autoplay
A aparut numarul 139
numarul urmator
arhiva autoplay
arhiva autoplay
raikkonen
15 Noiembrie 2007
Raikkonen, campion mondial! Ferrari ia tot!
raikkonen

Finlandezul Kimi Raikkonen (Ferrari) a cucerit titlul de campion mondial al pilotilor in Formula 1, cistigind Marele Premiu al Braziliei, disputat pe circuitul Interlagos, de la Sao Paulo, victorie care, coroborata cu locul modest, 7, ocupat de liderul de pina atunci al clasamentului, britanicul Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), i-a permis sa ocupe in final locul 1, cu 110 puncte, urmat de Hamilton si de Fernando Alonso (McLaren-Mercedes), ambii cu cite 109 puncte.

Marele Premiu al Braziliei a prilejuit o operatiune perfecta pentru Ferrari, care, pe linga titlul la constructori, adjudecat inca din septembrie, s-a impus si la piloti. Dar a fost, mai ales, dovada unei stiinte perfecte a tacticii de cursa: inca din start, cu Felipe Massa in pole-position si Raikkonen al treilea, ferraristii lui Jean Todt, marele maestru al combinatiilor, au luat fata in primele sute de metri, in urcare, in timp ce in spate, inamicii coechipieri Hamilton si Alonso au dus o batalie fratricida, care avea sa marcheze intreaga competitie, chiar din intregul an. Astfel, Alonso, pe picior de plecare de la McLaren-Mercedes, l-a intrecut pe Hamilton, al doilea pe grila, britanicul a fortat sa spele afrontul, iesind in decor si pierzind 6 locuri. Acest lucru l-a obligat pe britanic sa forteze, dereglindu-i monopostul, cu mari probleme la cutia de viteze si caderi in cursa, pina la un meritoriu, totusi, loc 7, care nu i-a fost de ajuns decit sa-l intreaca la general pe Alonso, dupa criteriul victoriilor.


In schimb, in deplina armonie si cu masini mai performante, Massa si Raikkonen au schimbat locurile dupa 50 de tururi, la a doua trecere pe la boxe, de-ajuns de clar si de subtil, in acelasi timp, pentru ca eventual comisarii sa nu acuze o tactica de echipa nesportiva. Astfel, cu 20 de tururi inainte de final, Raikkonen a trecut in frunte, urmat de Massa si Alonso, aceasta fiind si ordinea podiumului la Sao Paulo.


Raikkonen: "Prefer sa cistig cu Ferrari decit cu oricare alta echipa"
Dupa ce a cistigat titlul mondial, Raikkonen a declarat: "Mi-a placut mai mult in acest sezon decit in precedentele, din foarte multe motive. Ferrari este o super echipa si prefer sa cistig cu ei decit cu oricare alta". Intrebat daca aceasta a 15-a victorie este cea mai frumoasa din cariera sa, Raikkonen a precizat ca "este dificil de spus daca este cea mai frumoasa. In orice caz, este cea mai importanta. Si satisfactia este mult mai mare pentru ca a fost insotita si de titlu". Titlu care, dupa cum spune finlandezul, nu-i va schimba viata. "Se va scrie probabil multe prostii despre mine, vor fi mai multe articole decit pina acum, insa eu nu ma voi schimba. Imi voi trai viata asa cum vreau. Asta e tot". La intrebarea daca realizeaza ca este campion mondial, glacialul pilot a raspuns: "Sezonul a fost foarte lung si este dificil sa realizezi ce ai reusit.

Este greu de crezut si va trece mult timp pina cind voi realiza cu adevarat acest lucru". Despre afacerea de spionaj a carei victima a fost echipa sa, Raikkonen nu a vrut sa vorbeasca. "Trebuie uitata. Asta nu este sport. In orice caz, sper sa nu mai existe asa ceva". Intrebat despre felul in care s-a manifestat dupa ce a cistigat, daca a strigat sau a cintat dupa ce a trecut linia de sosire, finlandezul a spus: "Nu, nu prea. Am multumit echipei si am intrebat daca este bine sau nu pentru titlu". In incheiere, Raikkonen a spus: "Am avut un bun debut de sezon si am terminat asa cum am inceput.

Am avut unele probleme de fiabilitate si am pierdut puncte de-a lungul sezonului. Unele persoane incepusera sa spuna ca nu ne vom putea reveni niciodata. Insa noi am demonstrat contrariul. Am stiut tot timpul ca putem fi mai buni ca adversarii nostri si ne-am mentinut eforturile. Echipa a facut o treaba excelenta de-a lungul anului, iar acesta este rezultatul unei munci grele de echipa, bineinteles, cu participarea lui Massa. Iubesc aceasta echipa, imi place mai mult Formula 1 cu aceasta echipa, iar eu ma simt mult mai bine decit in ultimii ani. Vom incerca sa o refacem si anul viitor".

comentarii
 
piata auto       revista auto      stiri auto      anunturi auto gratuite