Noul Mercedes-Benz Clasa B – Reinventarea maşinii de familie

Cu prilejul ediţiei din 2018 a Salonului Auto de la Paris, Mercedes-Benz a prezentat noua generaţie a modelului Clasa B, despre care susţine că pune un accent mai mare asupra laturii sportive, că are o înfăţişare mai dinamică, că este mai agil şi mai confortabil decât predecesorul său. Interiorul este mai spaţios, dispune de un design diferit al panoului de instrumente şi este prevăzut cu noul sistem multimedia MBUX. În plus, compania oferă motorizări mai eficiente şi o varietate de tehnologii de asistenţă a şoferului, cu funcţii preluate de la Clasa S.

Obiectivul designerilor a fost acela de a se asigura că noul Mercedes-Benz Clasa B se va remarca la nivel vizual în segmentul monovolumelor. Aşa a luat naştere vehiculul cu un ampatament de 2.729 mm, ecartamente scurte, plafon uşor înclinat în partea din spate şi jante cu diametrul cuprins între 16 şi 19 inch.

Clienţii pot comanda opţional farurile Multibeam LED care permit ajustarea rapidă şi controlată electronic a luminozităţii în funcţie de condiţiile din trafic. Această funcţie a fost preluată de la segmentul de lux şi a debutat în lumea maşinilor compacte odată cu noua generaţie a Clasei A.

În spate se observă lămpile divizate în două secţiuni şi luminile de semnalizare integrate în bara de protecţie, detaliile cromate şi eleronul instalat în continuarea plafonului, toate aceste elemente contribuind la obţinerea unui coeficient aerodinamic de numai 0,24.

La interior a fost implementată o nouă geometrie a scaunelor şi o coborâre a liniei geamurilor pentru accentuarea senzaţiei de spaţiu generos. Scaunul şoferului este poziţionat cu 90 mm mai sus decât în cazul Clasei A, el bucurându-se astfel de o vizibilitate îmbunătăţită. Noua Clasă B vă primeşte în habitaclu cu un ambient unic în clasa sa. Acest lucru este asigurat de designul „wrap-around” de cea mai înaltă calitate. Tranziţiile dintre panoul de instrumente, consola centrală şi capitonajele uşilor sunt fluente. Astfel, ca ocupant al autovehiculului, vă simţiţi ca într-o îmbrăţişare. La volan nu vă puteţi permite nicio slăbiciune. Pachetul opţional ENERGIZING Plus al noii Clase B vă poate ajuta să vă îmbunătăţiţi starea de bine. Controlul inteligent al confortului conectează climatizarea, lumina ambientală, muzica şi confortul scaunelor în programe de mai multe minute, care vă revitalizează sau relaxează.

Un spaţiu generos pentru maxim de confort: în noua Clasă B încărcarea confortabilă este posibilă încă de la primul pas datorită muchiei joase a portbagajului. În plus, spaţiul de încărcare se poate adapta foarte uşor în funcţie de ceea ce trebuie să încărcaţi, deoarece bancheta spate este extrem de flexibilă: puteţi regla înclinarea spătarului acesteia sau o puteţi plia divizat. Astfel veţi avea la dispoziţie un spaţiu de încărcare de 1.540 litri. Datorită deschiderii deosebit de late, chiar şi bagajele voluminoase sunt uşor de încărcat. 

Pentru familii mari şi aventuri mici: noua Clasă B este pregătită perfect pentru orice situaţie. De exemplu, datorită unei podele variabile a spaţiului de încărcare sau spătarului banchetei din spate a cărei înclinare se poate regla, astfel încât să puteţi dispune de mai mult spaţiu de încărcare sau de mai mult spaţiu pentru picioare. În plus, spătarele scaunelor spate sunt pliabile divizat, la cerere chiar şi în trei segmente. Astfel puteţi depozita chiar şi obiecte voluminoase în mod confortabil şi, în special, în siguranţă.

De asemenea, Clasa B primeşte noul sistem multimedia MBUX (Mercedes-Benz User Experience), unic în industria auto prin abilitatea sa de a învăţa diverse obiceiuri ale şoferului datorită inteligenţei artificiale. MBUX este complet ajustabil şi personalizabil, scopul său fiind acela de a crea o conexiune emoţională între vehicul, şofer şi pasageri.

Clasa B stabileşte noi standarde în materie de design şi echipamente funcţionale. El este mai dinamic şi mai agil decât predecesorul său, oferind în acelaşi timp un nivel mai ridicat de confort şi siguranţă. Spre exemplu, în configuraţia lui sunt instalate sisteme de asistenţă a şoferului din pachetul Active Safety, rezervate anterior segmentului de lux, se poate deplasa semiautonom în anumite situaţii, iar funcţia Active Distance Assist DISTRONIC este capabilă să ajusteze viteza de rulare în situaţii de urgenţă.

Pentru noua Clasă B este disponibilă o generaţie extrem de modernă de motoare pe benzină cu 4 cilindri, cu opţiune de decuplare a cilindrilor. În special în domeniul de sarcină şi turaţie joasă, doi cilindri pot fi decuplaţi automat. Astfel se economiseşte combustibil, fără a se reduce simţitor puterea. Imediat ce şoferul accelerează mai puternic, cilindri cuplează din nou, complet imperceptibil.

Mercedes-Benz oferă pe Noua Clasă B următoarele opţiuni de motorizare:

* B 180 (100 kW/136 CP, 200 Nm), alături de transmisia cu dublu ambreiaj 7G-DCT (consum mediu de combustibil 5,4 - 5,6 litri/100 km, emisii de CO2 - 124-128 g/km);

* B 200 (120 kW/163 CP, 250 Nm), împreună cu transmisia cu dublu ambreiaj 7G-DCT (consum mediu de carburant 5,4 - 5,6 litri/100 km, emisii de CO2 - 124-129 g/km);

* B 180 d alături de transmisia cu dublu ambreiaj 7G-DCT (85kW/116 CP, 260 Nm), cu un consum mediu de combustibil de 4,1 - 4,4 litri/100 km, emisii de CO2 - 109-115 g/km);

* B 200 d împreună cu o transmisie cu dublu ambreiaj 8G-DCT (110kW/150 CP, 320 Nm), cu un consum mediu de carburant de 4,2 - 5,4 litri/100 km şi emisii de CO2 de 112-119 g/km);

* B 220 d alături de transmisia cu dublu ambreiaj 8G-DCT (140kW/190 CP, 400 Nm), cu un consum mediu de combustibil de 4,4 - 4,5 litri/100 km şi emisii de CO2 de 116-119 g/km).

Noua Clasă B este disponibilă, în funcţie de motorizare, cu tracţiunea integrală 4MATIC, care asigură în orice situaţie cel mai bun raport între dinamism, tracţiune şi eficienţă. Un ambreiaj cu lamele electro-hidraulic, integrat în diferenţialul spate permite o distribuţie variabilă a cuplului. Aceasta variază de la tracţiune pe faţă, pentru economie, până la o distribuţie 50:50 pe zăpadă, polei sau în cazul unui stil dinamic de rulare. Astfel veţi ajunge întotdeauna încrezător şi în siguranţă la destinaţie.

Indiferent că vă doriţi mai multă plăcere la volan în curbe, un stil de condus deosebit de economic sau maxim de confort la drumuri lungi: trenul de rulare al noii Clase B este echipat cu un sistem adaptiv de amortizare, care ajustează în funcţie de dorinţa dumneavoastră amortizarea roţilor şi implicit adaptează caracteristicile de rulare nevoilor dumneavoastră de moment. Pentru aceasta nu trebuie decât să alegeţi unul dintre cele trei profiluri „Sport“, „Eco“, sau „Comfort“ prin intermediul comutatorului DIRECT SELECT de pe consola centrală. Este precum noua Clasă B ar avea mai multe trenuri de rulare simultan.

Comments are closed.