Noul Opel Grandland X – Atletic şi aventuros

Portofoliul de funcţii ultra-moderne de asistenţă şi confort al modelului Grandland X este de primă clasă: Tempomatul adaptiv cu detectarea pietonilor şi Frânarea automată de urgenţă, Sistemul de detectare a somnolenţei şoferului, Sistemul avansat de asistenţă la parcare şi Camera video de 360° sunt doar câteva dintre atracţiile acestui autovehicul. Scaunele ergonomice cu certificare AGR (Campania pentru un spate sănătos),volanul încălzit, scaunele faţă şi spate cu încălzire şi hayon-ul care se deschide prin simularea unei mişcări de lovire cu piciorul sub bara de protecţie spate asigură un confort maxim. În stilul Opel caracteristic, şoferii şi pasagerii Grandland X se bucură de o conectivitate de top datorită ultimei generaţii de sisteme IntelliLink şi asistentului personal de service şi conectivitate Opel OnStar, ce include acum şi servicii noi, cum ar fi rezervarea de camere de hotel şi căutarea unui loc de parcare. Smartphone-urile pot fi încărcate chiar şi wireless prin inducţie. Opel îşi menţine şi de această dată poziţia de lider în domeniul tehnologiei de iluminare, dotând modelul Grandland X cu Sistemul de iluminare frontală adaptivă AFL LED. Funcţii cum ar fi iluminarea în viraje, asistentul pentru faza lungă şi reglarea automată a fasciculului garantează iluminarea optimă a drumului, asigurând plăcerea condusului chiar şi pe întuneric.

Grandland X oferă însă un lucru mai presus de toate: plăcerea condusului în siguranţă pe parcursul întregului an şi pe orice suprafaţă. Acest lucru este posibil şi datorită sistemului electronic opţional de control al aderenţei care, în special cu ajutorul pneurilor M&S (de iarnă), asigură o tracţiune optimă în diverse situaţii de conducere. Şoferul poate să aleagă dintre cinci moduri de conducere. Sistemul adaptează apoi distribuţia cuplului către roţile din faţă, permiţând patinarea roţilor dacă este necesar şi transmisia automată reglează punctele de schimbare a treptelor de viteză, precum şi răspunsul acceleraţiei. Acest lucru asigură o tracţiune optimă şi o manevrabilitate stabilă, indiferent dacă Grandland X rulează pe zăpadă, noroi, nisip sau suprafeţe umede.

Design incisiv cu detalii fine

Cu dimensiunile sale de 4.477 de milimetri lungime, 1.844 de milimetri lăţime şi 1.636 de milimetri înălţime, noul Opel Grandland X este un SUV modern şi robust din toate unghiurile siluetei sale sportive. În faţă, deasupra scutului de protecţie, grila îndrăzneaţă susţine cu mândrie sigla Opel.

Părţile laterale reflectă combinaţia atractivă dintre farmecul robust al unui SUV şi liniile elegante. Pasajele atletice, sculptate ale roţilor şi armătura de protecţie de pe partea inferioară a caroseriei conferă modelului Grandland X o atractivitate off-road deosebită, iar liniile clare şi tăişul rafinat din partea inferioară a portierelor marchează modelul Grandland X ca membru al familiei Opel. Finisajul opţional în două nuanţe şi plafonul negru contrastant adaugă o notă personală suplimentară. Îmbinarea armonioasă cu restul caroseriei este subliniată de montantul C inovator care creează o legătură dinamică cu partea din spate. Partea din spate a modelului Grandland X arată până în cele mai mici detalii ce înseamnă un design veritabil de SUV: o postură lată, scut de protecţie argintiu cu ţevi de eşapament integrate în stânga şi dreapta, iar deasupra armătura de protecţie şi luminile spate cu LED-uri subliniază caracterul sportiv, atletic al nou-venitului.

„Intenţiile noastre pentru Grandland X au fost să creăm un design cu o combinaţie ideală de suprafeţe armonioase, dar şi un echilibru între stil şi funcţionalitate”, spune Mark Adams, vicepreşedintele departamentului de design. „De asemenea, am dorit să obţinem o senzaţie de eleganţă şi lux prin intermediul suprafeţelor şi interfeţelor proiectate cu atenţie, la care se adaugă utilizarea consecventă a materialelor de înaltă calitate”.

În partea din spate, montanţii C aerodinamici, acoperişul „plutitor” şi lămpile spate cu tehnologie LED, îi conferă modelului Grandland X o apariţie dinamică şi sportivă, un lucru foarte important în segmentul de piaţă al SUV-urilor.

Un alt atribut specific SUV-urilor, robusteţea, este evocat în partea de jos a caroseriei de armăturile de protecţie cu aspect solid din partea frontală, din jurul pasajelor roţilor, din părţile laterale şi din spate. Accentele cromate precise din bara de protecţie întăresc impresia de lăţime şi sporesc, de asemenea, senzaţia de autovehicul de lux.

În lateral, designerii au creat o siluetă deosebit de echilibrată, dinamică şi funcţională. Grandland X are o linie descendentă a acoperişului cu întreruperea tipică Opel oferită de montanţii C înclinaţi dinamic şi o linie agilă ce străbate autovehiculul dinspre faţă spre spate. Interpretarea unică a tăişului Opel în partea de jos a uşilor contribuie suplimentar la profilul atletic, înălţând vizual caroseria. Şinele de pe acoperiş întăresc caracterul tipic de SUV.

Grandland X asigură aceeaşi calitate şi la interior: panoul de instrumente şi consola centrală cu ecran tactil au o structură clară şi sunt aliniate în plan orizontal pentru şofer. Consola centrală are trei rânduri orizontale de comenzi pentru acces rapid şi intuitiv la sistemul de infotainment, controlul climatizării şi funcţiile şasiului. Ampatamentul lung de 2.675 de milimetri asigură, de asemenea, un spaţiu generos pentru până la cinci persoane în acest SUV din clasa compactă. Iar portbagajul cu un volum de la 514 până la maximum 1.652 de litri oferă spaţiu generos pentru bagaje şi echipament sportiv. Cu toate aceste caracteristici, Opel Grandland X poate concura chiar şi cu cele mai spaţioase modele station wagon din clasa autovehiculelor compacte.

„Interiorul modelului Grandland X este caracterizat de o armonie atractivă între stil şi funcţionalitate”, spune Adams. „Accesul este facil, chiar şi pentru persoanele înalte şi vizibilitatea bună de pe locurile înalte este tipică unui SUV. Şoferul şi pasagerul din faţă se pot bucura de confortul suplimentar al scaunelor ergonomice AGR oferite opţional”.

Configuraţia clară a sistemului de infotainment şi numărul redus de butoane sunt caracteristice Opel. Sub ecranul de pe consola centrală sunt dispuse logic pe trei zone butoanele sistemului de infotainment, de încălzire, de climatizare şi de control al şasiului. Funcţionalitatea ridicată se continuă în consola centrală amplasată între scaunele din faţă, care oferă un spaţiu generos pentru suporturile pentru pahare şi depozitarea obiectelor mici, în timp ce în spaţiul de depozitare de sub cotiera practică se află încărcătorul wireless pentru smartphone-uri, disponibil opţional.

„Per ansamblu, i-am oferit modelului Grandland X un post de conducere foarte elegant şi ergonomic, cu suprafeţele panoului de instrumente, consolei centrale şi elementelor de decor ce le completează realizate din materiale de foarte bună calitate, care creează o senzaţie puternică de lux”, spune Adams.

Comments are closed.