea Caravan Club, care livra 115 CP. Un alt motiv de laudă al Opel-ului Astra G îl reprezenta modelul OPC Caravan, cel mai rapid break de clasa compactă la momentul lansării sale, cu o viteză maximă de 240 de kilometri pe oră.

2004 Opel Astra Caravan

2004-2010: Opel Astra H Caravan
Faruri și suspensie adaptive: Un concept câștigător

Cu douăsprezece motoare cu puteri între 90 și 240 CP și  șapte variante de caroserie, modelul Astra H a fost vândut în peste 2.7 milioane de unități. Design-ul atrăgător al caroseriei, spațiul interior generos, dar și gama variată de motorizări, toate aceste detalii au transformat modelul Opel Astra H într-o opțiune demnă de luat în seamă pentru cei aflați în căutarea unui automobil de clasa compacta. Principalele caracteristici tehnologice: șasiul adaptiv IDSPlus cu sistemul electronic de control continuu al suspensiilor (CDC), clienții având la dispoziție pentru prima oara o suspensie cu amortizoare ajustabile și sistemul de iluminare frontală adaptivă (AFL) cu iluminare dinamică în curbe. Versiunea Caravan oferea pasagerilor un spațiu generos, dar și un nivel ridicat de siguranță.

Opel Astra Sports Tourer 1.4 LPG Turbo ecoFLEX

2010 – 2015: Opel Astra J Sports Tourer
Frumusețea poate fi și ea un atu: Primul Sports Tourer

Începând cu anii 2010, versiunea break a modelului Opel Astra a renunțat la tradiționala denumire Caravan, optând pentru un mult mai modern Sports Tourer.

"Măiestria sculpturală întâlnește precizia germană", cam așa și-au prezentat germanii penultimul model, Astra J, mașină care asistă șoferii printr-o gamă de tehnologii, preluată de la Insignia, un succes în clasa medie. Sistemul Opel Eye recunoaște indicatoarele rutiere și informează șoferul cu privire la limitele de viteză și efectuarea depășirilor.

De asemenea, acesta avertizează șoferii privind pericolul de a părăsi banda de circulație. Datorită sistemului de faruri, modelul Astra asigură o iluminare foarte bună în viraje și, dacă este necesar, poate chiar să reducă automat luminozitatea sau să comute în faza lungă. Șoferii modelului Astra beneficiază, de asemenea, de o nouă generație de scaune față dezvoltate în conformitate cu ultimele descoperiri în materie de ergonomie a siguranței care au primit certificarea AGR ( Aktion Gesunder Rücken e.V. / Campania pentru un spate sănătos). 

2016 Opel Astra Sports Tourer

Din 2016: Opel Astra K Sports Tourer
Eficiență pură

Dezvăluită în premieră mondială cu ocazia Salonului Auto desfășurat la Frankfurt în toamna anului trecut, cea mai noua generație a modelului Opel Astra Sports Tourer este cu pană la 200 de kilograme mai ușoară decât predecesoarea sa. Cu un interior spațios și motoare de nouă generație eficiente, Opel Astra Sports Tourer a fost imediat votat “Mașina anului 2016 în Europa”. 

Modelul Astra K a continuat tradiția predecesorilor săi. Noul Sports Tourer s-a remarcat, de asemenea, prin tehnologia sa de iluminare. A fost primul model care a introdus sistemul de iluminare adaptiv cu matrice IntelliLux LED® – rezervat până în prezent modelelor premium și de lux din clasele superioare– în clasa compactă. Dintre sistemele de asistență la condus de nouă generație se remarcă: asistență pentru citirea semnelor de circulație, asistență pentru menținerea benzii de circulație cu sistem de avertizare la părăsirea benzii, împreună cu funcția de indicare a distanței și avertizare de coliziune frontală cu frânare la o coliziune iminentă. În plus, noul Astra K oferea stare de bine la bord cu noile scaune față ergonomice, certificate AGR. Scaunele față puteau fi dotate cu funcție de masaj și de ventilație.

Din 2022: Opel Astra L Sports Tourer
Electrificat: Un break stilat cu Opel Vizor și Pure Panel

Constructorul german deschide un nou capitol odată cu premiera mondială a noului Astra în toamna anului 2021 – modelul compact este disponibil pentru prima dată în versiune electrificată, ca break cu 5 uși. Opel va oferi Astra Sports Tourer în versiune plug-in hybrid iar, din 2023, în versiune electrică alimentată de la o baterie. Versiunile cu motoare pe benzină și diesel extrem de eficiente asociate cu transmisii cu 6 trepte și automate cu 8 rapoarte completează gama. 

Noul Astra Sports Tourer este o adevărată declarație de design a mărcii. Mai dinamic ca niciodată, cu suprafețe pure și tăioase, detoxifiate de elemente inutile și cu noua față a mărcii, elementul Opel Vizor. Noul Astra este cu doar 6.0 cm mai scurt față de modelul precedent, în timp ce ampatamentul este cu 7.0 cm mai lung – un gaj pentru confort și un volum de încărcare generos. La interior, cockpit-ul complet digital Pure Panel oferă clienților o experiență pură și intuitivă.

Citiți și: DACIA își continuă creșterea și se menține pe podiumul european al vânzărilor către clienții persoane fizice! Sandero și Duster nu pot fi detronate!

Comments are closed.