Totul despre Consumer Electronics Show (CES) 2020

Expoziţia de tehnologie Consumer Electronics Show (CES), care se desfăşoară în fiecare an, în luna ianuarie, în metropola americană Las Vegas, a devenit un prilej ales de tot mai multe mărci auto pentru a-şi dezvălui cele mai avansate produse şi a-şi demonstra intenţia de adoptare a noilor tendinţele din mobilitate. La ediţia din 2020 a prestigiosului eveniment au participat peste 160 de companii care dezvoltă tehnologii asociate cu sectorul automotive, inclusiv zece producători auto de talie mondială.

CES este cel mai mare eveniment din sfera tehnologiei din întreaga lume. În cadrul ediţiei din 2020, peste 4.500 de expozanţi au prezentat aproximativ 20.000 de tehnologii noi, din domenii precum conectivitate 5G, inteligenţă artificială, realitate virtuală şi augmentată, oraşe inteligente, sport, robotică şi multe altele.

Principalele debuturi găzduite de Consumer Electronics Show în 2020

* Mercedes-Benz a expus conceptul Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation), dezvoltat în strânsă colaborare cu echipa seriei de filme „Avatar”.

* Ford Mustang Mach-E şi-a făcut apariţia la ediţia din 2020 a târgului american de tehnologie. Noul SUV cu propulsie electrică va avea o derivată de performanţă prevăzută cu un motor capabil să dezvolte 342 kW (465 CP) şi un cuplu maxim de 830 Nm, suficient pentru a accelera de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 5 secunde.

* BMW i3 Urban Suite este un automobil special conceput pentru a pune pasagerii în prim plan. Brand-ul german a recreat ambianţa unui hotel boutique şi a acordat o atenţie deosebită dezvoltării durabile, astfel că a păstrat doar scaunul şoferului şi bordul de la modelul de serie i3.

* Fisker a prezentat noul crossover electric Ocean, echipat cu o baterie litiu-ion de 80 kWh care îi va asigura o autonomie de până la 480 km. Producţia SUV-ului este programată să înceapă în 2021.

* Honda a dezvăluit Augmented Driving Concept, un vehicul prin intermediul căruia îşi propune să evidenţieze tranziţia către deplasarea autonomă.

* Hyundai a oferit informaţii despre taxiul zburător dezvoltat împreună cu Uber. Vehiculul va putea călători până la 100 km cu ajutorul energiei electrice şi va atinge o viteză maximă de 290 km/h.

* Renault a detaliat noul său serviciu care va permite controlarea dispozitivelor conectate din casă de la bordul maşinii.

* Toyota a anunţat planul de a construi un oraş inteligent care va fi complet sustenabil şi se va întinde pe o suprafaţă totală de aproximativ 70 de hectare.

Cele mai importante mărci auto prezente la ediţia din acest an a CES

Audi

* Conceptul Audi AI:ME

* Audi Q4 e-tron

* Audi e-tron Sportback

Audi a ales să prezinte la ediţia din 2020 a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas atât vehicule vizionare, cât şi tehnologii pregătite să intre în producţia de serie. Obiectivul major pe care şi l-a propus compania germană a fost acela de a defini experienţa digitală a viitorului.

Printre exponate s-a numărat conceptul Audi AI:ME, un vehicul complet autonom care vrea să îşi ajute pasagerii să se detaşeze de stresul urban. Comunicarea dintre utilizatori şi automobil se face într-o manieră intuitivă, ei având posibilitatea, de exemplu, chiar să îşi comande mâncarea preferată fără apăsarea niciunui buton. În plus, persoanele de la bord pot testa o pereche de ochelari de realitate virtuală pentru a experimenta diverse scenarii.

Vizitatorii CES 2020 au avut ocazia, de asemenea, să vadă funcţiile de bază ale tehnologiei Audi Intelligence Experience. Acest sistem îi va permite maşinii să îşi cunoască utilizatorii într-atât de bine încât să combine funcţiile smart cu inteligenţa artificială pentru a îmbunătăţi siguranţa şi confortul.

Alături de conceptul AI:ME, standul mărcii Audi din cadrul târgului de tehnologie de la Las Vegas a inclus vehiculul Q4 e-tron, pregătit să ajungă în producţia de serie în viitorul apropiat, precum şi noul model electric e-tron Sportback.

BMW

* BMW i Interaction EASE

* BMW X7 ZeroG Lounger

* BMW i3 Urban Suite

Unul dintre punctele de atracţie ale standului BMW din cadrul CES 2020 a fost conceptul i Interaction EASE. Rolul acestui concept a fost acela de a oferi perspectiva unui viitor în care condusul autonom a devenit ceva obişnuit, motiv pentru care el a primit un exterior abstract astfel încât atenţia privitorilor să fie concentrată pe interior. BMW i Interaction EASE se remarcă în principal prin sistemul inovator de detectare a privirii. Inteligenţa artificială a automobilului detectează când un pasager îşi fixează privirea asupra unui obiect din afara maşinii şi îi oferă informaţii relevante despre el sau alte moduri de a interacţiona cu el.

De asemenea, BMW a expus în cadrul evenimentului din Las Vegas trei modele X7 echipate cu scaunele ZeroG Lounger, care vor ajunge în producţia de serie peste câţiva ani. ZeroG Lounger prezintă un mod complet nou de relaxare în timpul călătoriei. Pasagerul poate înclina spătarul scaunul până la 60 de grade, fără compromisuri în ceea ce priveşte siguranţa sau protecţia în caz de accident.

Tot la CES 2020 şi-a făcut debutul şi versiunea specială BMW i3 Urban Suite, un vehicul conceput în aşa fel încât pasagerul să fie pus în prim plan. Compania germană a ales să păstreze neschimbate doar scaunul şoferului şi bordul modelului de serie i3 pentru a recrea ambianţa unui hotel boutique. La interior se observă scaunele tip lounge care oferă un spaţiu generos pentru picioare şi dispun de o zonă specială care le permite pasagerilor să reducă integral zgomotele din exterior.

Chrysler

* Conceptul Chrysler Airflow Vision

Ediţia din acest an a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas a marcat şi debutul public al avangardistului concept Chrysler Airflow Vision. Vehiculul a fost creat pentru a se adresa persoanelor interesate de achiziţionarea unui mijloc de transport premium, care să le ofere o experienţă de primă clasă şi un interior high-tech.

La baza conceptului Airflow Vision s-a aflat modelul plug-in hybrid Chrysler Pacifica, însă producătorul auto american a hotărât să renunţe la multe dintre elementele de design specifice monovolumului pentru a obţine un crossover. La exteriorul maşinii se remarcă încă de la prima vedere farurile cu LED extrem de subţiri amplasate deasupra unei grile înguste. De asemenea, jantele extravagante cu formă inspirată de elementele mecanice ale unui motor electric nu pot trece neobservate. În ceea ce priveşte habitaclul, Chrysler a ales să acopere cele patru scaune cu piele de calitate superioară şi să instaleze numeroase tehnologii avansate.

Fisker

* Fisker Ocean

Primul crossover electric dezvoltat de compania americană la conducerea căreia se află Henrik Fisker a fost dezvăluit în cadrul ediţiei din acest an a Consumer Electronics Show din Las Vegas. Modelul se numeşte Fisker Ocean şi promite o autonomie de până la 480 km cu ajutorul unui pachet de baterii cu o capacitate de 80 kWh. El va fi capabil să accelereze de la 0 la 100 km/h în aproximativ 3 secunde şi va fi lansat pe piaţă spre sfârşitul anului 2021. Printre concurenţii săi direcţi se vor număra automobile precum Tesla Model Y şi Ford Mustang Mach-E.

Ford

* Ford Mustang Mach-E

Pentru prima dată de la debutul ce a avut loc în urmă cu 55 de ani, compania americană Ford include un nou membru familia Mustang pentru a le permite clienţilor să se bucure de avantajele aduse de rularea cu zero emisii de noxe. Mustang Mach-E este un SUV electric născut din aceleaşi idealuri care au inspirat şi cel mai bine vândut coupé sportiv din lume.

Lansarea pe piaţă a noului model este programată să se desfăşoare spre finalul anului 2020. Vizitatorii târgului CES din Las Vegas au avut şansa de a admira îndeaproape designul primul vehicul cu propulsie 100% electrică din gama Ford.

Mustang Mach-E va avea mai multe versiuni, iar una dintre ele va fi cea echipată cu un sistem de tracţiune spate şi un pachet de baterii în stare să garanteze o autonomie de până la 600 km, conform standardelor WLTP. De cealaltă parte, configuraţiile cu tracţiune integrală şi autonomie extinsă vor livra 248 kW (adică echivalentul a 337 CP) şi un cuplu maxim de 565 Nm. Gama va include şi o derivată specială de performanţă Mustang Mach-E GT, capabilă să dezvolte 342 kW (465 CP) şi un cuplu maxim de 830 Nm, suficient pentru a sprinta de la 0 la 100 km/h în mai puţin de 5 secunde.

Honda

* Honda Augmented Driving Concept

Compania japoneză Honda a profitat de ediţia din acest an a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas pentru a expune ingeniosul Augmented Driving Concept, un vehicul prin intermediul căruia îşi propune să evidenţieze tranziţia către deplasarea autonomă.

Honda consideră că, în viitorul autonom, clienţii se vor putea bucura de mobilitate în moduri diferite de cele din prezent ca urmare a faptului că nu vor mai avea responsabilitatea de a conduce maşina. În acelaşi timp, mulţi dintre ei şi-ar putea dori să experimenteze în continuare emoţia specifică pe care o simt atunci când se află la volan.

Augmented Driving Concept vrea să permită o trecere fără dificultate de la deplasarea autonomă la cea semiautonomă. De aceea, sistemul de rulare autonomă este pregătit să intervină în orice moment şi să preia controlul asupra vehiculului când este nevoie. Numeroşi senzori au rolul de a identifica intenţia utilizatorului în momentul în care se realizează tranziţia de la operarea manuală la cea automată. Conceptul are un interior minimalist şi integrează un volan cu formă tradiţională, dar care îndeplineşte şi alte funcţii pe lângă cea de menţinere sau schimbare a direcţiei. Cu două bătăi scurte, şoferul reuşeşte să pornească vehiculul. Apoi, conducătorul auto trebuie să împingă sau să tragă volanul în momentele în care vrea să reducă sau să mărească viteza de rulare.

Standul mărcii Honda din cadrul CES 2020 a inclus şi alte tehnologii inovatoare. Una dintre ele este funcţia „Smartphone as Brain” care le permite şoferilor auto şi motocicliştilor să îşi integreze telefoanele mobile pentru a minimiza riscul de a le fi distrasă atenţia de la drum. Ei îşi pot conecta dispozitivele prin Bluetooth şi le pot controla prin mişcări efectuate la nivelul volanului sau prin comenzi vocale.

Hyundai

* Conceptul S-A1, dezvoltat împreună cu Uber

Cu prilejul ediţiei din acest an a expoziţiei de tehnologie CES din Las Vegas, companiile Hyundai şi Uber au anunţat demararea unui parteneriat ce va avea scopul de a dezvolta reţeaua de mobilitate aeriană Uber Air Taxis. În plus, tot cu ocazia prestigiosului eveniment din SUA, cele două firme au prezentat conceptul unei aeronave cu rol de taxi.

Hyundai este primul constructor auto din lume care se alătură iniţiativei Uber Elevate, aducând în prim plan capacităţile sale deosebite de producţie a maşinilor cu propulsie complet electrică. În cadrul acestui parteneriat, Hyundai va produce şi testa vehicule aeriene, în timp ce Uber va asigura serviciile de suport aerospaţial, conectivitatea cu transportul terestru şi interfaţa cu utilizatorii. În plus, ambele companii vor lucra la crearea unor concepte de infrastructură care să permită decolarea şi aterizarea acestei noi clase de vehicule.

Taxiul zburător propus de Hyundai şi Uber se numeşte S-A1. El a fost construit în aşa fel încât să atingă o viteză maximă de 290 km/h, să se poată deplasa la o altitudine de aproximativ 300 - 600 de metri şi să poată călători până la 100 km. Vehiculul este 100% electric şi va avea nevoie de 5 - 7 minute pentru încărcarea pachetului de baterii. În plus, decolarea se va face pe verticală, într-un mod asemănător elicopterelor, însă zgomotul generat va fi mult mai redus, acest aspect fiind extrem de important în zonele urbane.

Jeep

* Jeep Wrangler 4xe

* Jeep Compass 4xe

* Jeep Renegade 4xe

Alianţa italo-americană Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a profitat de ediţia din acest an a expoziţiei Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas pentru a dezvălui cele mai noi tehnologii ale sale în materie de electrificare. Standul companiei a inclus trei automobile ale mărcii Jeep echipate cu sisteme de propulsie plug-in hybrid, ce au rolul de a anunţa că toate modelele din gamă vor avea versiuni electrificate începând din 2022. Maşinile electrificate din portofoliul Jeep vor purta emblema „4xe”.

Noile automobile promit a fi cele mai eficiente şi mai responsabile cu mediul din linia Jeep. Ele vor oferi aceleaşi performanţe 4x4, răspunsuri rapide la comenzi şi plăcere a condusului pentru care sunt atât de apreciate modelele companiei americane. Jeep promite să dea publicităţii mai multe detalii despre versiunile 4xe ale SUV-urilor Wrangler, Compass şi Renegade cu prilejul ediţiilor din acest an ale saloanelor auto de la Geneva, New York şi Beijing.

Land Rover

* Land Rover Defender

Constructorul auto britanic a expus, în cadrul târgului Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, cea mai recentă generaţie a modelului Defender cu scopul de a evidenţia o nouă tehnologie inovatoare de conectivitate. Defender este primul automobil de serie care integrează simultan două cartele eSIM pentru a garanta o conexiune mai rapidă la internet şi a le oferi şoferilor o experienţă de infotainment mult îmbunătăţită.

Sistemul de infotainment Pivi Pro le permite clienţilor să profite pe deplin de capacităţile noii tehnologii Software-Over-The-Air (SOTA), însă fără a fi afectate abilităţile sale de a reda muzică şi a se conecta la diverse aplicaţii cât se poate de rapid. Tehnologia SOTA se bazează pe propriul modem LTE şi propria cartelă eSIM în aşa fel încât să poată funcţiona în fundal, fără a influenţa în mod negativ conectivitatea facilitată de modemul şi cartela eSIM integrate în modulul de infotainment. În consecinţă, maşina primeşte actualizările necesare de software fără întreruperea celorlalte activităţi care necesită conectivitate, cum ar fi funcţia de navigaţie sau serviciile online de redare a muzicii.

Sistemul de infotainment Pivi Pro vine însoţit de un touchscreen de înaltă rezoluţie cu diagonala de 10 inch, prin intermediul căruia şoferii pot controla toate aspectele importante ale vehiculului. În plus, clienţii au posibilitatea de a conecta simultan la această tehnologie două telefoane mobile prin Bluetooth.

Land Rover îşi propune ca numărul modulelor electronice de control pe care proprietarii modelelor Defender le pot actualiza independent, fără ajutorul dealerilor autorizaţi de la care au achiziţionat maşina, să ajungă la 45 în anul 2021, de la 16 atât cât sunt permise în prezent.

Mercedes-Benz

* Conceptul Mercedes-Benz Vision AVTR

Constructorul auto german Mercedes-Benz a ales să expună, în premieră mondială, inovatorul concept Vision AVTR (Advanced Vehicle Transformation) în cadrul ediţiei din acest an a prestigioasei expoziţii de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas. Vehiculul a fost dezvoltat în strânsă colaborare cu echipa seriei de filme „Avatar”, acest parteneriat aducând împreună unul dintre cele mai inovatoare brand-uri din industria globală de entertainment şi una dintre cele mai valoroase mărci auto din lume. Prin intermediul acestei maşini, designerii, inginerii şi cercetătorii Mercedes-Benz îşi exprimă viziunea în legătură cu modul în care cred ei că va arăta mobilitatea sustenabilă în viitorul destul de îndepărtat.

Conceptul Vision AVTR îşi propune să creeze o conexiune fără precedent între om, maşină şi natură. El a fost construit pe baza unui limbaj de design inspirat din natură şi mizează pe o caroserie similară unui coupé. Mercedes-Benz susţine că ar trebui să privim acest vehicul ca pe un organism viu datorită celor 33 de flapsuri amplasate în partea din spate, care se pot mişca în mai multe direcţii pentru a permite aerului să circule într-o manieră optimă.

La interior, conducătorul auto şi pasagerii se bucură de o experienţă complet nouă. Prin intermediul unui meniu virtual proiectat la nivelul palmei, ei au posibilitatea de a alege între mai multe funcţii diferite. În plus, unitatea de control multifuncţională instalată pe consola centrală îi permite şoferului să preia controlul asupra vehiculului atunci când vrea să dezactiveze opţiunea de rulare autonomă.

Noul prototip se deplasează cu sprijinul a două motoare electrice în stare să genereze 350 kW (adică echivalentul a 476 CP). Cele două propulsoare sunt susţinute de o baterie revoluţionară care promite să fie 100% reciclabilă datorită faptului că nu se bazează pe metale rare şi alte materiale care pot face rău mediului. Această baterie are o capacitate de 110 kWh şi asigură o autonomie totală de până la 700 km.

Dezvăluirea oficială a noului concept Mercedes-Benz Vision AVTR s-a desfăşurat în cadrul Park Theater din Las Vegas, în prezenţa lui Ola Källenius (preşedintele grupului Daimler) şi a lui James Cameron (regizorul filmelor din seria „Avatar”).

Nissan

* Nissan e-4ORCE

Producătorul auto japonez Nissan a ales ediţia din acest an a expoziţiei Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas pentru a oferi primele detalii despre sistemul de propulsie e-4ORCE, în structura căruia se află două motoare electrice. Potrivit mărcii nipone, tehnologia transmite cuplul într-un mod optim către toate cele patru roţi, garantează o putere predictibilă şi permite o manevrabilitate similară maşinilor sport din segmentul premium.

Nissan precizează că noua tehnologie a apărut în urma lecţiilor învăţate prin dezvoltarea sistemului de distribuire a cuplului Attesa E-TS utilizat de modelul GT-R şi a celui de tracţiune integrală folosit de SUV-ul Patrol. Principalul scop al inginerilor a fost de a crea o tehnologie capabilă să controleze puterea şi abilităţile de frânare ale maşinii electrice pentru a permite deplasarea sigură şi stabilă pe orice tip de suprafaţă.

Primul automobil care va beneficia de avantajele sistemului e-4ORCE va fi versiunea de serie a conceptului Ariya, un crossover cu propulsie 100% electrică.

Renault

* Soluţia de conectivitate dintre maşină şi casă

Grupul Renault anunţă că a demarat un parteneriat cu Otodo, o companie franceză înfiinţată recent, pentru a dezvolta un serviciu inovator care va permite comunicarea şi interacţiunea sigură dintre automobile şi obiectele conectate din casele inteligente. Primele informaţii despre noua tehnologie au fost dezvăluite în cadrul ediţiei din 2020 a târgului Consumer Electronics Show (CES).

