Euro NCAP introduce noi teste de siguranță începând din acest an

+-+

La fiecare doi ani, organizația Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) își actualizează și înăsprește protocoalele de testare. Modificările efectuate în 2020 au rolul de a adresa încă o dată problema protecției asigurate ocupanților, a îmbunătăți gradul de protecție asigurat după coliziune și a promova cele mai noi tehnologii de asistență a șoferilor.

O noutate importantă din acest an o reprezintă introducerea testului „Mobile Progressive Deformable Barrier”, care simulează impactul frontal între două mașini. Noua metodă va presupune ca mașina pusă la încercare să ruleze cu o viteză de 50 km/h și să intre în coliziune frontală cu o barieră deformabilă care se deplasează tot cu 50 km/h.

Noul test va avea rolul de a-l înlocui pe cel care simulează impactul frontal cu o barieră staționară, utilizat de experții Euro NCAP în ultimii 23 de ani.

Coliziunile laterale se situează pe locul al doilea din punct de vedere al accidentelor care generează un risc mare de deces sau vătămare corporală gravă. Începând din acest an vor fi analizate efectele unui impact lateral asupra tuturor persoanelor aflate în vehicul la momentul respectiv, concentrându-se în primul rând pe o posibilă interacțiune dintre șofer și ocupantul locului din dreapta.

De asemenea, Euro NCAP va continua să evalueze ultima generație de sisteme de prevenire a accidentelor și asistență a șoferilor. Vor fi adăugate noi scenarii pentru testarea tehnologiei de frânare automată în caz de urgență (AEB) și va fi făcut primul pas pentru probarea sistemelor de monitorizare a atenției șoferilor la volan, care au scopul de a detecta momentele de oboseală sau de neatenție.

Pe lângă toate aceste aspecte, specialiștii Euro NCAP vor puncta modul în care funcționează sistemele eCall după producerea unui accident, precum și ușurința descarcerării persoanelor aflate în automobilele implicate în coliziune.

Primele rezultate ale testelor din acest an vor fi comunicate cel mai probabil în toamnă deoarece toate verificările au fost suspendate în ultima perioadă din cauza pandemiei de coronavirus.

+++

Comments are closed.