In spatele scenelor in ziua cea mare

Galerie foto

In zorii zilei eram la Bonneville Salt Flats urmarind echipa JCB incepindu si procedurile de start. Pungi de cuburi de gheata erau incarcate in botul lui Dieselmax -  cruciale pentru racirea motorului -  intrucit caroseria din fibra de carbon era atasata de cadru. Dupa 18 luni de pregatiri, momentul adevarului se apropia.
In jurul orei 8, Andy Green a aparut purtind un costum de curse galben aprins, urmat indeaproape de prietena lui si de locotenentul comandant de aviatie Sophie Gardner. Green este strasnic de calm, dar prietena lui era emotionata? "Nu", a raspuns, dupa care a continuat: "E un pilot de avioane rapid, asa ca sint obisnuita. Avioanele se prabusesc mai des decit merg prost masinile de doborit recorduri...".

La 8,20, Dieselmax s a pregatit pentru prima cursa, impins intr un mod comic de un tractor JCB. O jumatate de mila din cursa, tractorul s a decuplat si Green dus a fost... numai ca nu a fost chiar asa. Dupa ce a atins 241 km/h, un cablu electric a fost retezat, iar Dieselmax ul s a impotmolit. "Asta inseamna sa dobori recordul de viteza pe uscat", a spus Green, iar tehnicienii s au pus pe treaba. Douazeci de minute mai tirziu, problema s a rezolvat.

De data asta n au mai fost probleme. Masina in forma de trabuc a accelerat, lasind in urma o dira de fum alb. Citeva clipe mai tirziu s a auzit un trosnet la radio si s a confirmat faptul ca Green a atins o medie de 521,427 km/h. Echipa avea acum la dispozitie o ora in care sa pregateasca masina pentru cursa de intoarcere. 45 de minute mai tirziu, cursa de intoarcere a fost completata la o medie de 536 km/h, dind o viteza combinata de 529,099 km/h. Recordul a fost batut. Green a sarit cu o confesiune: "La cursa de intoarcere am frinat inainte de sfirsit. Am uitat ca asta era o cursa de doborire a unui record", a spus. Echipa a socotit ca asta i a costat circa 3,2 km/h.
Presedintele JCB, Sir Anthony Bamford, si a petrecut cea mai mare parte a diminetii inconjurind zona in avionul sau privat, dar a aterizat pentru a felicita echipa. A fost, dupa cum a declarat, "o mare realizare britanica". Planul este de a face din nou cursa, pentru a ridica recordul dincolo de 563 km/h. In timp ce cititi aceste rinduri, ei pregatesc masina.

Comments are closed.