Hyundai prezintă noul model i30 N

 • Noul automobil Hyundai dispune de un design actualizat, care pune accent pe impactul emoțional și performanța dinamică;
 • Transmisia N cu dublu ambreiaj umed în 8 trepte (N DCT) este disponibilă în premieră pentru un model al gamei Hyundai din Europa;
 • Noile jante forjate din aliaj de 19 inchi sunt mai ușoare, în comparație cu cele existente pentru versiunea anterioară, contribuind astfel la reducerea considerabilă a greutății, pentru o manevrabilitate mai sportivă;
 • Noul model este pregătit atât pentru drumurile publice, cât și pentru circuit.

Lansat în anul 2017, primul model al diviziei de performanță Hyundai N a fost vândut pe piața europeană în peste 25.000 de exemplare. Noul i30 N continuă povestea de succes, beneficiind acum de un design modificat, de un tren de rulare actualizat și de componente mai ușoare, care contribuie la îmbunătățirea agilității și a manevrabilității. La fel ca versiunea anterioară, autovehiculul este disponibil în variantele hatchback și fastback.

Design actualizat pentru performanțe dinamice

Designul poate fi descris în trei cuvinte: performanță, emoție, personalitate. Mai mult decât un exercițiu de stil, modificările realizate au fost dictate în primul rând de performanțe. Fiecare element a fost dezvoltat pentru a pune în valoare accentele dinamice.

Grila frontală de mari dimensiuni, dar și jantele au fost personalizate cu sigla N. În plus, designul de tip „fagure” specific grilei – inspirat din domeniul aeronautic – a fost optimizat pentru a asigura o răcire eficientă a motorului. Printre elementele de design actualizate se numără și farurile cu LED (DRL) în forma literei „V”. De asemenea, colțurile exterioare ale barei frontale, dominate de deflectoarele aerodinamice laterale specifice, încorporează prizele de aer, care îmbunătățesc semnificativ fluxul de aer și reduc turbulențele în pasajele roților.

Versiunea hatchback dispune de un design revizuit pentru partea din spate. Personalitatea și sportivitatea sunt accentuate de bara de protecție, de lămpile care includ LED-uri cu formă nouă, de dubla evacuare și de spoilerul aerodinamic cu stop în formă triunghiulară.

Noul i30 N este disponibil în șapte culori exterioare, printre care Performance Blue, specifică modelelor Hyundai N.

Culori exterioare:

 • Performance Blue
 • Polar White
 • Engine Red
 • Sunset Red
 • Shadow Gray
 • Dark Knight
 • Phantom Black

Noul i30 N dispune, în echiparea standard, de jante din aliaj de 18 inchi. Pachetul „Performance” include elemente de design precum anvelopele de înaltă performanță special realizate pentru i30 N, noile jante forjate din aliaj de 19 inchi, cu cinci spițe duble, care sunt mai ușoare cu 14,4 kg, în comparație cu cele existente pentru modelul anterior, contribuind astfel la reducerea considerabilă a greutății, pentru o manevrabilitate mai sportivă.

Interior

Interiorul i30 N este axat pe conectarea conducătorului auto cu autovehiculul. Instrumentarul de bord integrează afișajul LED, care indică modificările turațiilor în funcție de performanța de condus, oferind detalii despre variațiile temperaturii uleiului de motor. Noul model dispune, de asemenea, de volan și scaune față încălzite, dar și de pedale cu inserții metalice. Pentru tapițerie, clienții pot alege între material textil sau piele de culoare neagră.

i30 N este echipat, în premieră, cu scaune „N” pentru pasagerii din față (disponibile opțional), care sunt cu 2,2 kg mai ușoare decat versiunile standard și oferă suport lateral mai bun. Acestea sunt tapițate cu piele și material „Alcantara” și personalizate cu inserții în nuanța Performance Blue, respectiv cu sigla N pe tetieră.

Propulsor actualizat pentru performanțe sporite

Noul i30 N este echipat cu un motor turbo de 2,0 litri, cuplat la o transmisie manuală cu 6 trepte (6 MT) sau, în premieră, la o transmisie cu 8 trepte și dublu ambreiaj umed (N DCT).

În varianta standard, noul i30 N cu 6 MT dezvoltă o putere maximă de 250 CP și un cuplu maxim de 353 Nm. În cazul echiparii Performance (opțional), motorul dezvoltă 280 CP (cu 5 CP mai mult față de modelul i30 N inițial) și este disponibil cu 6 MT sau N DCT. Cuplul maxim al acestei versiuni a crescut cu 39 Nm, ajungând la 392 Nm.

Motorizarea de 280 CP oferă o curbă de cuplu aplatizată, care asigură agilitate și accelerații îmbunătățite, pentru experiențe sportive atât în utilizarea de zi cu zi, cât și pe circuit. Curba de cuplu aplatizată conferă cuplu și putere sporite la turații mici și permite exploatarea mai eficientă a potențialului motorului în situații obișnuite de condus. Cuplul motor al modelul i30 N atinge valoarea maximă între 1.950 și 4.600 rpm, iar puterea maximă este obținută la 5.200 rpm. Astfel, accelerația este îmbunătățită la turații mici și medii, rezultând performanțe ridicate într-o varietate de condiții de exploatare.

Noul i30 N cu pachet Performance poate accelera de la 0 la 100 km în 5,9 secunde (cu 0,2 secunde mai rapid față de modelul anterior). Pentru ambele niveluri de echipare viteza maximă este de 250 km/ h.

