Kia a dezvăluit oficial noul shooting brake ProCeed

  • Caroseria shooting brake urmează schița de design a prototipului din 2017 Kia ProCeed
  • Un european adevărat: desenat, proiectat și construit în Europa
  • Capacitatea portbagajului este de 594 litri, datorită caroseriei cu siluetă de coupé
  • Gama de motoare include propulsorul performant de 1.6 litri T-GDi pentru modelele GT și o serie de motoare pe benzină și diesel pentru modelele GT Line
  • Va fi produs în Slovacia, cu garanția standard de 7 ani, 150.000 km
  • Comercializarea va începe din trimestrul 1 al anului 2019

Noul Kia ProCeed îmbină un design uimitor cu spațiul și versatilitatea unui tourer , având o caroserie shooting brake în cinci uși. Modelul ProCeed a fost dezvăluit astăzi, înainte de premiera sa publică de la Salonul Auto de la Paris 2018 și de comercializarea sa exclusiv pentru șoferii europeni, la începutul anului 2019.

Purtând mai departe numele celei de a doua generații a coupé-ului în trei uși Kia pro_cee’d, noul model ProCeed a fost desenat și proiectat în Europa. Un produs al centrului european de design Kia și al echipelor de cercetare-dezvoltare din Frankfurt, Germania, modelul ProCeed va fi fabricat în uzina de la Žilina, Slovacia. Acesta va fi construit alături de Kia Ceed și Ceed Sportswagon, modele lansate la începutul acestui an.

Îmbinând designul îndrăzneț și tehnologia care o fac cea mai sportivă iterație a noului model al familiei Ceed, Kia ProCeed va fi disponibilă doar în varianta GT Line și ca model performant GT.

Producția modelului shooting brake ProCeed va începe în noiembrie, iar comercializarea sa exclusiv în Europa este programată pentru primul trimestru al anului 2019. Modelul va fi acoperit de calitatea promisă de Kia, alături de garanția standard, unică în industria auto, de 7 ani, 150.000 kilometri.

Design

O caroserie shooting brake unică

Noul ProCeed înglobează spiritul atletic al celei de a doua generații a hatchback-ului pro_cee’d. Cu un design al caroseriei de tip shooting brake, modelul ProCeed reprezintă o alternativă la tradiționalul hatchback în trei uși și îmbină dimensiunile impunătoare cu o un gabarit compact care indică o agilitate deosebită. Având ADN-ul unui coupé, modelul ProCeed are o înălțime mai redusă și este mai lung atât față de Ceed-ul în cinci uși cât și față de modelul Sportswagon. Cu toate acestea, combinația dintre prezența vizuală umitoare și versatilitatea sa îi conferă astfel o siluetă unică, diferită de orice automobil de familie din segmentul auto compact.

Modelul ProCeed a fost desenat la Centrul European de Design al Kia din Frankfurt, Germania, sub coordonarea lui Gregory Guillaume, Șeful Centrului de Design din Europa și a lui Peter Schreyer, Președinte și Șeful de Design al Kia Motors.

Modelul ProCeed va fi disponibil în versiunea de echipare GT Line sau versiunea performantă GT, o propunere care a permis echipelor de design Kia din Europa să creeze un design sportiv și de încredere pentru modelul reprezentativ al familiei Ceed. Având o siluetă suplă, cu o înălțime mai mică, prezența și proporțiile sale sunt diferite, împărțind doar capota și aripile din față cu modelul Ceed în cinci uși. Cu un stil și un caracter individual propriu, toate celelalte elemente sunt noi. Totuși, modelul ProCeed are multe din elementele de design deja cunoscute ale mărcii Kia, iar „fața” sa familiară va fi recunoscută instant. Cu grila sa binecunoscută „nas de tigru”, gurile largi de admisie a aerului și mixul de linii întinse și curbe ale caroseriei, fiecare bucățică definește un automobil modern Kia.

