Volvo și Uber prezintă o versiune autonomă a modelului XC90

Producătorul auto suedez Volvo și compania de ride-sharing Uber au lucrat împreună la dezvoltarea unei variante capabile să se deplaseze autonom a SUV-ului XC90.

Parteneriatul strategic dintre cele două firme a început în anul 2016, iar de atunci au fost construite mai multe prototipuri care au avut rolul de a aduce îmbunătățiri continue tehnologiilor utilizate de vehiculele autonome. Versiunea SUV-ului Volvo XC90 prezentată acum este prima mașină de producție care, în combinație cu sistemul creat de Uber, poate rula în mod autonom.

Modelul de bază fabricat de marca suedeză vine echipat cu o serie de funcții importante de siguranță care le-au permis experților Uber să instaleze cu ușurință tehnologia de conducere autonomă. Spre exemplu, XC90 dispune de senzori și sisteme care opresc imediat vehiculul în cazul în care observă că direcția și frânarea nu funcționează corespunzător.

„Credem că tehnologiile de rulare autonomă ne vor permite să îmbunătățim și mai mult siguranța”, a declarat Håkan Samuelsson, președintele Volvo. „La mijlocul deceniului viitor ne așteptăm ca o treime dintre mașinile pe care le vom comercializa să fie complet autonome. Acordul cu Uber evidențiază ambiția noastră de a fi furnizorul celor mai importante companii care oferă servicii de partajare a călătoriilor”, a adăugat el.

Volvo plănuiește să lanseze primele sale modele autonome la începutul deceniului următor, pe baza arhitecturii SPA2.

Comments are closed.