autoplay
A aparut numarul 138
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
politist_2
15 Decembrie 2006
Autor: Dragos Gaspar
Semne bune Codul are

Multe discutii aprinse a mai stirnit noul Cod rutier aplicat chiar de pe 1 decembrie, dar integrarea in Uniunea Europeana nu putea ocoli sub nici o forma acest subiect. Totul trebuie aliniat ca in Vest, iar modul in care se circula a ajuns unul dintre atributele definitorii pentru stabilirea gradului de civilizatie al societatii.
Un trafic decent ar putea induce si pe la noi o senzatie de confort chiar daca infrastructura lasa si va lasa pe multi ani de acum incolo de dorit. Nu-i obligatoriu ca noul Cod sa determine disparitia smecherasilor care fac tot felul de trasnai pentru a cistiga o palma de sosea, o zecime de secunda sau mai bine zis nimic. Un succes ar fi si doar daca va scadea numarul acestor veritabili asi ai volanului sau, si mai bine, daca vor ajunge sa se comporte ei civilizat, chiar daca de frica de a stringe puncte si de a se vedea in tragica situatie de a ramine fara permis.


Eu cred ca noul Cod a trimis deja citeva semnale pozitive. Iar cind spun asta ma gindesc ca 1 decembrie m-a prins chiar pe drumuri. De mai multe ori am fost tentat ca din acest colt de pagina sa va spun citeva din grozaviile pe care le-am vazut, dar acum chiar ca e momentul. Acum citeva luni voiam sa va destainui ca am ajuns acasa ingrozit de faptul ca am asistat la macar treizeci de depasiri efectuate de soferi care nu tineau deloc cont ca din sens contrar se apropia amenintator un partener de trafic. Parea ca nici nu le pasa din moment ce reveneau pe sensul loc doar cu zece metri inaintea unui posibil impact. Altii nici nu mai intrau cu totul pe propriul sens, ca nu mai aveau timp, si ramineau cu macar o treime din masina pe sensul contrar! In citeva cazuri impactul era iminent si ma pregateam sa dozez optim frinarea ca sa nu se produca in spate coliziuni in lant.


Din fericire, am ramas doar cu un gust amar, care s-a indulcit mult dupa cele constatate de pe 1 decembrie incoace. N-am mai asistat deloc la depasiri aventuroase ca sa nu le spun inconstiente. Totul se petrecea ca la carte si sper sa nu constat altceva cu proxima ocazie. N-am mai vazut in oras soferi trecind pe "portocaliu" sau fortind trecerile de pietoni. Destul de rar am mai asistat la faze cu "grabiti" care trebuie sa-ti dea prioritate, se uita in ochii tai si se baga fara nici o jena in fata de trebuie sa-ti uzezi placutele de frina ca sa eviti contactul.
Senzatia mea este ca s-a mai "curatat" traficul si poate ca sint prea optimist cind afirm ca inca este loc de si mai bine, dar pina una alta semne bune Codul are.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite