autoplay
A aparut numarul 138
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
Ford Mondeo
15 Iunie 2006
Autor: Dragos Gaspar
Foto: Ford
Ford Mondeo adopta un look nou si proaspat
* gama Ford Mondeo ramine proaspata, cu schimbari de design exterior subtile, dar care-si ating scopul * calitatea aclamata a sistemului de conducere a fost sporita prin imbunatatiri aduse la senzatia de frinare si cu transmisia cu 6 viteze Durashift * noi caracteristici tehnice includ sisteme Bluetooth convenabile ca pret, control prin voce (voice-control) si conectivitate I-Pod/MP3 * Mondeo ST este acum disponibil cu motorul Diesel 2.2 l TDCi, care ofera 155 CP si un cuplu de 400 Nm * Sistemul de Protectie Inteligent al Ford continua sa faca din Mondeo una dintre cele mai sigure masini de pe sosele
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo
Ford Mondeo

Schimbari subtile peste tot
Noul Mondeo arata mai sportiv si mai luxos si totusi ramine contemporan si cu un design clasic. Schimbarile exterioare sint la capetele masinii, cu bare de protectie restilizate, plus mai multe aplicatii de crom in jurul vehiculului. "Cind ne-am uitat la modelul actual Mondeo am vazut un vehicul stilat, insa stiam totusi, de la clienti si din perspectiva noastra, ca unele schimbari detaliate ar putea sa o faca mai moderna", a spus Chris Bird, directorul european pentru design al Ford. "Nu a fost identificat ceva anume, ci au fost mai multe nuante subtile carora le-am facut ajustari, pentru a spori atractivitatea masinii din punct de vedere vizual".


Asemenea ajustari pentru modelele cu patru si cinci usi includ adaugarea de accente cromate si mai mult geam transparent pentru farurile din spate, conferindu-le un aspect proaspat si elegant. Suplimentar, noul look are barei de protectie si a spoilerului incorporeaza reflectoare rosii, functionale, la modelele cu patru si cinci usi. Toate modelele Mondeo au un look nou la partile de sus si de jos ale grilei fata. Seriile Ghia si Titanium au o bara de protectie mai joasa full-depth in culoarea caroseriei, care va fi disponibila si la derivatiile X. Modelele Ghia X si Titanium X au de asemenea si o bara din otel inoxidabil mai joasa si mulaje de protectie a barei de protectie in culoarea caroseriei.


In interior, Mondeo pastreaza sentimentul calitatii premium si nivele inalte de specificatii, dar niste schimbari subtile au fost facute. Tesaturi noi pentru tapiserie, sic, si diferite culori optionale pentru margini (argintiu, Ghia look si placari cu titaniu) sint in oferta gamei. De asemenea, ceasul central a fost schimbat subtil cu o aplicatie neagra, dar au fost facute schimbari si la iluminat pentru a imbunatati vizibilitatea pentru sofer. Modelele mai scumpe, cum ar fi Ghia si ST, ofera mai multe detalii cromate, pentru a se mentine sentimentul de modernitate al masinii.


O experienta a condusului imbunatatita
Alaturi de schimbarile facute in exterior si interior la gama Mondeo, imbunatatiri au fost facute pentru a spori calitatea condusului. Schimbarile la noul Mondeo includ o senzatie de frinare mai buna, oferindu-i soferului posibilitatea de a avea un raspuns mai bun atunci cind actioneaza frinele. Schimbarile facute imbunatatesc performantele deja excelente ale frinelor Mondeo. La modelele echipate cu transmisia manuala in sase viteze Durashift, a fost adaugat un sistem "gear lever trigger", care ajuta la eliminarea unor eventuale schimbari de viteza gresite. Un inel dotat cu arc montat sub minerul schimbatorului de viteze trebuie sa fie ridicat de catre sofer cind intra in marsarier.


Confort si conectivitate
Pentru conditiile actuale de condus, Ford Mondeo sta in virful ierarhiei in ceea ce priveste confortul convenabil (ca pret) si caracteristicile de conectivitate. Pentru utilizatorii de telefoane mobile sint disponibile trei kit-uri hands-free, la care doua au incorporata ultima tehnologie Bluetooth. Utilizatorii de dispozitive audio personale de ultima generatie, cum ar fi I-Pod-urile sau MP3 playere vor aprecia sistemele Mondeo In Car Entertainment (ICE), care include o mufa "Auxiliary Input" localizata in torpedou.


Noua gama Mondeo ofera o posibilitate de alegere si o valoare (comerciala) mai buna ca niciodata. Este conceputa sa atraga cea mai larga categorie de clienti, indiferent daca acestia sint interesati de pret, lux sau performante si ofera un sedan in patru usi, un hatchback cu cinci usi si caroserii wagon.


Mondeo ST -- model sport de la Ford
In topul gamei Mondeo, cu un accent pe performanta, se afla Mondeo ST. In timp ce Mondeo ST 220 cu motorul sau V6 de 3.0 litri Duratec, de 226 CP, este deja favoritul soferilor de performanta, formula Mondeo ST este acum facuta disponibila clientilor prin introducerea lui Mondeo ST TDCi in toata Europa. Echipat cu un motor de 2.2 litri Duratorq TDCi, acest Mondeo ST genereaza 155 CP la 3.500 rpm. Cuplul maxim este de 360 Nm la 1,800 rpm cu un virf de 400 Nm la overboost, oferind unul dintre cele mai puternice motoare din clasa ei.


Tehnologie Mondeo
In timp ce schimbarile cosmetice au fost facute pentru a imbunatati stilul contemporan al lui Mondeo, gama de masini retine atentia prin alinierea impresionanta de optiuni pentru motopropulsoare.
Sint disponibile o gama extinsa de motoare pe benzina Duratec, Duratorq TDCi si Duratorq TDDi diesel, oferind clientilor posibilitati de alegere, indiferent daca doresc performanta sau economie, sau chiar amindoua.


