autoplay
A aparut numarul 138
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
Volkswagen-Tiguan_Concept
15 Ianuarie 2007
Foto: Volkswagen
Volkswagen Tiguan - Transfera ideea de Touareg in alta clasa
Volkswagen-Tiguan_Concept
Volkswagen-Tiguan_Concept
Volkswagen-Tiguan_Concept
Volkswagen-Tiguan_Concept

Numaratoarea inversa pentru Tiguan a inceput: Volkswagen va lansa pe piata "micul Touareg" la sfirsitul anului viitor -  un Compact SUV, un autovehicul pentru utilizarea pe toate tipurile de drumuri, terenuri si in toate situatiile.
Conceptul prezentat la Salonul Auto de la Los Angeles este echipat cu un "TDI curat" complet nou dezvoltat, care anunta viitoarea generatie de propulsoare Volkswagen. Acest Diesel al viitorului inglobeaza un concept modular cu diferite sisteme care vor asigura o reducere semnificativa a emisiilor poluante. Unul din acestea include un convertor catalitic care va reduce oxizii de azot cu pina la 90% comparativ cu motoarele Diesel TDI de astazi. "Motorul curat TDI" lansat pe conceptul Tiguan este de asemenea unul din primii reprezentanti ai ofensivei BLUETEC initiata impreuna cu Audi si Mercedes Benz. Telul acestui parteneriat este de a da un standard uniform pentru automobile si SUV uri cu motoare Diesel nepoluante si economice.


Putere
Conceptul Touareg de SUV versatil si performant este preluat de Tiguan intr o alta clasa. Tiguan nu se opreste acolo unde se sfirseste un drum normal. Dar nu si a cistigat acest talent in detrimentul performantelor pe sosea, ci este capabil sa ruleze in ambele lumi.
Insemnele de pe grila radiatorului a conceptului Touran au fost proiectate tridimensional. Un Volkswagen tipic, familiar, placut. Capota motorului scoate in evidenta farurile si creeaza partii frontale o expresie de forta. Farurile xenon au o constructie speciala -  urmind modelul reflectoarelor mari de studio -  se sprijina pe axa lor centrala si apar ca fiind suspendate liber in corpul farului.


Claritate
Conceptul Tiguan lat de 1,85 metri, inalt de 1,69 metri si lung de 4,40 metri se remarca prin claritatea formelor si proportiilor care il disting de majoritatea Compact SUV urilor.
Silueta caroseriei -  de la nivelul farurilor pina la cel al stopurilor -– impresioneaza prin armonia similara succesiunii perlelor dintr un colier.
Aceasta apreciere nu este cu nimic exagerata, formele caroseriei noului Concept Tiguan fiind dominate de claritatea si forta liniilor. Astfel, nici un detaliu nu este plasat intimplator, ci in urma unor decizii indelung gindite. Proiectia optica laterala nu prezinta, cu exceptia micilor logo uri Volkswagen incastrate in jantele de 19 toli turnate din aliaj, nici un semn distinctiv care sa "tradeze" apartenenta lui Concept Tiguan la marea familie de modele Volkswagen. Si totusi, oricare privitor va fi convins ca are in fata sa un Volkswagen, din aceasta perspectiva inrudirea cu Touareg fiind evidenta. In plus, aerul european cu note dominant germane transpare cu pregnanta la acest SUV. Acestea sint exprimate prin forma dinamica, musculoasa a bosajelor aripilor, linia geamurilor laterale, dar si desenul portierelor conturate tridimensional. Liniile suple ale montantilor spate ai caroseriei sint si ele definitorii pentru designul marcii germane. Fiecare dintre aceste detalii contribuie la inchegarea unei forme unitare a lui Concept Tiguan, prezenta optica a acestuia continuind armonios stilul lansat de Touareg.


Designul partii posterioare este aparte prin noua interpretare a volumelor hayon-ului aproape vertical care se extinde mult in jos, in zona spoilerului barei de protectie din spate. Imediat sub hayon este amplasat spatiul rezervat numarului de inmatriculare, iar portiunea inferioara a parasocului spate este nevopsita, in armonie simetrica cu cel din fata si in scopul evident de protectie cu ocazia escapadelor off road. Difuzorul integrat in aceasta zona este de asemenea caracteristic, cele doua tevi de esapament amplasate lateral de acesta fiind si ele incadrate de contururi de culoare inchisa.


Interiorul
Un pavilion panoramic transparent de mari dimensiuni inunda cu lumina interiorul modular si deosebit de spatios. Paleta coloristica dominanta a exteriorului Compact SUV ului este pastrata si in interiorul acestuia, dominat de negru, argintiu si oranj. Componentele de culoare neagra sint scaunele din piele, bordul -  ale carui instrumente sint incadrate cu elemente decorative din piele cu aspect retro - , panourile portierelor si volanul acoperit cu piele de aceeasi culoare. Argintii sint instrumentele in sine si minerele de deschidere a usilor -  cele interioare dar si exterioare, iar de culoare oranj sint toate cusaturile tapiseriei interiorului si insertiile consolei centrale. In cursul primului trimestru vor fi dezvaluite si numeroase alte inovatii tehnice care vor fi disponibile pe noul Volkswagen. Atunci insa, numele Tiguan nu va mai trebui sa fie definit prin adaugarea atributului Concept.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite