World Car Awards 2020 – Dublă victorie pentru Kia!

Organizatorii competiţiei World Car Awards şi cei 86 de membri ai juriului au fost nevoiţi să se adapteze la schimbările pe care le-a generat în întreaga lume pandemia de coronavirus. Câştigătorii celor cinci trofee ar fi trebuit dezvăluiţi cu o zi înainte de începerea ediţiei din acest a a Salonului Auto de la New York, însă amânarea evenimentului nord-american a făcut ca rezultatele procesului de votare să fie anunţate exclusiv online.

Kia a repurtat un succes impresionant în acest an la World Car Awards, compania sud-coreeană fiind recompensată cu două premii. Cea mai mare victorie a fost obţinută de SUV-ul Kia Telluride, care a fost recompensat cu titlul suprem, „World Car of the Year” („Maşina Anului în Lume”). Cea de-a doua distincţie a fost adjudecată de Kia Soul EV, desemnată „World Urban Car” („Maşina Urbană a Anului”).

„Toată lumea de la Kia este cu adevărat onorată să primească nu doar unul, ci două premii din partea juriului World Car Awards”, a declarat Thomas Schemera, vicepreşedinte executiv şi şef al diviziei de produse în cadrul Kia Motors Corporation. „Aceasta este una dintre cele mai dure competiţii din industria auto globală, iar victoriile noastre demonstrează că Telluride şi Soul EV sunt vehicule remarcabile. Aceste distincţii sunt o recunoaştere a talentului şi efortului depus de echipa globală care se străduieşte mereu să creeze maşini atractive, de înaltă calitate şi practice pentru a fi pe placul tuturor şoferilor”, a adăugat el.

Telluride a fost aleasă dintr-o listă iniţială formată din 29 de vehicule disponibile la nivel global în ultimul an, în timp ce modelul electric Soul EV a avut de înfruntat alte şapte automobile în categoria sa.

Maşinile au fost selectate şi votate de un juriu alcătuit din 86 de jurnalişti specializaţi în domeniul auto, provenind din 24 de ţări diferite din lume. Juraţii au fost desemnaţi de către comitetul de conducere al competiţiei World Car Awards, pe baza experienţei, credibilităţii şi influenţei lor. Firma internaţională de consultanţă şi audit KPMG a colectat datele de pe buletinele lor de vot.

Până la comunicarea învingătorilor din acest an a fost necesară parcurgerea mai multor etape, prima dintre ele fiind un test drive desfăşurat în noiembrie 2019, în Los Angeles. A urmat apoi, în februarie 2020, anunţarea ultimelor zece sau cinci maşini rămase în cursă în fiecare dintre categoriile concursului. Cele trei modele finaliste din fiecare secţiune au fost dezvăluite în data de 3 martie 2020.

Porsche Taycan – World Performance Car 2020

Ediţia din acest an a World Car Awards a marcat cea de-a şasea victorie pentru producătorul auto german Porsche în categoria „World Performance Car”, după cele din 2006, 2012, 2013, 2014 şi 2017. Trofeul a fost câştigat acum de Porsche Taycan.

„Modelul electric Porsche Taycan a fost dezvoltat pentru a fi un veritabil Porsche, cu performanţe excepţionale în stare să aducă un zâmbet pe faţa oricărui şofer, calitate specifică brand-ului nostru. Suntem mândri şi onoraţi că juriul internaţional al World Car Awards consideră că am reuşit”, a precizat Oliver Blume, preşedintele consiliului executiv al companiei Porsche.

Porsche Taycan a fost ales dintr-o listă iniţială de 13 maşini din întreaga lume, care a fost restrânsă la doar trei modele în data de 3 martie a anului curent. Toate cele trei finaliste aparţin mărcii Porsche, fiind vorba de 718 Spyder/Cayman GT4 şi 911, alături de Taycan.

Pentru a fi considerate eligibile în secţiunea „World Performance Car”, automobilele trebuie produse în volume anuale de cel puţin 2.000 de unităţi, trebuie să fie orientate către performanţă prin natura lor şi trebuie să fie disponibile pe cel puţin două continente în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 mai 2020.

Kia Soul EV – World Urban Car 2020

Al doilea model din portofoliul Kia recompensat cu un premiu în 2020 de către juriul competiţiei World Car Awards a fost electricul Soul EV, desemnat „cel mai bun vehicul urban al anului” („World Urban Car”).

„Este o mare onoare pentru noi să vedem că Soul EV a fost numit World Urban Car”, a afirmat Thomas Schemera, vicepreşedinte executiv şi şef al diviziei de produse în cadrul Kia Motors Corporation. „Această victorie demonstrează că Soul EV este un vehicul cu adevărat remarcabil pentru şoferii din oraşe”, a completat el.

Învingătorul din acest an a fost selectat dintr-un număr iniţial de opt automobile, iar lista a fost micşorată treptată şi a ajuns să includă doar trei modele în data de 3 martie 2020: Volkswagen T-Cross, Mini Electric şi Kia Soul EV.

Categoria „World Urban Car” a luat naştere în anul 2017. „Premiul World Urban Car devine tot mai important pe măsură ce aceste maşini inteligente care măsoară cel mult 4,2 metri lungime obţin volume de vânzări din ce în ce mai mari datorită valorii ridicate oferite la un preţ accesibil”, a subliniat Mike Rutherford, co-preşedintele programului World Car Awards. „Adevărul este că oraşele mari cu un număr limitat de spaţii de parcare continuă să atragă tot mai mulţi rezidenţi, muncitori şi vizitatori. Cu această tendinţă în minte, popularitatea maşinilor urbane creşte şi va continua să crească. Sunt produse accesibile şi adaptate la nevoile lumii reale”, a adăugat el.

Porsche Taycan – World Luxury Car 2020

După cea de-a şasea victorie obţinută în categoria „World Performance Car”, anul 2020 i-a adus companiei germane Porsche şi primul trofeu în secţiunea „World Luxury Car”, tot cu ajutorul modelului electric Taycan.

„Porsche Taycan a fost dezvoltat cu un scop clar: de a arăta că o maşină electrică poate oferi performanţa, plăcerea de a conduce, simţul practic şi confortul zilnic despre care ştim că sunt caracteristice oricărui model Porsche. Suntem foarte mândri că juriul internaţional al competiţiei World Car Awards consideră că am reuşit”, a spus Oliver Blume, preşedintele consiliului executiv al companiei Porsche.

Mazda3 – World Car Design of the Year 2020

Mazda3 a fost desemnată „maşina cu cel mai bun design al anului” („World Car Design of the Year”) de către cei 86 de membri ai juriului care au avut responsabilitatea de a stabili câştigătorii celor cinci secţiuni ale competiţiei World Car Awards.

„Înainte de a accepta acest premiu, Mazda Motor Corporation vrea să spună că este alături de toţi cei afectaţi de noul coronavirus”, a declarat Akira Marumoto, preşedinte şi CEO-ul al companiei japoneze Mazda. „Suntem onoraţi să primim trofeul World Car Design of the Year în acest an special, care marchează 100 de ani de la apariţia brand-ului Mazda. Vom continua să le oferim clienţilor noştri produse, design, tehnologii şi experienţe unice”, a completat el.

Categoria „World Car Design of the Year” şi trofeul corespunzător au rolul de a recompensa noile vehicule cu inovaţii şi stiluri care depăşesc limitele atinse până acum. În 2020, au fost declarate eligibile pentru obţinerea acestui premiu maşinile ajunse în cursa finală în toate secţiunile competiţiei World Car Awards.

Comments are closed.