Gama Duratorq Diesel
Mondeo are o oferta de patru motoare Diesel Duratorq, din care trei utilizeaza ultima generatie de sisteme de injectie common rail. Aceste trei motoare Duratorq TDCi common rail sint disponibile in variantele de 115 CP, 130 CP si 155 CP. In virful gamei se situeaza emotionantul si de inalta performanta motor 2.2 litri TDCi, cuplat cu o cutie de viteze manuala cu 6 viteze, care livreaza 155 CP impresionanti si un cuplu de pina la 400 Nm. Consumul de combustibil combinat este de 6,1 litri/100 km (in oras 8,2 litri/100 km si in exterior 4,9 litri/100 km) si o emisie de CO2 combinata de 161 g/km.


Motoarele TDCi de 2.0 litri cu 115 CP si 130 CP ofera o varietate de alegeri, cuplate cu o transmisie Durashift manuala de 5 sau 6 viteze sau cu una automatica 5-tronic. Cifrele privind cuplul pentru aceste doua motoare sint de 280 Nm la 1.900 rpm, respectiv de 330 Nm, cu o rezerva de putere aditionala, datorata functiei overboost. La transmisiile manuale, amindoua motoarele indeplinesc deja reglementarile prevazute in normele Euro IV privind emisiile. Pentru o economie si o valoare deosebita, Mondeo de 2.0 litri TDDi ofera 90 CP cu un cuplu de 245 Nm la 1.900 rpm. Consumul de combustibil mediu este de 5,8 litri/100 km (in oras 8,1 litri/100 km si in afara de 4,5 litri/100 km), iar emisiile medii de CO2 sint de 154 g/km


Gama Duratec pe benzina
Alaturi de gama larga de propuneri Diesel, Mondeo vine cu una dintre cele mai cuprinzatoare game de motoare pe benzina din segmentul ei. Mondeo este neobisnuit in clasa ei prin oferta de trei motoare Duratec V6, in functie de piata:
* motorul de inalta performanta de 3.0 litri Duratec V6, de 226 CP, care este disponibil exclusiv la modelul cel mai tare al gamei, ST 220, cuplat cu o cutie de viteze manuala Durashift cu 6 viteze;
* sportivul motor de 3.0 litri Duratec V6, de 204 CP, cuplat cu o cutie de viteze manuala Durashift cu 6 viteze;
* convenabilul motor de 2.5 litri Duratec V6, cu 170 CP, disponibil fie cu cutia de viteze manuala Durashift cu 6 viteze, fie cu transmisia automatica Durashift 5 tronic
Aditional, Mondeo poate fi livrat fie cu un motor Duratec de 2.0 litri, de 145 CP, la alegere cu o cutie de 5 viteze manuala Durashift sau cu una automatica de 4 viteze, sau cu unul din cele trei motoare Duratec de 1.8 litri: cele cu 110 sau 125 CP, care sint cuplate cu o transmisie Durashift in 5 viteze sau motorul cu injectie directa Duratec SCi de 130 CP, care vine cu o cutie de viteze manuala Durashift cu sase viteze.


Aclamata dinamica a condusului
O infatisare placuta, un propulsor exceptional, tehnologie moderna -– toate acestea n-ar insemna nimic daca dinamica deplasarii nu ar fi si ea de prima clasa. Mondeo se lauda cu calitatile sale exceptionale ale performantelor de condus inca din 1993. Dar ceea ce inginerii de la Departamentul Calitatea Condusului de la Ford (Ford's Driving Quality) s-au straduit si au reusit sa obtina a fost un echilibru ideal dintre confort si control. Acest lucru a fost realizat prin crearea unei suspensii ce ofera o izolatie buna fata de drum si ofera soferului un sentiment de incredere de la o masina care reactioneaza la stimuli asa cum este de asteptat. Un sasiu de cel mai inalt nivel tehnic ajuta Mondeo sa se supuna diferitelor stiluri de condus si a diferitelor suprafete de drumuri din Europa. Cum soferii europeni pun accent pe stabilitatea masinii la viteze mari, o suspensie de clasa-ntii, atit pentru fata cit si pentru spate, reprezinta o necesitate.


Un loc sigur, gratie IPS
Noul Mondeo pastreaza de la ultima generatie sistemul de protectie inteligent al Ford -- Intelligent Protection System (IPS), care inseamna o bogatie de tehnologii de securitate. Elemente cheie al IPS -- care se regasesc in echiparea standard a gamei Mondeo -- includ:
* Airbag-uri frontale adaptabile in doi timpi pentru ocupantii locurilor din fata, cu un sistem de detectie avansat care analizeaza severitatea izbirii frontale, pozitia soferului si daca scaunele pasagerilor sint ocupate;
* pretensionatoare si retractoare ale greutatii-limita pentru ocupantii locurilor din fata.
In plus, la protectia robusta impotriva coliziunii frontale, Mondeo mai dispune de tehnologie standard pentru impacturile laterale:
* airbag-uri cortina atit pentru ocupantii locurilor din fata, cit si pentru cei din spate;
* airbag-uri laterale protectoare pentru pieptul ocupantilor scaunelor din fata.
In plus, gama Mondeo ofera si alte caracteristici notabile pentru o siguranta sporita a ocupantilor in diferite situatii de producere a accidentelor, cum ar fi:
* structura pliabila a pedalelor;
* sisteme optimizate pentru a sprijini o gama larga de profile de corpuri omenesti -- o repartitie de la 5 la suta in cazul femeilor pina la 95 la suta in cazul barbatilor.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite