Renault Zoe a fost cel mai popular model electric din Europa în luna iunie

Piața auto europeană s-a aflat sub semnul incertitudinii și în luna iunie a acestui an, din cauza impactului puternic pe care l-a avut pandemia de COVID-19 asupra activităților economice și industriale din regiune. Dar situația a început să își revină treptat, clienții reacționând pozitiv la ofertele propuse de mulți dealeri din dorința de a revigora vânzările. Deși în iunie 2020 au fost livrate în Europa 1,13 milioane de mașini noi, un volum cu 24% mai mic decât cel raportat în aceeași perioadă din 2019, această scădere a fost mai mică decât cele înregistrate în celelalte luni care au trecut de la debutul pandemiei.

Conform informațiilor date publicității de compania de cercetare JATO Dynamics, interesul clienților din Europa față de mașinile cu propulsie electrică, hibrid și plug-in hybrid a înregistrat o creștere susținută în ultima perioadă. În timp ce înmatriculările de autovehicule cu propulsie diesel și pe benzină au scăzut cu 31%, respectiv 32% în iunie 2020 față intervalul similar din 2019, numărul de modele electrice înscrise în circulație a crescut cu 65% în aceeași perioadă, însumând 183.000 de unități. Cu alte cuvinte, cota de piață a mașinilor electrice a fost de 16,2% în luna iunie a acestui an.

Segmentul hibrid a fost dominat de mărcile Toyota, Suzuki, Ford și Fiat, în timp ce pe piața plug-in hybrid s-au impus brand-urile premium Volvo, Mercedes-Benz și BMW. În clasa electrică, poziția de lider i-a aparținut în luna iunie modelului francez Renault Zoe, vândut într-un număr de 10.225 de unități pe piețele din Europa, urmat de Tesla Model 3 și Volkswagen e-Golf.

SUV-urile se mențin pe primul loc

În ciuda situației economice dificile, vânzările de SUV-uri nu au consemnat o scădere prea mare în iunie 2020, vehiculele din acest segment reușind să obțină o cotă de piață de 40% la nivelul Europei. În mod aparent inexplicabil, SUV-urile de mari dimensiuni au înregistrat cele mai bune performanțe, ele fiind livrate într-un număr total de 24.100 de unități (-2%). Prin comparație, SUV-urile compacte au raportat o scădere cu 21% a vânzărilor, până la 184.800 de exemplare.

Clasamentul întocmit pe baza numărului de unități livrate în luna iunie a acestui an în Europa are pe primele locuri SUV-urile Renault Captur (22.287 de vehicule), Dacia Duster (17.400 de exemplare) și Peugeot 2008 (17.092 de mașini).

Renault Clio a devansat din nou Volkswagen Golf

Cel mai popular model din Europa a fost și de această dată Renault Clio, grație celor 37.119 unități livrate în iunie 2020 în regiune. Locurile următoare au fost ocupate de Volkswagen Golf (24.474 de exemplare), Renault Captur (22.287 de automobile), Dacia Sandero (20.699 de mașini) și Toyota Yaris (19.532 de vehicule).

Comments are closed.