Concept aniversar Caterham X330

Galerie foto

Pentru a celebra cea de-a 50-a aniversare, Caterham a dezvaluit cel mai puternic model Seven realizat vreodata; X330 -– un model supraalimentat care se mindreste cu un raport de putere-greutate care iti zapaceste mintea, de 600 CP/tona. Conceptul negru mat este construit in jurul gamei de top CSR Superlight, insa adaugarea unui supercharger la motorul cu patru cilindri 2.3 litri Ford Duratec sporeste masiv puterea de la 260 la 330 CP -– dupa cum sugereaza si numele.
Acest lucru inseamna ca raportul echivalent de putere-greutate al X330 il situeaza inaintea lui Bugatti Veyron (521 CP pe tona) si McLaren F1 (559 CP).

Sporirea puterii cu aproape 35 la suta este obtinuta printr-un supercharger Rotrex C30-94, ce ofera o caracteristica boost care se mareste linear odata cu viteza motorului. Cu alte cuvinte, desi lovitura lui X330 este mai mare la turatii si viteze mai mari, capacitatea de a fi condus la viteze mici nu este compromisa gratie unei curbe a cuplului exceptionale, de 300 Nm de la 5.500 la 7.500 rpm -– cu 27 Nm mai mult decit la CSR260.

Deocamdata, X330 reprezinta o platforma inginereasca pentru dezvoltarea de proiecte, insa se preconizeaza ca unele dintre conceptele sale isi vor gasi loc in productia de serie. Pentru a incepe, X330 va fi avangarda firmei britanice R&D in ceea ce priveste puterea cu bioetanol in lunile viitoare, intrucit cauta sa estimeze viabilitatea surselor alternative de combustibil pe drumuri si in aplicatii de curse.

Otelul usor al ecartamentului este folosit la sasiul "impletit", iar folosirea de roti noi, usoare, impreuna cu utilizarea abundenta a fibrei de carbon la caroserie se adauga si compun infatisarea acestui cadou perfect pentru aniversarea de 50 de ani.

Comments are closed.