Vânzările Dacia Sandero în Europa au crescut cu 6% în luna noiembrie

Criza globală de semiconductori continuă să afecteze industria auto. Din această cauză, înmatriculările de autoturisme noi consemnate de piața din Europa au scăzut și în luna noiembrie a anului curent, până la pragul de 855.281 de unități. Mai exact, volumul a fost cu 18% mai mic decât cel raportat în perioada similară din 2020, respectiv cu 29% mai mic decât cel din noiembrie 2019.

„Deși piața nu și-a revenit complet în urma pandemiei, problema actuală nu are legătură cu lipsa cererii, ci mai degrabă cu lipsa ofertei”, a declarat Felipe Munoz, analist global în cadrul firmei de consultanță JATO Dynamics.

În consecință, înmatriculările efectuate de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie sunt cu 0,4% mai mici decât cele din intervalul ianuarie - noiembrie 2020. „Dacă este luată în considerare criza de chip-uri în combinație cu restricțiile impuse la nivel local pe durata acestui an, se observă o rezervă a consumatorilor în ceea ce privește achiziția de mașini noi. Această problemă poate avea două rezolvări: prima ar fi o creștere masivă a înmatriculărilor anul viitor în cazul în care criza va dispărea, iar cea de-a doua ar consta în adaptarea obiceiurilor de cumpărare ale consumatorilor în așa fel încât să își păstreze vehiculele pentru perioade mai îndelungate”, a completat Munoz.

În ciuda conjuncturii nefavorabile, înmatriculările de mașini cu emisii reduse de noxe consemnate în Europa în noiembrie 2021 au însumat 217.709 unități și au reprezentat 26% din total. Interesul clienților față de aceste vehicule a crescut semnificativ în ultimii ani atât datorită stimulentelor acordate de guvernele din multe țări europene, cât și ofertei în continuă evoluție venite din partea producătorilor auto. Pe primele locuri în topul mașinilor electrice achiziționate de clienții din Europa se numără Tesla Model 3 (10.739 de unități), Renault Zoe (8.658 de exemplare) și Dacia Spring (5.746 de unități), în timp ce segmentul plug-in hybrid este condus de Peugeot 3008 (3.855 de unități), urmat de Volvo XC40 (3.437 de exemplare) și Ford Kuga (3.109 unități).

În clasamentul general aferent lunii noiembrie 2021, primele poziții sunt ocupate de Renault Clio (16.353 de exemplare), Dacia Sandero (16.263 de unități) și Peugeot 208 (16.261 de exemplare).

Comments are closed.