ACEA: Înmatriculările de autoturisme noi în UE au crescut cu 3,1% în luna septembrie

În septembrie 2020, piața de autoturisme noi din Uniunea Europeană a înregistrat prima creștere din acest an, conform datelor publicate de Asociația Europeană a Constructorilor de Automobile (ACEA). Înmatriculările au avansat cu 3,1% luna trecută și au însumat 933.987 de mașini noi comercializate pe teritoriul statelor din UE. Cele mai mari piețe din regiune au raportat rezultate mixte în septembrie, Spania (-13,5%) și Franța (-3%) consemnând scăderi ale livrărilor de automobile noi, iar Italia (+9,5%) și Germania (+8,4%) bucurându-se de o ascensiune semnificativă a vânzărilor.

Pe parcursul primelor nouă luni din anul curent, cererea pentru autoturisme noi s-a contractat cu 28,8% în Uniunea Europeană. Mai exact, în perioada ianuarie-septembrie 2020 au fost înmatriculate în regiune 7,05 milioane de mașini noi, cu aproximativ 2,9 milioane mai puțin decât în același interval al anului precedent, din cauza măsurilor restrictive impuse la nivel global pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

Dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, România a raportat cea mai mare creștere a înmatriculărilor de autoturisme noi în luna septembrie a acestui an, respectiv de +79,9%, grație celor 10.878 de unități achiziționate în țara noastră. Conjunctura nu a fost la fel de favorabilă pe parcursul tuturor celor nouă luni care au trecut de la începutul anului curent, astfel că livrările de mașini noi efectuate în România au totalizat 84.601 exemplare în perioada ianuarie-septembrie, în scădere cu 31,8%.

Situația a fost similară și pentru marca Dacia, în cazul căreia statisticile date publicității de ACEA au evidențiat o creștere cu 35,4% în septembrie 2020, datorită celor 27.902 vehicule noi comercializate pe teritoriul Uniunii Europene. În schimb, la nivelul tuturor celor nouă luni care au trecut de la debutul acestui an a fost consemnată o scădere cu 35,2% a vânzărilor (270.227 de unități).

Niciun alt brand auto important nu a raportat o evoluție mai mare a livrărilor de mașini noi în UE decât Dacia, în luna septembrie, locul al doilea în clasament fiind ocupat de Audi (+30,3%).

Comments are closed.