Prin intermediul acestui serviciu, utilizatorii vor putea controla obiectele conectate din casă direct de la bordul maşinii şi vor avea posibilitatea de a trimite instrucţiuni din locuinţă, cu ajutorul unui smartphone sau al unui alt dispozitiv de comunicare, către vehiculul Renault conectat, pentru a pregăti o nouă călătorie. Sistemul va putea fi configurat cu uşurinţă, din interiorul unei aplicaţii instalate pe telefonul mobil. Utilizatorii vor trebui să selecteze obiectele conectate pe care vor să le includă în anumite scenarii predefinite şi să aleagă instrucţiunile asociate fiecărui obiect. Ca un exemplu, când proprietarii vor pleca de acasă, termostatul va fi oprit automat pentru a economisi energie, iar luminile vor fi stinse în toate încăperile.

Acest serviciu inovator dezvoltat alături de compania franceză Otodo va face parte din echiparea tuturor maşinilor Renault prevăzute cu sistemul multimedia EASY LINK, fiind vorba inclusiv despre noile modele Zoe, Clio şi Captur.

Sony

* Conceptul Sony Vision-S

Una dintre marile surprize ale ediţiei din 2020 a expoziţiei Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas a fost maşina construită de Sony. Conceptul Vision-S ia forma unui sedan cu propulsie complet electrică şi are rolul de a expune tehnologiile de mobilitate dezvoltate de compania japoneză. Sony plănuieşte să demareze testarea acestui prototip pe durata următorului an financiar, programat să înceapă în luna aprilie, pentru a verifica performanţele sistemelor sale ce vizează deplasarea autonomă şi latura de entertainment.

Vehiculul dezvăluit la CES este prevăzut cu două motoare electrice în stare să dezvolte aproximativ 270 CP, să permită accelerarea de la 0 la 100 km/h în 4,8 secunde şi să sprijine atingerea unei viteze maxime de 240 km/h. El integrează 33 de senzori care detectează oamenii şi obiectele de la interior şi de la exterior pentru a ajusta diverse funcţii, un software de inteligenţă artificială, tehnologii cloud şi un ecran panoramic dedicat persoanelor aflate pe scaunele din faţă.

Toyota

* Planul oraşului inteligent Woven City

Cu ocazia ediţiei din acest an a expoziţiei de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, compania Toyota şi-a dezvăluit intenţia de a construi un oraş inteligent, pe o suprafaţă de aproximativ 70 de hectare, la baza muntelui Fuji din Japonia. Aşezarea urbană se va numi Woven City şi va fi un ecosistem complet conectat, alimentat cu ajutorul hidrogenului şi al energiei solare. Rezidenţii şi cercetătorii care vor locui acolo vor avea posibilitatea de a testa şi dezvolta tehnologii din domeniul autonomiei, roboticii, mobilităţii personale, caselor inteligente şi inteligenţei artificiale într-un mediu inovator.

Compania japoneză îşi exprimă interesul de a colabora şi cu alţi parteneri comerciali şi academici pe lângă cei pe care i-a cooptat în program până acum. În plus, invită oameni de ştiinţă şi cercetători din orice ţară să vină să lucreze la proiectele lor proprii în cadrul unui incubator unic în lume.

Toyota a hotărât să apeleze la serviciile arhitectului danez Bjarke Ingels şi echipei sale de specialişti pentru designul noului oraş. Străzile din Woven City vor fi de trei tipuri. Primul dintre ele va fi rezervat în exclusivitate vehiculelor de mare viteză, cel de-al doilea se va adresa mijloacelor de transport mai lente şi pietonilor, iar cel de-al treilea va putea fi utilizat doar de pietoni. Aşezarea urbană promite să fie complet sustenabilă, astfel că va include clădiri construite în mare parte din lemn pentru a minimiza amprenta de carbon. În plus, pe acoperişuri vor fi montate panouri fotovoltaice pentru a colecta energie solară, iar rezidenţii vor primi o varietate de tehnologii avansate pentru automatizarea sarcinilor casnice.

Toyota va începe lucrările la Woven City în 2021 şi vrea ca în noul oraş să locuiască, pentru început, 2.000 de persoane, selectate în primul rând dintre angajaţii companiei şi familiile lor, urmând ca numărul rezidenţilor să crească treptat.

Comments are closed.