Ca și modelul Ceed, partea frontală a ProCeed-ului este proiectată în jurul unor forme liniare, precise, cu lumini de zi cu tehnologie LED de tip „ice cube” oferite standard, ce amintesc de modelele anterioare Kia GT și GT Line. Noul model păstrează aceeași lațime de 1,800 mm ca și hatchback-ul Ceed în cinci uși, însă are un design propriu, unic al spoiler-ului frontal.

Din profil, noul model preia designul conceptului Kia Proceed 2017, emulând silueta prototipului cu un plafon înclinat care curge elegant spre montanții din spate. Linii fluide se întind pe toată lungimea automobilului, pornind de la blocurile optice față până la haionul portbagajului, mărindu-i astfel vizual lungimea, în timp ce plafonul puternic înclinat este accentuat de ‘coada de rechin’ cromată, ascuțită. Geamul abrupt al lunetei separă modelul ProCeed de ceilalți membri ai familiei Ceed, dar și de alte automobile din clasa sa. Geamul lunetei modelului Ceed Sportswagon este înclinat în unghi de 50.9 de grade vertical, în timp ce geamul lunetei hatchback-ului în cinci uși stă la 52.4 de grade. Un element definitoriu al formei sale de coupé, geamul lunetei noului ProCeed este mai mult orizontal, înclinat la un unghi de 64.2 de grade vertical.

Având o lungime de 4.605 mm, ProCeed este cu 5 mm mai lung decât Ceed Sportswagon, cu o lungime mai mare a părții frontale, de 885 mm. Cu o înălțime de 1.422 mm, plafonul său este cu 43 mm mai jos decât al modelului Sportswagon, în timp ce garda la sol este redusă cu 5 mm, la 135 mm. Construit pe aceeași platformă ‘K2’ ca și celelalte modele Ceed, păstrează neschimbat ampatamentul de 2.650 mm.

Partea posterioară a automobilului este ceea ce îl diferențiază net față de celelalte modele ale gamei Ceed, fiind inspirată din designul conceptului Proceed 2017. Noul spoiler spate în combinație cu înălțimea redusă oferă automobilului o prezență sportivă, încrezătoare, cu țevile de eșapament duble pentru modelele GT și GT Line care contribuie la îmbunătățirea dinamismului și sportivității. Numele ProCeed este inscripționat cu litere mari în centrul haionului, între stopurile LED, ceea ce contribuie vizual la amplificarea lațimii acestuia, oferind automobilului o identitate unică.

La lansare, noul ProCeed va fi disponibil în 10 culori. Cumpărătorii modelului ProCeed GT Line pot opta pentru jante de aliaj din aluminiu de 17 sau 18 inch, în timp ce modelele ProCeed GT vor fi echipate standard cu jante de 18 inch.

Design interior și echipare

Spațiul și versatilitatea unui tourer într-o caroserie compactă shooting brake

La interior, modelul ProCeed are o cabină ergonomică la fel ca fratele său Ceed. Habitaclul este caracterizat de suprafețe moi la atingere, de înaltă calitate, cu inserții metalice și o planșă de bord cu dispunere orizontală.

Sistemul de infotainment cu touchscreen de 7.0 inch, dezvoltat de Kia, este așezat în centrul planșei de bord, cu sistemul audio și gurile de ventilație situate dedesubt. Planșa de bord este ușor îndreptată spre șofer, pentru a ușura utilizarea în timpul condusului.

ProCeed se diferențiază de celelalte modele ale familiei Ceed printr-o serie de modificări menite să aducă o ambianță mai sportivă în interior. Plafonul interior de culoare gri din Ceed și Sportswagon este înlocuit cu unul negru, în timp ce pragurile ușilor sunt prevăzute cu plăcuțe metalice. De asemenea, în interior vom găsi în dotarea standard volanul în forma literei D și, pentru modelele echipate cu transmisia cu dublu ambreiaj, șoferii pot schimba vitezele de la noile padele din aluminiu montate pe volan.

ProCeed este de asemenea echipat cu scaune față diferite – în funcție de versiunea de echipare – cu logo-ul Kia ‘GT’ inscripționat pe fiecare. Modelele ProCeed GT sunt echipate cu noile scaune sport Kia, mai bine profilate lateral și la coapse în comparație cu modelul cee’d GT din trecut. Cu o tapițerie din piele neagră și piele întoarsă, scaunele GT sunt finisate cu cusături roșii și logo-ul GT. Pentru versiunea ProCeed GT Line, scaunele față standard dispun de un suport lateral mai bun decât cele regăsite pe modelele standard Ceed și Sportswagon, având tapițerie textilă de culoare neagră și din piele sintetică de culoare gri deschis. Cumpărătorii modelelor GT Line pot opta pentru scaunele GT cu același suport lateral ca și cele ale modelelor GT, cu tapițerie din piele neagră și textil cu cusături gri.

Platforma modelului ProCeed este oferă un spațiu pentru bagaje eficient, oferind în același timp și spațiu generos pentru ocupanții locurilor din față și din spate. Pentru pasagerii din spate, nivelul mai jos al șezutului (comparativ cu modelele Ceed și Sportswagon) compensează efectul plafonului coborât, creând astfel spațiu suficient pentru cap și picioare.

ProCeed oferă un spațiu pentru bagaje mai mare decât multe dintre compactele de familie cu caroserie tip wagon - și chiar superior multor tourere din clase superioare. Cu o capacitate de 594 litri (VDA), portbagajul ProCeed-ului este cu 50% mai spațios decât al hatchback-ului Ceed în cinci uși.

În timp ce portbagajul modelului Ceed Sportswagon este semnificativ mai mare - 625 litri, ProCeed oferă aceeași versatilitate, fiind astfel unul dintre cele mai ușor de utilizat automobile din clasa sa. Printre funcționalități amintim de scaunele spate rabatabile 40:20:40, care se pliază cu o simplă acționare a mânerului situat în interiorul haionului. Cu scaunele rabatate, podeaua portbagajului devine plată. Un spațiu de depozitare situat sub podeaua portbagajului permite stocarea lucrurilor mai mici iar cârligul pentru ancorare este util pentru a preveni rostogolirea alimentelor sau a altor lucruri depozitate în portbagaj. Dotarea opțională de deschidere inteligentă a haionului (Smart Power Tailgate) oferă deschiderea automată a acestuia în momentul în care cheia inteligentă a ProCeed-ului este detectată în apropierea haionului, fiind utilă în momentele în care mâinile sunt ocupate cu diverse bagaje.

Rulare și manevrabilitate

Construit în Europa pentru o încredere maximă în condusul pe toate tipurile de drumuri

Modelul ProCeed a fost proiectat și dezvoltat exclusiv pentru drumurile europene și pentru șoferii europeni. Mai mult decât orice alt continent, Europa este caracterizată printr-o mare diversitate de condiții de rulare: autostrăzi de mare viteză, drumuri de munte cu serpentine, centre urbane congestionate și drumuri de țară imprevizibile. ProCeed a fost construit să învingă toate aceste medii și a fost reglat să ofere un dinamism mai bun, o mai mare încredere și implicare a șoferului, dar și un confort la rulare mai bun decât generațiile anterioare ale modelului Ceed.

Astfel, fiecare Kia ProCeed este prevăzut cu suspensii independente în dotarea standard, contrar tendinței altor automobile de familie din clasă de a oferi suspensia spate multi-link ca o opțiune mai scumpă.

Construit pe baza aceluiași sistem de suspensie regăsit la Ceed și Ceed Sportswagon, modelul ProCeed oferă o reglare proprie, unică a suspensiei. În concordanță cu designul său, urmărește să ofere șoferilor o agilitate sporită și răspuns imediat la manevrarea automobilului, control sporit în viraje și o combinație de confort și fermitate oferind stabilitate la viteze mari.

Garda la sol a modelului ProCeed - atât în varianta de echipare GT cât și GT Line - este cu 5 mm mai redusă decât a modelelor hatchback și Sportswagon, iar arcurile și rata de absorbție a amortizoarelor sunt adaptate pentru a se potrivi dimensiunilor caroseriei și designului său shooting brake. Modul de rulare și manevrabilitatea modelului ProCeed GT a fost supervizată de către Albert Biermann, Președintele Departamentului de Testare și Performanță al Hyundai-Kia.

ProCeed este echipat cu aceeași suspensie independentă ca și modelul Ceed. Totuși, reglajele fine suplimentare aduse geometriei suspensiei au oferit modelului ProCeed propriul său caracter unic în gama familiei Ceed. Inginerii Kia s-au concentrat pe îmbunătățirea agilității și răspunsului oferit de suspensie, păstrând în același timp o ținută de drum relaxată pe care proprietarii o așteaptă de la un 'grand tourer’ cu o caroserie shooting brake. Suspensia a fost reglată pentru a găzdui structura și dimensiunile sale lungi dar și pentru a asigura faptul că ProCeed rămâne la fel de captivant și de încrezător în timpul condusului atât pe drumurile cu viraje cât și pe autostradă.

ProCeed GT a fost proiectat sub atenta îndrumare a lui Albert Biermann, Șeful Departamentului de Testare și Performanță al Kia. O perioadă de șase luni în plus de teste suplimentare a fost necesară pentru a îmbunătăți și mai mult agilitatea pe viraje și comportamentul virator dar și pentru îmbunătățirea tracțiunii și a răspunsului oferit de direcție. Aceste lucruri au fost realizate prin adoptarea unor arcuri mai rigide atât pe față cât și pe spate pentru a crește controlul stabilității și a îmbunătăți răspunsul direcției dar și prin adoptarea unor bare anti-ruliu față și spate mai puțin rigide, pentru a păstra contactul roților cu drumul, chiar și în virajele strânse. Aceste modificări fac ca șoferii modelului ProCeed să se poată bucura de viteze mai mari în viraje față de multe alte  ‘hot hatch-uri’ puternice cu tracțiune față, păstrând în același timp în utilizarea de zi de zi, spiritul adevărat al unui ‘gran turismo’ care definește toate modelele Kia GT.

În ceea ce privește anvelopele, fiecare ProCeed este disponibil opțional cu pneurile Michelin Pilot Sport 4 care permit o viteză de mișcare mai mare decât ale celorlalte automobile de familie din segmentul mediu. Aceste pneuri au fost alese pentru a permite manevrabilitatea superioară și răspunsul imediat la comenzile șoferilor ProCeed. Automobilul dispune de o direcție asistată electric, oferind un răspuns prompt, incisiv la comenzile direcției și având un raport rapid de 12.7:1 - necesită doar 2.44 rotiri ale volanului pentru o bracare completă stânga-dreapta.

În noul ProCeed, tehnologia joacă un rol important atât în sporirea plăcerii de a conduce cât și în îmbunătățirea siguranței, cu sistemul de control electronic al stabilității (ESC) și sistemul de management al stabilității (VSM) oferite în dotarea standard. Acest lucru a permis includerea tehnologiei de transfer diferențiat a cuplului motor către roți prin frânare (Torque Vectoring by Braking Technology), o funcționalitate electronică de asistare a șoferului care frânează în mod inteligent roțile pentru a reduce subvirarea în viraje. Această tehnologie aduce un plus de plăcere și încredere în timpul condusului pe drumurile cu viraje și pe serpentinele din munți.

Sisteme de propulsie

Motoare turbo pentru caroseria shooting brake Kia

Modelul ProCeed este propulsat de o gamă largă de motoare pentru a atinge așteptările în legătură cu sistemele de propulsie dorite de clienții europeni - care sunt din ce în ce mai familiarizați cu motoarele turbo de mare eficiență care oferă o accelerație imediată și o plajă largă a cuplului motorului.

Modelul ProCeed GT Line este disponibil în trei variante de motoare. Motoarele pe benzină includ popularul motor Kia de 1.0 litri T-GDi (turbo cu injecție directă pe benzină), ce produce 120 CP și un cuplu de 172 Nm. Cel mai puternic motor pentru modelele GT Line este noua unitate ‘Kappa’ de 1.4 litri T-GDi , care produce 140 CP. Supra-alimentarea motorului asigură un cuplu de 242 Nm valabil pe o plajă de turații cuprinsă între 1,500 - 3,200 rpm, cu un răspuns rapid într-o gamă largă de condiții de rulare. Ambele motoare sunt prevăzute cu un filtru de particule pentru a reduce emisiile, încadrându-se astfel în standardele solicitate de norma de poluare Euro 6d TEMP. Ambele motoare oferă standard o transmisie manuală cu șase trepte, în timp ce motorul de 1.4 litri T-GDi este disponibil și cu transmisia Kia cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteză 7DCT.

Cumpărătorii pot opta și pentru noul motor ‘Smartstream’ diesel de 1.6 litri CRDi (common-rail direct injection). Noua filosofie Kia introdusă pe sistemului de propulsie Smartstream urmărește să îmbunătățească performanța și eficiența consumului de combustibil prin reducerea emisiilor poluante. Noul motor Smartstream a fost dezvoltat pe o structură și un design optimizat al sistemului de propulsie, cu componente compacte și greutate redusă și cu îmbunătățirea tehnologiei de combustie, maximizând astfel eficiența consumului de combustibil și performanța. Motorul diesel de 1.6 litri disponibil pe modelele Ceed și ProCeed este primul motor diesel Smartstream produs de Kia și cel mai curat motor diesel produs de companie până în acest moment.

Livrând o putere de 136 CP, noul motor Smartstream de 1.6 litri poate fi cuplat la o cutie de viteze manuală cu șase trepte sau la transmisia cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteză. Acest motor produce un cuplu de 280 Nm când este cuplat la cutia de viteze manuală și 320 Nm când este cuplat la transmisia cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteză. Proiectat să se încadreze fără probleme în limitele stricte impuse de cel mai recent standard de poluare Euro 6d TEMP, motorul Smartstream folosește tehnologia de control al emisiilor active - Selective Catalytic Reduction (SCR) pentru a reduce semnificativ emisiile poluante. Astfel, noul motor produce mai puțin dioxid de carbon, particule și NOx în comparație cu motoarele diesel anterioare produse de Kia.

Marcând reîntoarcerea noului model de performanță Kia GT, ProCeed GT este propulsat de un motor de 1.6 litri T-GDi, identic cu cel găsit pe noul Ceed GT. Acesta produce 204 CP și un cuplu de 265 Nm și este cel mai performant motor al gamei. Noul ProCeed GT și Ceed GT se bucură pentru prima dată de introducerea transmisiei Kia cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteză, ce permite schimbarea rapidă a treptelor cu ajutorul padelelor din metal situate pe volan. Kia va comunica oficial informațiile privind accelerația și viteza maximă imediat ce va fi finalizat procesul de omologare al acestora.

Tehnologie și siguranță

Inovații pentru o viață mai ușoară, mai confortabilă și mai sigură

La fel ca în cazul lui Ceed, tehnologia oferă beneficii cheie proprietarilor ProCeed-ului, cu o gamă de inovații gândite să facă viața mai ușoară, mai confortabilă și mai sigură.

Sistemul de infotainment este disponibil fie cu sistemul audio cu touchscreen de 7.0 inch, sau sistemul de navigație cu touchscreen de 8.0 inch, acesta fiind oferit împreună cu serviciul Kia Connected Services oferit de TomTom®. Sistemul permite integrarea completă cu Apple CarPlay™ (pentru iPhone 5 și versiunile ulterioare) și Android Auto™ (pentru telefoanele cu sistemul Android 5.0 (Lollipop) sau versiunile ulterioare).

Cumpărătorii pot opta pentru puternicul sistem de sunet JBL Premium cu tehnologia Clari-Fi. Tehnologiile standard includ integrarea Bluetooth a smartphone-ului, sistemul automat de lumini și sistemul keyless entry.

Pentru modelele echipate cu transmisia cu dublu ambreiaj și șapte trepte de viteză, sistemul Drive Mode Select oferă posibilitatea proprietarilor de a-și personaliza experiența de condus. . Schimbând între modurile Normal și Sport, sistemul Drive Mode Select reduce sau sporește nivelul efortului necesar pentru a manevra volanul și schimbă subtil caracterul sistemului de propulsie. Modul de rulare Normal maximizează potențialul pentru eficientizarea consumului de combustibil și oferă un efort mai mic la manevrarea direcției. Modul Sport îmbunătățește accelerația și transmisia, permițând o accelerare maximă - atât de pe loc cât și în viteză - și adaptează direcția pentru a oferi un răspuns mai ferm la comenzile șoferilor. De asemenea, modul Sport permite șoferilor să obțină maximul de putere, atinsă la 6.000 rpm, schimbând treptele de viteză la turații mai mari.

Ca dotare opțională, parbrizul încălzit folosește fire aproape imperceptibile pentru a încălzi geamul, o funcționalitate foarte utilă în lunile reci pentru ca topește gheața și înlătură aburii prin simpla apăsare a unui buton. De asemenea, sunt disponibile dotări ca precum încărcătorul wireless pentru smartphone, scaune încălzite și ventilate față și scaune încălzite spate. Scaunele față ventilate sunt opționale pe versiunea de echipare GT Line.

În completarea celor șase airbag-uri din dotarea standard, sunt disponibile tehnologii avansate de asistență a șoferului și pasagerilor, folosind sisteme active de siguranță pentru a preveni riscul coliziunilor. Tehnologiile standard de siguranță vor include High Beam Assist,  sistemul de monitorizare și avertizare a atenției șoferului (Driver Attention Warning), sistemul de păstrare a benzii de rulare (Lane Keeping Assist) cu sistemul de asistare la evitarea coliziunii frontale (Forward Collision-Avoidance Assist).

ProCeed este disponibil cu sistemul avansat de păstrare a benzii de rulare (Lane Following Assist), o tehnologie autonomă de nivel 2 care urmărește automobilele din față și detectează marcajele pentru a menține automobilul pe banda sa. Sistemul controlează accelerația, frânele și direcția, folosind senzori radar pentru a menține în siguranță distanța față de automobilul dinaintea sa. Sistemul operează la viteze cuprinse între 0 și 180 kmh.

Alte tehnologii disponibile includ sistemul Smart Cruise Control cu tehnologia Stop & Go, sistemul de avertizare pericol coliziune în punctul mort (Blind Spot Collision Warning), sistemul de avertizare pericol coliziune la mersul cu spatele (Rear Cross-Traffic Collision Warning), sistemul inteligent de asistare la parcare (Smart Parking Assist) și sistemul de recunoaștere a pietonilor cu avertizare haptică în volan pentru sistemul sistemul de asistare la evitarea coliziunii frontale (Forward Collision-Avoidance Assist).

Fiecare ProCeed este echipat standard cu sistemul de management al controlului stabilității - Vehicle Stability Management (VSM). Acest sistem asigură stabilitatea în timpul frânării sau în viraje controlând electronic stabilitatea automobilului prin sistemul Electronic Stability Control (ESC) în cazul detectării pierderii tracțiunii.

Comments are closed.