Transmisia N DCT

Noua transmisie cu dublu ambreiaj umed a fost proiectată pentru a îmbina confortul unei transmisii automate cu plăcerea utilizării unei transmisii manuale. Conducătorii auto pot selecta modul manual pentru a schimba vitezele cu ajutorul padelelor de pe volan sau a schimbătorului de viteze. Padelele permit utilizatorului să schimbe vitezele fără a lua mâinile de pe volan. În cazul în care conducătorul auto decide să utilizeze schimbătorul de viteze, acesta dispune de un mod de funcționare tipic sportiv pentru schimbarea rapidă a treptelor de viteză. N DCT dispune de trei functți noi pentru ajustarea performanței N: N Grin Shift, N Power Shift și N Track Sense Shift.

N Grin Shift (NGS) eliberează puterea maximă a motorului și a transmisiei timp de 20 de secunde. Prin accesarea unui buton disponibil pe volan, pe instrumentarul de bord este disponibil un cronometru care indică timpul rămas până la dezactivarea acestei funcții.

N Power Shift (NPS) se activează dacă pedala de accelerație este apăsată mai mult de 90%, pentru a anihila orice reducere a cuplului motor, prin schimbarea într-o treaptă inferioară și prin maximizarea puterii transmise la roți.

N Track Sense Shift (NTS) recunoaște condițiile de deplasare optime pentru un condus sportiv (de exemplu, pe circuit) și se activează automat. Prin selectarea treptei de viteză și a momentului de schimbare potrivite, asigură performanțe optime, pe care numai un pilot de curse le poate obține.

La fel ca în cazul versiunii anterioare, sistemul de comandă N Grin oferă clienților opțiunea de a alege între cinci moduri de condus distincte: Eco, Normal, Sport, N și N Custom. Modurile de condus modifică setările motorului, suspensiei, controlului electronic al stabilității (ESC), diferențialului cu alunecare limitată controlat electronic, sunetului de evacuare, direcției și transmisiei, pentru a le optimiza în funcție de condițiile de deplasare. În modul N Custom conducătorii auto pot selecta setările Eco, Normal, Sport și Sport+, pentru fiecare componentă, în funcție de preferințe și de condițiile de deplasare.

Comportament rutier și manevrabilitate

Sistemele de direcție și suspensie au fost recalibrate, pentru comportament rutier și pentru manevrabilitate îmbunătățite, indiferent de tipul de transmisie din dotare.

Clienții care optează pentru pachetul Performance pot beneficia de diferențial cu alunecare limitată controlat electronic (eLSD). În plus, mărimea discurilor de frână față a crescut de la 345 la 360 mm, pentru performanțe de frânare sporite.

Mai multă siguranță

Noul i30 N include mai multe sisteme de siguranță activă și de asistență Hyundai SmartSense. Sistemul de asistențț la coliziunile frontale (FCA) dispune acum de functia pentru detectarea pietonilor (FCA-P). Sistemul de asistență la menținerea benzii de rulare (LFA) corectează automat direcția autovehiculului. Versiunea hatchback a noului i30 N cu N DCT este echipată cu sistemul de monitorizare a unghiului mort (BCA-R), care poate activa frânele pentru a preveni o coliziune în momentul schimbării benzii de deplasare. În mod similar, sistemul de asistență pentru evitarea unei coliziuni la deplasarea în marșarier (RCCA), disponibil și pentru versiunea hatchback cu N DCT, avertizează conducătorul auto în cazul în care există un risc de coliziune în timpul deplasării în marșarier și acționează frânele.

Echipamentele de siguranță Hyundai SmartSense:

 • [NOU] Sistem de asistență la coliziunile frontale cu detectare pietoni (FCA-P);
 • [NOU] Sistem de asistență la menținerea benzii de rulare (LFA);
 • [NOU] Sistem de monitorizare a unghiului mort (BCW) (doar pentru versiunea hatchback);
 • [NOU] Sistem de monitorizare a unghiului mort (BCA-R) (doar pentru DCT; doar pentru versiunea hatchback);
 • [NOU] Sistem de asistență pentru evitarea unei coliziuni la deplasarea în marșarier (RCCW) (doar pentru versiunea hatchback);
 • [NOU] Sistem de asistență pentru evitarea unei coliziuni la deplasarea în marșarier (RCCA) (doar pentru DCT; doar pentru versiunea hatchback).

Noul i30 N dispune de sistemul eCall, care poate fi activat manual pentru asistență sau automat în cazul unui accident în care s-au declanșat airbag-urile.

Tehnologie și conectivitate

Modelul este prevăzut cu un sistem de înregistrare a datelor privind performanțele, care permite monitorizarea și îmbunătățirea competentelor de pilotaj. Aceasta funcție salvează și afișează date despre condus, cum ar fi puterea, cuplul și presiunea de supraalimentare. De asemenea, include și un cronometru pentru monitorizarea timpului pe turul de circuit.

Opțional, noul i30 N poate fi echipat cu sistem de navigație de 10,25 inchi, care include Apple CarPlay și Android Auto. Pentru noul model va fi disponibilă cea mai recentă versiune a aplicației Bluelink, prin intermediul căreia clienții își pot localiza autovehiculul, îl pot bloca și debloca de la distanță sau pot avea acces la diferite informații, cum ar fi nivelul de combustibil.

DETALII TEHNICENoul i30 NNoul i30 N, pachet Performance
Motor2,0 T-GDi2,0 T-Gdi
Transmisie6 MT6 MT sau N DCT
Putere (CP)250280
Cuplu maxim (Nm)353392
Viteza maximă (km/h)250250

Comments are closed.