Marea Britanie va interzice vânzarea de vehicule diesel și pe benzină din 2030

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat oficial că Marea Britanie va interzice vânzarea de mașini noi cu propulsie diesel și pe benzină începând din anul 2030, cu scopul de a reduce emisiile de dioxid de carbon.

Termenul a fost devansat cu cinci ani față de cel comunicat în luna februarie a acestui an, decizie care aduce Marea Britanie pe aceeași linie cu Irlanda și Olanda. Un obiectiv mai curajos a fost stabilit de autoritățile din Norvegia, care își propun să stopeze comercializarea de automobile cu propulsie convențională începând din 2025, în timp ce Franța și Spania vor să ia această măsură din 2040.

Guvernul britanic va investi 1,3 miliarde de lire sterline în accelerarea strategiei care privește construirea de puncte de încărcare pentru mașinile electrice pe străzile și autostrăzile din Anglia. De asemenea, va aloca 582 de milioane de lire sterline pentru a încuraja clienții să cumpere automobile cu emisii scăzute de noxe. Alte 500 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite în următorii patru ani pentru a stimula producția de baterii destinate vehiculelor electrice, notează publicația Automotive News Europe.

Planul care vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon va mobiliza în total 12 miliarde de lire sterline din fonduri guvernamentale și o sumă de aproape trei ori mai mare din surse private.

Comments are closed.