autoplay
A aparut numarul 138
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
eXasis_1
15 Ianuarie 2007
O "masina de sticla" realizata din plastic
eXasis_2
eXasis_3

E doar o proiectie 3D inteligenta sau poate un miraj al unui obiect de arta pe patru roti? Sau este chiar o masina adevarata acolo? Unii vizitatori ai editiei din acest an ai Motor Show ului de la Geneva (8 -  18 martie) isi vor pune chiar ei aceste intrebari cind vor fi fata in fata cu noua creatie Rinspeed in intregime transparenta, numita "eXasis". Caroseria asemanatoare unei insecte si chiar podeaua conceptului care pare aievea, creat de casa suedeza recunoscuta pentru designul nou si ideile revolutionare, consta de fapt intr un plastic transparent de inalta tehnologie cu o usoara tenta de galben pal.
"eXasis" are rotile neacoperite, o caroserie in forma de tigara, cu doua scaune unul in fata celuilalt, si are elemente din legendarele curse de masini Auto Union din prima jumatate a secolului trecut, combinate cu elemente provenind de la un vehicul off road modern Baja 1000.


Transparenta "dematerializeaza" masina la un continut extins. In spatele materiei care pare ca paleste, spiritul lui "eXasis" se dezvaluie: ideile, gindurile si imaginatia care au stat la baza dezvoltarii sale. Pentru seful Rinspeed, Frank M. Rinderknecht, "eXasis" simbolizeaza acest proces de dezvoltare, un proces care ia spiritul imaterial si il transforma in materie, transforma o viziune pura intr o masina reala. Si, in toata transparenta sa, "eXasis" tot pare ca nu a ajuns pe deplin in lumea materiala.
In mod sigur, din lumea materiala face parte motorul masinii concept: un motor compact si puternic cu doi cilindri 750 cc care ofera 150 cai prietenosi pentru mediul inconjurator, pentru un transport iute. Bioetanolul care reduce emisiile de dioxid de carbon propulseaza micutul motor supraalimentat. Cu o greutate a vehiculului de doar 750 kilograme, gratie constructiei usoare din plastic, fiecare cal putere se socoteste pentru doar cinci kilograme  - la acelasi nivel cu un Porsche.


Puse impreuna, aceste cifre iti dau numeroase motive pentru a te astepta la un condus placut si numeroase tehnologii si inovatii vizionare, de la Rinspeed "eXasis". O senzatie foarte speciala cutremuratoare veti avea cind va veti uita in jos, la drum, prin podeaua transparenta -  va fi o calatorie absolut unica, la ceas aniversar.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite