Noua generație Škoda Fabia aduce mai mult spațiu și mai multă eficiență

La 22 de ani de la debutul primului model Škoda Fabia, constructorul auto ceh prezintă acum cea de-a patra generație a popularului vehicul de mici dimensiuni. Noua mașină se bazează pe platforma modulară MQB-A0 a grupului german Volkswagen, astfel că este mai spațioasă decât predecesoarea sa, oferă funcții îmbunătățite de confort și dispune de numeroase sisteme avansate de siguranță și asistență.

„Fabia face parte din portofoliul nostru de peste 20 de ani și integrează valorile principale ale mărcii mai bine decât oricare alt model. Cea mai recentă generație are tot ce îi trebuie pentru a continua succesul predecesoarelor sale. Oferă mai mult spațiu decât competitorii, o conectivitate perfectă, sisteme avansate de asistență și un design axat pe emoție – cu alte cuvinte, tot ce este nevoie și un pic în plus”, a declarat Thomas Schäfer, CEO-ul companiei Škoda.

Comparativ cu primele trei generații, noua Škoda Fabia este mai mare atât la exterior, cât și la interior. Mai exact, noul automobil are 4.108 mm lungime, 1.780 mm lățime și ampatamentul de 2.564 mm, aceste dimensiuni aducând și o creștere cu 50 de litri a capacității portbagajului, până la 380 de litri. Totodată, coeficientul aerodinamic a coborât la 0.28, un record în segment, ca urmare a sutelor de teste și simulări efectuate de inginerii firmei pe durata procesului de dezvoltare. Printre elementele care joacă un rol important în acest sens se numără jantele optimizate din punct de vedere aerodinamic și fantele de ventilație active amplasate în partea de jos a barei de protecție din față. De asemenea, se remarcă eleronul instalat în continuarea plafonului și carcasele oglinzilor laterale, care acum sunt ceva mai mici pentru a ajuta la o mai bună circulație a curenților de aer.

Noua generație Škoda Fabia iese în evidență și prin proporțiile atletice, liniile atent definite ale caroseriei și blocurile optice prevăzute cu tehnologie LED. Clienții pot alege dintr-un număr de nouă culori diferite pentru caroserie, două dintre ele fiind disponibile în premieră, respectiv Phoenix Orange și Graphite Grey. În plus, pe lângă jantele din oțel de 14 sau 15 inch, linia include acum și unele din aliaj, al căror diametru variază între 15 și 18 inch.

Interiorul noului model Fabia își propune să creeze un echilibru între emoție și ergonomie. Unul dintre elementele dominante din habitaclu este ecranul de 9,2 inch asociat sistemului de infotainment, la care se poate adăuga un instrumentar de bord complet digital cu diagonala de 10,25 inch. Volanul este încălzit, la fel și parbrizul, iar pasagerii de pe locurile din spate se bucură acum de mai mult spațiu. De asemenea, bordul este decorat cu niște benzi orizontale din dorința de a accentua lățimea mașinii, aceste benzi având forme și culori diferite în funcție de nivelul de echipare selectat (Active, Ambition sau Style).

O altă premieră este sistemul de aer condiționat Climatronic dual-zone, ce poate fi comandat opțional. Tehnologia vine însoțită de un buton rotativ amplasat pe consola centrală prin intermediul căruia poate fi ajustată temperatura în mod separat pentru jumătatea stângă și cea dreaptă a mașinii.

În materie de motorizare, noua generație Škoda Fabia beneficiază de cinci unități pe benzină din actuala familie EVO a grupului german Volkswagen, capabile să dezvolte între 65 CP și 150 CP. Cu ajutorul coeficientului aerodinamic de numai 0.28 și al rezervorului opțional de combustibil cu o capacitate de 50 de litri, autonomia totală poate ajunge la 900 km, conform standardelor WLTP.

Comments are closed.