Toyota a început testarea unui sistem autonom pe drumurile publice din Europa

Divizia Toyota Motor Europe (TME) anunță că a demarat testarea unui sistem propriu de conducere autonomă pe drumurile publice din Europa, după numeroase simulări și verificări efectuate pe circuite închise.

Prima locație aleasă este orașul Bruxelles, capitala Belgiei, acolo unde un Lexus LS prevăzut cu noile tehnologii dezvoltate de experții grupului Toyota se va deplasa în mod autonom în următoarele 13 luni.

Acest Lexus LS este un vehicul de producție obișnuit, pe plafonul căruia au fost instalați mai mulți senzori, inclusiv LIDAR, radare, camere video și un sistem de localizare de înaltă precizie. La interior se va afla mereu un șofer de urgență care va putea interveni dacă va fi nevoie, iar lângă el va sta un operator resposabil de supervizarea întregului sistem.

Toyota aduce această mașină pe drumurile publice după multe luni de pregătire și validare a tehnologiei de rulare autonomă, de instruire a șoferilor, analizare a traseului și obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților.

„Obiectivul principal al acestui test este acela de a studia comportamentul uman complex și imprevizibil și impactul său asupra sistemului de conducere autonomă”, a declarat Gerard Killmann, vicepreședintele resposabil de cercetare și dezvoltare al diviziei Toyota Motor Europe.

Vehiculul autonom va avea și rolul de a colecta date pentru proiectul european „L3Pilot”, din care face parte și Toyota alături de alți 34 de parteneri, inclusiv producători auto, furnizori ai industriei auto, institute de cercetare și autorități.

Comments are closed.