Debut echilibrat

Ca de obicei lumea raliurilor este mai grăbită, în momentul primului start din F1 având deja trei curse consumate. Curse care au scos la iveală o concurenţă foarte aprigă, în lupta pentru titlul suprem fiind înscrişi patru piloţi cu şanse reale. Despre Ogier câştigătorul la Monte  Carlo, dar abandonat în Suedia, se poate spune că vrea să cucerească un nou titlu ca să se apropie de recordmanul absolut, compatriotul său Loeb.

Dar uite că, în acest an, nu veşnicul secund Neuville este principalul adversar, ci lupii tineri din ţările baltice, Lappi şi, mai ales Tanak, ultimul - câştigător în Suedia, care doresc să răstoarne ierarhiile tradiţionale. Dar Ogier nu este chiar aşa de uşor de învins, el reuşind a doua victorie în sezon, Raliul Mexicului, dar Tanak, sosit al doilea, conduce în ierarhia generală, este drept, la doar câteva puncte, dar conduce.

Aşadar, estonianul Ott Tanak (Toyota Yaris WRC) a câştigat Raliul Suediei, a doua etapă a Campionatului Mondial, urmat pe podium de finlandezul Esapekka Lappi (Citroen C3), la 53 secunde, şi de belgianul Thierry Neuville (Hyundai i20), câştigătorul din 2018, la 56 secunde. Echipajul românesc Raul Badiu/Gabriel Lazăr (Ford Fiesta R2T) a ocupat penultimul loc, 54, în clasamentul final, la peste o oră de învingători. Badiu şi Lazăr s-au clasat pe ultimul loc, 13, în Junior WRC, unde concurează în acest sezon. Cum spuneam, Sebastien Ogier (Citroen) a câştigat Raliul Mexicului, înregistrând a doua sa victorie în primele trei etape ale Campionatului Mondial de Raliuri în acest sezon. Sextuplul campion mondial l-a devansat în clasament pe Tanak, care rămâne însă lider în ierarhia mondială a piloţilor. Balticul a sosit la 30 secunde de Ogier, locul al treilea fiind ocupat de britanicul Elfyn Evans (M-Sport Ford), la 49 secunde. Belgianul Thierry Neuville (Hyundai) s-a clasat pe locul al patrulea, la un minut i jumătate.

Pentru Ogier a fost al cincilea succes în Mexic, după cele din 2013, 2014, 2015, toate cu Volkswagen, şi 2018, cu Ford M-Sport. Francezul a făcut astfel uitată prestaţia din Raliul Suediei, probă în care s-a clasat pe locul 29.

Primele cinci poziţii în clasamentul general al piloţilor sunt ocupate, în ordine, de Ott Tanak 65 puncte, Sebastien Ogier 61, Thierry Neuville 55, Kris Meeke (Marea Britanie/Toyota) 35 şi Elfyn Evans 28. Situaţia la constructori este următoarea: 1. Toyota 86 puncte, 2. Citroen 78, 3. Hyundai 77, 4. M-Sport Ford 45 etc.

Comments are closed.