Hyundai a prezentat a cincea generație Santa Fe VIDEO

Hyundai a prezentat joi noua generație Santa Fe. Având la bază conceptul „Open for More”, transformarea radicală a modelului este centrată pe noul hayon de mari dimensiuni, cu scopul de a oferi clienților o experiență îmbunătățită de utilizare.

Pentru a celebra parcursul și popularitatea Hyundai Santa Fe, ajuns acum la cea de-a cincea generație, filmările pentru materialul video dedicat lansării globale au avut loc în Santa Fe, New Mexico - sursă de inspirație pentru denumirea modelului. Clipul prezintă noul hayon de mari dimensiuni, care conectează perfect interiorul cu exteriorul, îmbunătățind experiența de zi cu zi a consumatorilor. Acest spațiu, utilizat în trecut doar pentru depozitare, devine acum o zona de relaxare, ca o terasă deschisă, pentru experiențe cât mai aproape de natură.

„Încă de la lansarea primei generații Santa Fe, în urmă cu 23 de ani, acest emblematic SUV a câștigat inimile a milioane de clienți din întreaga lume”, a declarat Jaehoon Chang, President & CEO - Hyundai Motor Company. „Identitatea puternică a noului Santa Fe – un model potrivit atât pentru utilizarea de zi cu zi, cât și pentru călătoriile în natură - va asigura o prezența unică în clasa SUV-urilor de dimensiuni medii”.

Designul exterior reflectă personalitatea puternică

Pentru transformarea radicală a modelului, Hyundai a adoptat o abordare neconvențională, cu o tipologie de design bazată pe stilul de viață al clienților, care maximizează capacitatea de încărcare și oferă mai multă flexibilitate (atât pentru traseele urbane, cât și pentru călătoriile dedicate momentelor petrecute în natură). Prin urmare, noul Santa Fe are un exterior robust, dar rafinat, precum și un interior spațios, care se extinde prin deschiderea portbagajului de mari dimensiuni.

Personalitatea puternică a părții frontale este evidențiată de capota înaltă, farurile în formă literei „H”, aripile proeminente, dar ascuțite, precum și de designul frontal care include simbolul „H”. 

Linia îndrăzneață a plafonului, volumul semnificativ în jurul aripilor, pasajelor roților puternic conturate și jantele de 21 de inchi conferă SUV-ului un aspect robust. Partea din spate a fost simplificată, fiind definită de hayon-ul de mari dimensiuni, luminile în forma literei „H” subliniind aspectul general armonios.

La nivel global, noul model va fi disponibil în 10 culori exterioare: Abyss Black Pearl, Creamy White Pearl, Creamy White Matte, Typhoon Silver Metallic, Magnetic Gray Metallic, Ocado Green Pearl, Terracotta Orange, Cyber Sage Pearl, Earthy Brass Metallic Matte și Pebble Blue Pearl. 

Eleganța interiorului este subliniată de elementele de design orizontale și verticale

În contrast cu exteriorul impunător, eleganța habitaclului este subliniată de liniile orizontale și verticale, tema de design „H” fiind evidențiată de planșa de bord și de orificiile de ventilație.

Rafinamentul interior este reliefat de caracteristicile high-tech, precum display-ul panoramic curbat, care conectează instrumentarul digital de 12,3 inchi cu sistemul de infotainment, contribuind la îmbunătățirea vizibilității pentru conducătorul auto.

Noul Santa Fe dispune de un habitaclu încăpător, generat de ampatamentul mai lung și de deschiderea mai mare a hayon-ului, fiind lider în segment în privința spațiului interior. Scaunele complet rabatabile (rândurile al doilea & al treilea) creează o suprafață perfect plană în partea din spate. 

Pentru noul SUV au fost utilizate, de asemenea, materiale durabile: plastic reciclat (plafon, covorașe, spătarele scaunelor - rândurile al doilea & al treilea) și piele ecologică (panou de bord & portiere). În special, tapițeria din piele întoarsă a scaunelor este realizată din materiale care minimizează riscurile pentru sănătatea omului și sunt omologate în clasa 1, în Europa (sigure pentru copiii cu vârstă de până la trei ani). Totodată, vopseaua neagră lucioasă a ornamentelor exterioare utilizează carbon reciclat. 

Noul Santa Fe este disponibil în cinci culori interioare: Obsidian Black, Supersonic Gray, Pecan Brown, Forest Green și Black Ink.

Potrivit atât pentru utilizarea de zi cu zi, cât și pentru călătoriile în natură

Noua generație Santa Fe oferă cel mai mare volum de încărcare din această clasă și o deschidere largă a hayon-ului, oferind spațiu amplu pentru toate bagajele, de la echipamentele sportive la cele pentru camping. Funcționalitatea în timpul călătoriilor este maximizată datorită mânerului de susținere ascuns, amplasat în stâlpul C, care asigură acces facil la plafon.

Santa Fe oferă acum spațiu suplimentar pentru picioare (la nivelul rândurilor al doilea și al treilea), dar și pentru cap. Totodată, spațiul pentru picioare aferent celui de-al treilea rând a crescut cu 15 mm. De asemenea, la nivelul capului - pentru cel de-al treilea rând – spațiul a fost îmbunătățit cu 69 mm. Înălțimea scaunelor de pe cel de-al treilea rând a crescut cu 30 mm, pasagerii având acum posibilitatea și de a înclina spătarul scaunului (cu 10 grade mai mult față de generația anterioară).

Echipamente avansate de confort și de funcționalitate, pentru o experiență premium

Pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului, noul Santa Fe este dotat cu echipamente de confort premium, dintre care unele sunt disponibile în premieră. Scaunele din față cu funcție de relaxare și suport pentru picioare permit ocupanților să se relaxeze într-o poziție comodă. În varianta cu șase locuri, scaunele independente - care dispun de cotiere, de reglare electrică a înclinării (pentru cel de-al doilea rând), dar și a unghiului șezutului - asigură confort maximizat pentru pasagerii din spate. 

Afișajul complet tactil de 6,6 inchi pentru controlul climatizării face și mai intuitive comenzile de încălzire/ răcire. Santa Fe oferă în premieră spațiu de depozitare disponibil în consola centrală, atât pentru pasagerii din față, cât și pentru cei din spate. 

În cazul în care imaginea din spate este obstrucționată de obiectele din portbagaj, oglinda centrală digitală oferă mai multă vizibilitate conducătorului auto, mai ales pe timp de noapte. 

Printre celelalte echipamente de confort disponibile pentru noua generație a modelului, se numără sistemul dual pentru încărcare wireless, de mare viteză, priza USB de tip C (max. 27 W), tava de sterilizare UV-C (asigura sterilizarea ușoară a obiectelor utilizate frecvent, cum ar fi telefoanele mobile, portofelele etc).

Funcția OTA permite actualizări software pentru a oferi o experiență la volan mai sigură și mai confortabilă, fără a fi necesară o vizită la service-ul Hyundai.

Un alt echipament în premieră în această clasa este Digital Key 2, pentru pornirea și controlul de la distanță al autovehiculului prin intermediul smartphone-ului, utilizând tehnologiile Near-Field Communication (NFC), Bluetooth low Energy (BLE) și Ultra-WB (UWB).

Tehnologii avansate pentru siguranță și pentru asistența conducătorului auto

Noul Santa Fe este echipat cu o gama variată de sisteme pentru siguranță și pentru asistență conducătorului auto, oferind o experiență sigură și confortabilă la volan.

Forward Collision Avoidance 2 aplică automat o forță de frânare pentru a evita riscul unui accident sau pentru a reduce daunele atunci când o coliziune este inevitabilă. Cu ajutorul camerei frontale montate pe parbriz, Lane Following Assist 2 menține autovehiculul pe mijlocul benzii de rulare. Driver Attention Warning monitorizează stilul de condus și poate avertiza conducătorul auto, dacă este cazul. Navigation-based Smart Cruise Control 2 anticipează curbele sau liniile drepte pe autostradă, reglând viteza autovehiculului. Highway Driving Assist 2 permite controlul vitezei și a distanței până la vehiculul din față, oferind suport conducătorului auto în momentul depășirii vehiculelor care se deplasează cu viteză redusă.

Noul Santa Fe dispune și de alte sisteme avansate de asistență pentru conducătorul auto, cum ar fi: Radar-based Rear Occupant Alert, Intelligent Speed Limit Assist, Rear View Monitor, Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, Front/ Rear Parking Distance Warning, Surround View Monitor, Remote Smart Parking Assist, Safe Exit Assist.

Motorizări

În Europa, noul Santa Fe va fi disponibil în două variante: hybrid - 1,6 l (Gamma III 1,6 T-GDI HEV – 6 AT) și plug-in hybrid - 1,6 l (Gamma III 1,6 T-GDI PHEV – 6 AT), care dezvoltă o putere maximă de 160 CP, respectiv un cuplu maxim de 264,8 Nm.

Noul Santa Fe va fi lansat în Europa în prima jumătate a anului viitor. Pe piața din România, cea de-a cincea generație a modelului va fi disponibilă începând cu a două jumătate a anului 2024.

Conceptul XRT

Cu această ocazie, Hyundai prezintă și conceptul XRT. Proiectat pentru a traversa suprafețele dificile, XRT se adresează celor care doresc să descopere frumusețile naturii, oferind un plus de utilitate și de funcționalitate iubitorilor de drumeții.

SpecificatiiNoul SANTA FE
MotorizariTheta III 2,5 GDI (8 AT)Putere maxima motor de 194 CP si cuplu maxim de 25,1 kgf·m
Theta III 2,5T GDI (8 DCT)Putere maxima motor de 281 CP si cuplu maxim de 43,0 kgf·m
Gamma III 1,6 T-GDI HEV (6 AT)Putere maxima - 180 CP Cuplu maxim - 264,8 Nm
Gamma III 1,6 T-GDI PHEV (6 AT)Putere maxima - 160 CP Cuplu maxim - 264,8 Nm
DimensiuniLungime4.830 mm
Latime1.900 mm
InaltimePlafon: 1.720 mm/ suport plafon: 1.770 mmPlafon: 1.730 mm/ suport plafon: 1.780 mm (versiunea Calligraphy)
Ampatament2.815 mm
Spatiu pentru cap(normal/ plafon solar)Fata1.045/ 1.020 mm
Al doilea rand1.030/ 1.007 mm
Al treilea rand958 mm
Spatiu pentru picioareFata1.052 mm
Al doilea rand1.075 mm
Al treilea rand761 mm
Spatiu pentru umeriFata1.511 mm
Al doilea rand1.475 mm
Al treilea rand1.360 mm
Volum de incarcare/ latimea de deschidere a hayonului:725 l/ 1.275 mm
(+91 l/ +145 mm fata de modelul anterior SANTA FE)
Motorizari2,5 GDI2,5 T-GDI1,6 T-GDI HEV1,6 T-GDI PHEV
Masa (kg) 2.0602.1552.2252.295
0 – 100 km/ h (s)11,58,09,59,1
Viteza maxima (km/ h)198 210 (F/C)190190

Citiți și: Opel Experimental: pictură cu lumină!

Comments are closed.