autoplay
A aparut numarul 140
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
Roomster Family Tour
15 August 2007
Autor: Dragos Gaspar
Nu trebuie sa fii campion mondial ca Roomster sa consume putin
Roomster Family Tour
Roomster Family Tour
Roomster Family Tour

Cind am auzit ca vestitul recordman Gerhard Plattner va pleca intr-un tur al Europei pentru a demonstra cit de putin consuma Skoda Roomster mi-am zis ca-i tare bine sa fii pus sa calatoresti fara sa scoti un ban din buzunar. Despre performantele celui de-al patrulea model aparut in gama constructorului ceh stiam deja din timpul unui test cit se poate de concludent. Asteptam doar sa vad cu ce rezultate se va intoarce din voiaj experimentatul sofer, fara indoiala un as al condusului economic.


Asa cum v-am mai spus uneori si in testele pe care le realizez, nu sint deloc un fan al condusului economic. Nu sint un impatimit dintre aceia care se lauda mereu c-au mai scazut consumul cu o zecime de litru pe o ruta de citeva sute de kilometri, dar nici nu pot sa nu recunosc ca apreciez masinile care consuma rezonabil. Cum testul cu Roomster il facusem pe un model ce dispunea tot de un motor TDI, de 1.4 litri si 80 CP, asa cum a avut si Plattner la dispozitie, chiar eram curios sa vad cit de departe eram de renumitul austriac. Turul sau s-a incheiat si a anuntat omul un consum de 4,5 litri/100 kilometri cu Skoda Roomster. Ca sa stabiliti voi cam pe unde m-am situat va las sa descoperiti in urmatoarele rinduri.


Nici fan al condusului economic nu-s, nici fan al motoarelor TDI. Mereu am sustinut ca-s zgomotoase, dar in acelasi timp le-am apreciat calitatile truditoare. Cu TDI-ul de 80 CP de pe Roomster, propulsor in trei cilindri, chiar am incercat sa-l vad cit de economic este. Trebuie sa precizez ca toate cifrele pe care vi le voi spune au fost furnizate de computerul de bord.
Cind m-am hotarit eu sa conduc economic m-am uitat mai intii sa vad cit inregistra computerul in dreptul consumului mediu: 4,1 l/100 km. Am ajuns apoi in treapta a IV-a pe la 2.000 de ture cind acul vitezometrului indica 70 km/h. Cam putin pentru un drum lung, desi vara asta am auzit suficienti soferi care au calatorit cam cu viteza asta. Ei bine, consumul instantaneu parca se blocase la 2,2 l/100 km. Am zis ca totusi trebuie sa maresc un pic viteza si am ajuns la 90 km/h. Alte repere: treapta a cincea, tot 2.000 rot/min. Consumul se cifra la 2,5 l/100 km. Mai trebuie precizat ca aceste cifre eu le citesc doar dupa ce reusesc sa rulez mult timp cu viteza constanta, fara sa folosesc pilotul automat.


Eu consider aceste cifre suficient de edificatoare in privinta posibilitatilor Roomster-ului. Imi amintesc ca la ora respectiva chiar eram incintat de aceste rezultate, dar sigur este faptul ca nu trebuie sa fii chiar un veritabil recordman pentru a obtine cifre cit se poate de rezonabile cu acest model. Iar masinile care consuma rezonabil sint acelea care reusesc acest lucru chiar si cind la volanul lor se afla soferi cu ceva-ceva mincarici la talpa.

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite